71
Ξηροί Καρποί
Αφιέρωμα
Ο
κλάδος των ξηρών καρπών αποτελείται από δύο
ευρύτερους τομείς. Ο πρώτος αφορά την πρωτο-
γενή παραγωγή, με την οποία ασχολούνται
αγροτικές μονάδες και συνεταιρισμοί. Ο δεύτερος
τομέας περιλαμβάνει τις επιχειρήσεις που ασχολούνται
με τη μεταποίηση και την
επεξεργασία των ξηρών
καρπών. Οι συγκεκριμένες
επιχειρήσεις προμηθεύο-
νται τους ξηρούς καρπούς
από την εγχώρια πρωτο-
γενή παραγωγή ή και από
το εξωτερικό, ανάλογα με
το είδος του καρπού, τη
χρονιά (σοδειά) και την τιμή
του εκάστοτε προϊόντος,
όπως αυτή διαμορφώνεται
στη διεθνή αγορά ξηρών
καρπών.
Η ζήτηση
Θα πρέπει να επισημά-
νουμε, ότι η ζήτηση των ξηρών καρπών επηρεάζεται
από πολλές παραμέτρους, βασικότερη εκ των οποίων
είναι η εποχικότητα.
Έχει παρατηρηθεί ότι η κατανάλωση αυξάνεται ιδιαί-
τερα κατά τη χειμερινή περίοδο (λόγω των εορτών),
ενώ περιορίζεται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
Δεδομένου δε, ότι οι ξηροί καρποί δεν αποτελούν
βασικό είδος διατροφής, η κατανάλωσή τους εμφανίζει
σχετικά υψηλή ελαστικότητα ως προς την τιμή, σε συν-
δυασμό με το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών.
Αξιοσημείωτο επίσης, είναι ότι η ζήτηση των ξηρών
καρπών συνδέεται και με την κατανάλωση άλλων
ειδών διατροφής. Συγκεκριμένα, οι βιομηχανίες και
βιοτεχνίες που ασχολούνται με την παραγωγή παγω-
τού, κρουασάν,
σοκολάτας, δημητρι-
ακών κ.λπ., είναι από
τους κυριότερους
πελάτες του κλάδου.
Σημαντικός, επίσης,
παράγοντας ζήτησης
είναι οι διατροφικές
συνήθειες και οι σχε-
τικές τάσεις που
επικρατούν κατά και-
ρούς, όπως είναι η
υγιεινή διατροφή. Σε
αυτή την περίπτωση, η
κατανάλωση ξηρών
καρπών συνδυάζεται
ως ένας παράγοντας
θρεπτικών θερμίδων στο διαιτολόγιο.
Η αύξηση στην αγορά ξηρών καρπών
Στην τελευταία έρευνα της ICAP, τα στοιχεία έδειξαν ότι
υπάρχει ελαφρώς ανοδική πορεία στην αγορά των
ξηρών καρπών, καθώς η κατανάλωση εμφανίζεται
αυξημένη. Τη μερίδα του λέοντος κατείχε η αμυγδαλό-
ψιχα, καταλαμβάνοντας το 20,1% της συνολικής
κατανάλωσης ξηρών καρπών και ακολουθούν
Αναστάσιος Ιωάννου
«Αγοράζει ο κόσμος»
Ο κ. Αναστάσιος Ιωάννου,
υπάλληλος στο κατάστημα
ψιλικών στον Εύοσμο Θεσσα-
λονίκης, μίλησε στο περιοδικό
μας για τους ξηρούς καρπούς,
που μπορεί να βρει κανείς στο
μαγαζί. «Είμαστε ευχαριστη-
μένοι από το κέρδος που σε
γενικές γραμμές αφήνουν οι
ξηροί καρποί, γιατί ο κόσμος τους αγοράζει», σχολίασε
αρχικά, για να εξηγήσει: «Εμείς διαθέτουμε τα πάντα:
φιστίκια Αιγίνης, αμύγδαλα, φουντούκια, σπόρια κ.τ.λ.,
αλλά ο κόσμος δεν δείχνει προτίμηση σε κάποιο συγκε-
κριμένο. Όλα τα αγοράζει».
Η ζήτηση των ξηρών καρπών
επηρεάζεται από πολλές
παραμέτρους, βασικότερη εκ των
οποίων είναι η εποχικότητα. Έχει
παρατηρηθεί ότι η κατανάλωση
αυξάνεται ιδιαίτερα κατά τη
χειμερινή περίοδο (λόγω των
εορτών), ενώ περιορίζεται κατά
τους καλοκαιρινούς μήνες.
Η δική σας
γνώμη