66
ο περιπτεράς
του μήνα
A
ν και η οικονομική κρίση ξέσπασε στις αρχές της
δεύτερης δεκαετίας του 21ου αιώνα, ο κ. Τερζής δεν
φοβήθηκε ν’ ανοίξει το δικό του περίπτερο, μετά
από παρότρυνση φίλου του. «Δεν το είχα σκεφτεί μέχρι τότε.
Τυχαία, ένας φίλος μου έβαλε την ιδέα και εγώ την υλοποί-
ησα, χωρίς να φοβηθώ την κρίση», παραδέχεται.
Δουλεύει καθημερινά τουλάχιστον δέκα ώρες και δηλώνει
σε γενικές γραμμές ευχαριστημένος από την κίνηση και το
πόσο η γειτονιά έχει αγκαλιάσει αυτήν του την προσπάθεια.
Μεγάλο ποσοστό κέρδους αφήνουν, όπως μας είπε, τα
ζαχαρώδη, τα οποία προτιμούν όλες οι ηλικίες. «Φεύγουν
πολύ τα ζαχαρώδη προϊόντα, όπως είναι τα γλυκά, τα γλει-
φιτζούρια, οι σοκολάτες, τα μπισκότα και άλλα γλυκά σνακ.
Μάλιστα, η αγοραστική τους κίνηση είναι σχεδόν η ίδια καθ’
όλη τη διάρκεια της χρονιάς».
Ο χώρος και τα προϊόντα
Το περίπτερο βρίσκεται σ’ ένα πολύ κεντρικό σημείο της
Καλαμαριάς, στην οδό Εθνική Αντιστάσεως, στην οποία
βρίσκονται πολλές επιχειρήσεις, καταστήματα, τράπεζες,
γραφεία κ.τ.λ. Ως εκ τούτου, λοιπόν, η θέση του είναι ευνοϊκή
για την αγοραστική κίνηση, ενώ σημαντικό ρόλο παίζει
και το γεγονός ότι πλέον είναι το μοναδικό περίπτερο σε
μία αρκετά μεγάλη ακτίνα, αφού τα άλλα δύο που υπήρχαν
στην ίδια περιοχή έκλεισαν πριν από λίγο καιρό. «Η θέση
του περιπτέρου είναι πολύ καλή! Βρίσκεται σ’ ένα κεντρικό
σημείο, απ’ όπου διέρχονται συνεχώς αυτοκίνητα και πεζοί
και έτσι υπάρχει αγοραστική κίνηση», τόνισε ο κ. Τερζής.
Στο εν λόγω περίπτερο μπορεί να βρει κανείς ό,τι επιθυμεί:
κρουασάν, σοκολάτες, αναψυκτικά, τσιγάρα, εφημερίδες,
περιοδικά, πατατάκια, σνακ, παγωτά κ.ά.. «Έχω στο περί-
πτερο ό,τι μπορεί να βρει κανείς και στα άλλα περίπτερα και
φυσικά ό,τι ζητάει ο κόσμος. Πολλές φορές οι επιθυμίες του
και οι επιλογές του αποτελούν κριτήριο για τα προϊόντα που
θα φέρω στο περίπτερο», σχολίασε αρχικά ο κ. Τερζής, για
να προσθέσει: «Οπωσδήποτε, ακολουθώ και τη ‘‘μόδα’’ της
εποχής και ό,τι αυτή προστάζει!».
Οι δυσκολίες του επαγγέλματος
Το επάγγελμα του περιπτερά δεν είναι εύκολο, με τις
καιρικές συνθήκες να είναι η μεγαλύτερη δυσκολία, που
αντιμετωπίζουν όσοι το ασκούν. «Η μεγαλύτερη δυσκολία
είναι οι καιρικές συνθήκες, χειμώνα-καλοκαίρι, γιατί τον
μεν χειμώνα έχει πολύ κρύο και το δε καλοκαίρι πολύ
ζέστη!», επεσήμανε ο κ. Τερζής, για να προσθέσει: «Προ-
σπαθώ να βρω διάφορες λύσεις, για να τις αντιμετωπίσω!».
Σάββας Τερζής
Ο περιπτεράς αυτού του μήνα βρίσκεται στην
Καλαμαριά της Θεσσαλονίκης, διατηρώντας
την επιχείρησή του σε πολύ κεντρικό δρόμο
της περιοχής, από το 2010.
”
“
Η μεγαλύτερη δυσκολία είναι οι
καιρικές συνθήκες, χειμώνα-καλοκαίρι,
γιατί τον μεν χειμώνα έχει πολύ κρύο και
το δε καλοκαίρι πολύ ζέστη!
Προσπαθώ να βρω διάφορες λύσεις,
για να τις αντιμετωπίσω!.
EΔΡΑ
info
point
t
Μ