Mini Market & Μικρή Λιανική Νο 10 - page 79

79
ρεπορτάζ
κατάλληλα υλικά, που να μπορούν να καθαρίζονται και
να απολυμαίνονται ευχερώς.
• Μηχανικό εξοπλισμό (μηχανές κοπής κιμά, αλλαντι-
κών, τυριών κ.λπ.) ανάλογα με τη δραστηριότητα.
• Μηχανές έψησης όπου απαιτούνται.
• Προθήκες έκθεσης προϊόντων προς πώληση κατα-
σκευασμένες από κατάλληλα υλικά.
• Κατάλληλο εξοπλισμό για το πλύσιμο των σκευών και
των εργαλείων με κατάλληλη σήμανση.
• Νιπτήρες για το πλύσιμο των τροφίμων και το πλύσιμο
χεριών με ανάλογη σήμανση.
• Συνεχή παροχή ζεστού και κρύου νερού.
3.
Τήρηση των ορθών συνθηκών αποθήκευσης.
Κανόνες για τα προϊόντα
Αρχικά, να αναφέρουμε ότι όλες οι δραστηριότητες των
επιχειρήσεων λιανικής διάθεσης τροφίμων και ποτών θα
αποτυπώνονται στο διάγραμμα ροής της επιχείρησης. Οι
κανόνες είναι οι εξής:
1.
Επιτρέπεται η διάθεση συσκευασμένων τυποποιημέ-
νων νωπών ή κατεψυγμένων κρεάτων,
κρεατοσκευασμάτων, ψαριών και άλλων αλιευμάτων, τα
οποία θα είναι τοποθετημένα σε κατάλληλα ψυγεία στους
χώρους των τροφίμων, χωρίς την υποχρέωση ύπαρξης
και λειτουργίας κρεοπωλείου ή ιχθυοπωλείου.
2.
Στις επιχειρήσεις λιανικής διάθεσης τροφίμων και
ποτών δύναται να λειτουργήσει τμήμα έψησης προπαρα-
σκευασμένων-προμαγειρευμένων φαγητών και
κοτόπουλων με λιανική διάθεση αυτών. Για τη λειτουργία
του ανωτέρω τμήματος πρέπει να υπάρχουν:
• Πάγκοι εργασίας, επιφάνειες κοπής, σκεύη κ.λπ. ανά-
λογα με τα πωλούμενα είδη, από κατάλληλα υλικά που
θα μπορούν να καθαρίζονται και να απολυμαίνονται
ευχερώς.
• Μηχανές έψησης.
• Προθήκες έκθεσης προς πώληση από κατάλληλα υλικά.
* Κατάλληλος εξοπλισμός για το πλύσιμο των εργαλείων
και των χεριών.
• Συνεχής παροχή ζεστού και κρύου νερού.
3.
Επιτρέπεται η πώληση άρτου, αρτοσκευασμάτων και
αρτοπαρασκευασμάτων στις επιχειρήσεις λιανικής διάθε-
σης τροφίμων. Όλα τα πρατήρια άρτου λειτουργούν
σύμφωνα με τις διατάξεις της αρτοποιητικής νομοθεσίας.
Οι επιχειρήσεις που διαθέτουν εγκατάσταση περάτωσης
έψησης πρέπει να πληρούν τις απαιτήσεις της αρτοποιητι-
κής νομοθεσίας.
4.
Τα καταστήματα λιανικής πώλησης τροφίμων και
ποτών επιτρέπεται να επεξεργάζονται, να συσκευάζουν
και να τυποποιούν τα τρόφιμα και τα ποτά σε μικρότερες
συσκευασίες στα καταστήματά τους και να τα διαθέτουν
προς πώληση: για παράδειγμα, κοπή και απλή συσκευα-
σία των τροφίμων και των ποτών (τυροκομικά προϊόντα,
αλλαντικά, κρασί κ.λπ.), στην οποία συσκευασία θα υπάρ-
χει η απαιτούμενη σήμανση (ημερομηνία συσκευασίας,
συνθήκες διατήρησης, ημερομηνία λήξης κ.λπ.) και η όλη
διαδικασία θα διασφαλίζει την υγιεινή και την ασφάλεια
αυτών. Οι παραπάνω διεργασίες αφορούν τρόφιμα που
είναι συσκευασμένα σε απλές συσκευασίες και εφόσον
δεν προβλέπεται από άλλες διατάξεις η λήψη ειδικής
άδειας (π.χ. κωδικός αριθμός Ευρωπαϊκής Ένωσης).
Οι επιχειρήσεις που συσκευάζουν κατόπιν επεξεργασίας
ή μη τρόφιμα υποχρεούνται για την έκδοση των απαιτού-
μενων αδειών όταν αυτό προβλέπεται από άλλες
διατάξεις.
5.
Επιτρέπεται η επεξεργασία προϊόντων στο αντίστοιχο
τμήμα (π.χ. στύψιμο φρούτων για παραγωγή φρέσκου
χυμού, στο τμήμα του οπωροπωλείου) με την προϋπό-
θεση ύπαρξης κατάλληλου χώρου και εξοπλισμού.
6.
Στην περίπτωση όπου η διάθεση αφορά χύμα τρόφιμα
ή ποτά τα οποία είναι υψηλής επικινδυνότητας και για την
τοποθέτηση και τη διάθεσή τους απαιτούνται ιδιαίτεροι
χειρισμοί, θα πρέπει να εφαρμόζονται οι κανόνες ορθής
πρακτικής υγιεινής από το προσωπικό της επιχείρησης.
Απαγορεύεται η έκθεση των ανωτέρω ειδών έξω από την
οικοδομική γραμμή του κτηρίου, στην πρασιά ή στο πεζο-
δρόμιο, με εξαίρεση τα κηπευτικά και τα φρούτα, τα οποία
μπορεί να εκτίθενται έξω από την επιχείρηση, εφόσον η
επιχείρηση έχει δικαίωμα χρήσης, ο χώρος είναι κατάλ-
ληλα προστατευόμενος και αυτό δεν έρχεται σε αντίθεση
με άλλες διατάξεις.
Μ
1...,69,70,71,72,73,74,75,76,77,78 80,81,82,83,84
Powered by FlippingBook