63
ΓΙΑΟΥΡΤΙ
Tο 97% των ελληνικών νοικοκυριών καταναλώνει
γιαούρτι. Το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς το έχει το στραγ-
γιστό, ωστόσο τα παραδοσιακά γιαούρτια από μικρούς
παραγωγούς έχουν αρχίσει να έχουν ανοδική πορεία σε
σχέση με τα στραγγιστά. Παρ’ όλα ταύτα, τα σκήπτρα κρα-
τούν οι μεγάλες εταιρείες με μεγάλα ποσοστά κέρδους.
Παραδοσιακό γιαούρτι από πρόβειο και αγελαδινό γάλα
έχουν η Κρι Κρι, η ΟΛΥΜΠΟΣ, η ΔΩΔΩΝΗ και η ΜΕΒΓΑΛ,
ενώ και οι μικρότερες περιφερειακές γαλακτοβιομηχα-
νίες λανσάρουν διαρκώς νέους κωδικούς.
Η ελληνική αγορά ταλαιπωρείται ιδιαίτερα από την ύφεση
που έχει προκαλέσει η οικονομική κρίση τα τελευταία
οχτώ χρόνια. Σύμφωνα με τα στοιχεία της αγοράς, οι
μεγάλες εταιρείες όπως η ΦΑΓΕ, η Κρι Κρι, η ΔΕΛΤΑ, η
ΟΛΥΜΠΟΣ, η ΔΩΔΩΝΗ, η ΜΕΒΓΑΛ, η Friesland, η Danone
και η Φάρμα Κουκάκη, αυξάνουν το μερίδιό τους οριακά
ή χάνουν ελάχιστα, ενώ κάποιες παραμένουν στα ίδια
ποσοστά. Οι μικρότερες εταιρείες βελτίωσαν η καθεμία
και συνολικά το μερίδιό τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι
μεγάλο μερίδιο στην αγορά κατέχουν και τα προϊόντα
ιδιωτικής ετικέτας στα σουπερμάρκετ.
Στο εξωτερικό
Αντίθετα με την εγχώρια αγορά, στο εξωτερικό το ελλη-
νικό γιαούρτι διαπρέπει, καθώς οι αγορές των ΗΠΑ, της
Μεγάλης Βρετανίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας απο-
δείχτηκαν πολύ θετικές απέναντι σε αυτό. Η ΦΑΓΕ για
παράδειγμα εξακολουθεί να αναπτύσσει το TOTAL στις
ΗΠΑ. Αξιοσημείωτο είναι ότι στην Αμερική η αγορά ελλη-
νικού γιαουρτιού καλύπτει το 49% της αγοράς γιαουρτιού.
Τεράστιες προοπτικές δηλαδή για το ελληνικό γιαούρτι
στις ΗΠΑ, σύμφωνα και με νέα έρευνα της TechNavio,
όπου «βλέπει» ότι οι πωλήσεις θα συνεχίσουν να αυξά-
νονται ετησίως κατά 5% και θα πιάσουν τα 4 δισ. δολάρια
σε αξία το 2019, από 1,5 δισ. δολάρια που ήταν πέρυσι. Στη
Βρετανία οι πωλήσεις ελληνικού γιαουρτιού αυξάνονται
με ετήσιο ρυθμό 10,7%.
ΓΑΛΑ
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Euromonitor International,
η κατανάλωση συσκευασμένου λευκού γάλακτος στην
Ελλάδα υπολογίζεται στα 48,20 ml/άτομο, ποσότητα που
θεωρείται χαμηλότερη από την προτεινόμενη ημερήσια
πρόσληψη. Παράλληλα, στην έκθεση Dairy Index απο-
καλύπτεται το πώς μπορούν οι γαλακτοβιομηχανίες να
αξιοποιήσουν τα νέα κανάλια επικοινωνίας, προκειμένου
να σχεδιάσουν επιτυχημένες στρατηγικές μάρκετινγκ, οι
οποίες να ενημερώνουν τους καταναλωτές για τη διατρο-
φική αξία του γάλακτος και παράλληλα να δημιουργούν
το κατάλληλο συναισθηματικό δεσμό που βοηθά στην
ενίσχυση της κατανάλωσης. Κάπως έτσι εξηγούνται και
τα αρνητικά στοιχεία της αγοράς γάλακτος, με βάση τις
μετρήσεις εταιρειών κλαδικών ερευνών.
Σύμφωνα με στοιχεία του ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο εννεάμηνο
Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2016, ο όγκος των πωλήσεων
του λευκού γάλακτος (εβαπορέ, παστεριωμένο και
υψηλής παστερίωσης) μειώθηκε κατά 16,9% έναντι του
αντίστοιχου εννεαμήνου του 2015. Σημαντικό τμήμα του
πληθυσμού αδυνατεί ακόμη και να αγοράσει ένα τόσο
βασικό, υψηλής διατροφικής αξίας και παράλληλα χαμη-
λής τιμής, προϊόν και αυτό δείχνει γενικότερα τη δύσκολη
οικονομική κατάσταση της χώρας.
Στο δωδεκάμηνο Σεπτέμβριος 2015 – Σεπτέμβριος 2016, η
μείωση του όγκου των πωλήσεων ανήλθε στο 15,4% και
οι Έλληνες καταναλωτές ήπιαν σε αυτό το δωδεκάμηνο
48.000 τόνους λιγότερο γάλα.
Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί πως ένας από τους λόγους
που η αγορά του παστεριωμένου και του υψηλής
παστερίωσης γάλακτος εμφανίζει υψηλές απώλειες
ΓΑΛΑ & ΓΙΑΟΥΡΤΙ
Αφιέρωμα