Mini Market & Μικρή Λιανική Νο 7 - page 69

69
ρεπορτάζ
Μπορεί να σας φαίνεται ότι θυμίζει τα παλιά μπακάλικα,
παρ’ όλα ταύτα, ενδεχομένως να είναι και μια όψη του
μέλλοντος.
Η πρωτοβουλία του συγκεκριμένου σουπερμάρκετ
ανήκει σε δύο γυναίκες, τη Σάρα Βολφ και τη Μιλένα
Γκλιμπόφσκι. Το κατάστημά τους προσφέρει 600
διαφορετικά είδη, από μακαρόνια και όσπρια μέχρι
σαμπουάν και είδη μαναβικής, τα οποία όλα πωλούνται
χωρίς συσκευασία, με το κιλό. Φρούτα και λαχανικά
βρίσκονται πάνω σε πάγκους, ενώ οι ξηροί καρποί και
τα όσπρια αποθηκεύονται σε μεγάλα δοχεία, τα οποία
φέρουν κατάλληλα στόμια για ελεγχόμενη ροή. Το
άκρως εντυπωσιακό είναι ότι το ίδιο γίνεται και με τα
υγρά προϊόντα, όπως σαμπουάν και απορρυπαντικά.
Οι πελάτες του εν λόγω καταστήματος πρέπει να φέρ-
νουν δικά τους σκεύη (βάζα, μπουκάλια κ.λπ.) για να
ψωνίζουν, τα οποία βεβαίως χρησιμοποιούνται κατ’
επανάληψη. Τα σκεύη αυτά ζυγίζονται στην είσοδο και
στη συνέχεια αφαιρείται το βάρος τους στο ταμείο, για να
πληρώσει ο πελάτης το ακριβές αντίτιμο του προϊόντος
που προμηθεύτηκε.
Το εγχείρημα των δύο γυναικών ξεκίνησε θέλοντας
να καλύψει τρεις ανάγκες: Πρώτον, τη μείωση των
απορριμμάτων που παράγονται από τις συσκευασίες
των τροφίμων. Οι κάδοι απορριμμάτων και ανακύ-
κλωσης, αλλά και οι δρόμοι των σύγχρονων αστικών
κέντρων, γεμίζουν με είδη συσκευασίας, όπως πλα-
στικές σακούλες, γυάλινα μπουκάλια κ.λπ. Όταν δεν
υπάρχουν συσκευασίες, δεν υπάρχουν και τα αντίστοιχα
απορρίμματα. Βέβαια, οι δύο επιχειρηματίες έχουν
ακόμη μεγαλύτερη οικολογική συνείδηση, καθώς
μεγάλο μέρος των προϊόντων τους είναι βιολογικά,
ενώ αποφεύγουν προϊόντα που έρχονται από μακριά,
δημιουργώντας καυσαέρια και εκπομπές αερίων του
θερμοκηπίου.
Δεύτερον, μεγάλο κίνητρο στην προσπάθεια αυτή ήταν η
αντιμετώπιση του προβλήματος της περίσσειας τροφής
που καταλήγει στα σκουπίδια. Εκτός από την περιβαλλο-
ντική επιβάρυνση, σε αυτή την περίπτωση υπάρχει και η
ηθική διάσταση, καθώς διανύουμε μια εποχή λιτότητας,
φτώχειας, ακόμα και πείνας. Η αλήθεια είναι ότι η δυνα-
τότητα του πελάτη να αγοράζει ακριβώς την ποσότητα
που χρειάζεται (και όχι όσο περιέχει η συσκευασία) μπο-
ρεί να περιορίσει το πρόβλημα.
Τέλος, το δεδομένο είναι η μείωση του κόστους των
προϊόντων, καθώς η συσκευασία επιβαρύνει σημαντικά
(από 5% έως 30%) την τελική τιμή.
Η συγκεκριμένη προσπάθεια προς το παρόν είναι η μονα-
δική στην Ευρώπη. Αξίζει όμως και πάλι να τονίσουμε ότι
στην Ελλάδα υπάρχει πώληση πολλών χύμα προϊόντων,
γεγονός που θα μπορούσε να υιοθετηθεί με το σκεπτικό
της οικονομικής και οικολογικής ελάφρυνσης.
Μ
1...,59,60,61,62,63,64,65,66,67,68 70,71,72,73,74,75,76,77,78,79,...84
Powered by FlippingBook