79
έρευνα
Σημειωτέον ότι η εστίαση, παρά τη σημαντική της
μείωση τα χρόνια της οικονομικής ύφεσης, κατά
40%, εξακολουθεί να αποτελεί μία σημαντική αγορά
με το μέσο νοικοκυριό να ξοδεύει περίπου 125 ευρώ
σε αυτές τις αγορές (1.500 ευρώ ανά έτος) ξεπερνώ-
ντας συνολικά τα 6,5 δισ. ευρώ. Ένα μεγάλο μέρος
αυτής της αγοράς αποτελεί το έτοιμο φαγητό και το
«φαγητό για το δρόμο», γνωστό και ως food to go.
Όπως καταγράφεται στην έρευνα καταναλωτών του
ΙΕΛΚΑ στο σχήμα 2, η πλειονότητα των καταναλω-
τών αγοράζει σε πολύ υψηλά ποσοστά έξι
συγκεκριμένες κατηγορίες φαγητού. Συγκεκριμένα,
έτοιμο καφέ αγοράζει το 87% των καταναλωτών,
γλυκά και σνακ το 85%, τυρόπιτα-κρουασάν το 85%,
έτοιμο κρύο γεύμα, όπως είναι η σαλάτα και το
σάντουιτς, το 70%, έτοιμο μαγειρευτό φαγητό το 63%
και έτοιμο κατεψυγμένο γεύμα το 51%.
Όπως φαίνεται στο σχήμα ανά κατηγορία έτοιμου
γεύματος, τα κύρια σημεία πώλησης είναι τα σου-
περμάρκετ, οι φούρνοι, τα μίνι μάρκετ, τα
εστιατόρια, οι καφετέριες και τα καταστήματα ντελί-
βερι. Το κάθε διαφορετικό κανάλι τοποθετείται
δυναμικά σε εξειδικευμένες κατηγορίες. Το ζητού-
μενο είναι το πώς θα εξελιχθεί η κατανομή των
πωλήσεων ανά κατηγορία προϊόντων στο μέλλον
με βάση τις νέες αγοραστικές συνήθειες, τα ψηφι-
ακά κανάλια και τα καινοτόμα προϊόντα της
βιομηχανίας τροφίμων.
Σε αρκετές από αυτές τις κατηγορίες έχει ήδη σημα-
ντική παρουσία και διείσδυση το κανάλι του
σουπερμάρκετ και του μίνι μάρκετ, όπως στην κατη-
γορία του γλυκού/σνακ ή στην κατηγορία του έτοιμου
κατεψυγμένου γεύματος, αλλά σε κάθε περίπτωση
υπάρχουν σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης και σε
άλλες κατηγορίες, όπως αυτή του καφέ. Χαρακτηρι-
στικό εξάλλου παράδειγμα στρατηγικής διείσδυσης
στην αγορά του food to go είναι η ανάπτυξη του bake
off εντός των σουπερμάρκετ, ύστερα βέβαια και από
την αλλαγή της νομοθεσίας και την απλοποίηση της
σχετικής αδειοδότησης. Μία επένδυση η οποία στο-
χεύει πέρα από την αγορά του ψωμιού και στην
αγορά των έτοιμων αρτοσκευασμάτων.
Στο σχήμα 2 φαίνεται επίσης ότι η μεγαλύτερη διείσ-
δυση καταγράφεται στα έτοιμα κατεψυγμένα
γεύματα, με το 41% των καταναλωτών να δηλώνει ότι
τα αγοράζει από το σουπερμάρκετ. Το 37% δηλώνει
ότι αγοράζει γλυκά/σνακ για κάποιο συμπληρωμα-
τικό γεύμα, το 23% έτοιμο κρύο γεύμα, όπως σαλάτα ή
σάντουιτς, το 18% έτοιμο μαγειρευτό φαγητό, το 12%
τυρόπιτα ή κρουασάν και τέλος το 9% καφέ.
Η αύξηση των επισκέψεων στο σουπερμάρκετ που
καταγράφεται τα τελευταία χρόνια συνάδει με αυτή
την τάση. Για παράδειγμα, επισκέψεις που ίσως γίνο-
νται με στόχο την αγορά «δεκατιανού» γίνονται όλο
και συχνότερες πλέον στο οργανωμένο λιανεμπόριο
τροφίμων. Στο μέλλον ενδεχομένως θα δούμε σημα-
ντικές επενδύσεις από τις μεγάλες αλυσίδες
σουπερμάρκετ σε πολλές διαφορετικές αγορές στις
οποίες υπάρχουν σημαντικά περιθώρια διείσδυσης
(π.χ. στις αγορές των φρέσκων προϊόντων ή στις αγο-
ρές συμπληρωμάτων διατροφής) και οι οποίες
αποτελούν ευκαιρία για την περαιτέρω ανάπτυξη του
κλάδου. Παράλληλα, αναμένεται στο μέλλον η σταδι-
ακή επέκταση εξειδικευμένων σημείων πώλησης
«έτοιμου φαγητού», όπως κρεοπωλεία, γαλακτοπω-
λεία, ιχθυοπωλεία κ.λπ., όπου θα εξελίσσονται σε
ολοκληρωμένους χώρους διάθεσης έτοιμου φαγητού
με λύσεις που ανταποκρίνονται στις νέες καταναλωτι-
κές συνήθειες.
Μ
Σχήμα 1: ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΩΝ ΚΥΡΙΩΝ ΓΕΥΜΑΤΩΝ
Σχήμα 2: ΚΥΡΙΟ ΣΗΜΕΙΟ ΑΓΟΡΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΤΟΙΜΑ ΓΕΥΜΑΤΑ