Mini Market & Μικρή Λιανική Νο 7 - page 57

57
ρεπορτάζ
πόκριση των πελατών σας, να συνεχίσετε ή όχι την
προμήθεια βιολογικών προϊόντων.
Η τιμή
Τα βιολογικά τρόφιμα πιστοποιούνται και ελέγχο-
νται, μια διαδικασία που είναι ιδιαίτερα δαπανηρή,
και γι’ αυτόν το λόγο είναι πιο ακριβά από τα συμβα-
τικά. Ο βασικότερος όμως λόγος είναι ότι τα
βιολογικά αγροκτήματα έχουν μειωμένες παραγω-
γές, κατά περίπου 30%, και αυξημένο κόστος, επειδή
όλες οι εργασίες (που σε άλλα κτήματα γίνονται με
ζιζανιοκτόνα, εντομοκτόνα κ.λπ.) στη βιολογική
παραγωγή γίνονται με το χέρι. Θα συναντήσετε
συχνά παράπονα για τις υψηλές τιμές των βιολογι-
κών τροφίμων έναντι των συμβατικών, οι οποίες
προκύπτουν κυρίως λόγω της μεγαλύτερης διάρ-
κειας του σταδίου παραγωγής, του πολύ μικρού
χρόνου ζωής τους και του υψηλού κόστους συντή-
ρησης που απαιτούν. Η απάντηση σε όλα είναι η
ποιότητα. Για παράδειγμα, στις βιολογικές κτηνοτρο-
φικές φάρμες δεν χορηγούνται αντιβιοτικά ή
ορμόνες στα ζώα, τα οποία, άλλωστε, τρέφονται
μόνο με ελεγμένες βιολογικές τροφές υψηλής ποιό-
τητας και βόσκουν ελεύθερα. Όλα αυτά έχουν ως
αποτέλεσμα οι τιμές των βιολογικών κρεάτων να
φτάνουν σε επίπεδα έως και 120% πάνω από τις τιμές
των συμβατικών. Επιπλέον, υπάρχουν και ορισμένες
κατηγορίες τροφίμων των οποίων η διαφορά
κόστους με τα συμβατικά προϊόντα είναι μηδαμινή,
σε σχέση με τα οφέλη που παρέχουν, όπως το βιολο-
γικό γάλα και τα όσπρια, που κοστίζουν περίπου
10-20% περισσότερο από τα συμβατικά.
Ορολογίες
Πολλά από τα βιολογικά προϊόντα είναι εισαγόμενα.
Μπορεί λοιπόν σε μια παραγγελία σας να δείτε τη
λέξη οργανικά τρόφιμα και όχι βιολογικά. Θα πρέπει
να επισημάνετε στους καταναλωτές ότι πρόκειται για
το ίδιο ακριβώς πράγμα, απλώς η διαφορά έχει να
κάνει με το πώς τα ονοματίζει κάθε χώρα. Για να
αντιληφθείτε ακριβώς τι εννοούμε, στην Αγγλία και
στην Αμερική η σήμανση είναι organic, στην Ιταλία
biologico και στην Ελλάδα βιολογικό, ενώ στην
Ισπανία είναι ecologico. Για το ίδιο πράγμα –που
ελέγχεται και πιστοποιείται με την ίδια ευρωπαϊκή
νομοθεσία– σχεδόν η κάθε χώρα χρησιμοποιεί δια-
φορετικό όρο, αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι
πρόκειται ουσιαστικά για βιολογικά προϊόντα. Το
μόνο που πρέπει να προσέχετε είναι ότι τα βιολογικά
προϊόντα πρέπει να φέρουν πάντα τη σφραγίδα του
αρμόδιου φορέα πιστοποίησης.
Μ
Εισαγωγές βιολογικών ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ
από Νορβηγία και Ισλανδία
Μέχρι πρότινος τα βιολογικά προϊόντα από τη Νορβηγία και την
Ισλανδία, συμπεριλαμβανομένου του νορβηγικού βιολογικού
σολομού, ήταν απαγορευμένα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τώρα
μπορούν και πάλι να εισάγονται στην Ε.Ε. και να διατίθενται
κανονικά στην αγορά, δεδομένου ότι τηρούν τους κανόνες της
Ε.Ε. για τα βιολογικά προϊόντα, μετά την ενσωμάτωση των σχε-
τικών κανονισμών στη συμφωνία για τον Ευρωπαϊκό
Οικονομικό Χώρο (ΕΟΧ).
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κομισιόν, η προ πολλού αναμενό-
μενη απόφαση που λήφθηκε τον Μάρτιο από τη μικτή επιτροπή
ΕΟΧ θέτει τέρμα σε μια 8χρονη περίοδο, κατά την οποία οι Νορ-
βηγοί και οι Ισλανδοί παραγωγοί βιολογικών προϊόντων
τηρούσαν παρωχημένους κανόνες που δεν ίσχυαν πλέον εντός
της Ε.Ε. Με την έγκριση αυτής της απόφασης θα μπορέσουν να
ξεκινήσουν πάλι οι εισαγωγές βιολογικού σολομού που παρά-
γεται και πιστοποιείται σε χώρες του ΕΟΧ σύμφωνα με τους
κανονισμούς της Ε.Ε. Η Ε.Ε. θέσπισε για πρώτη φορά κανόνες
για τη βιολογική παραγωγή και επισήμανση το 1991, τους οποί-
ους αναθεώρησε το 2007 εισάγοντας σε πολλές περιπτώσεις
αυστηρότερα πρότυπα. Αργότερα θεσπίστηκαν συμπληρωματι-
κοί κανόνες για την παραγωγή, κυρίως βιολογικών προϊόντων
υδατοκαλλιέργειας, το 2009. Όλοι αυτοί οι κανόνες έγιναν υπο-
χρεωτικοί για τους παραγωγούς της Ε.Ε. τον Ιανουάριο του 2015
και η καθυστέρηση της ενσωμάτωσης των νέων κανονισμών
στη συμφωνία ΕΟΧ δημιούργησε συνθήκες άνισης μεταχείρισης
των παραγωγών και των επιχειρηματιών.
«Τα τελευταία χρόνια, η “στροφή”
μεγάλου μέρους των καταναλωτών
προς την υγιεινή διατροφή
έχει οδηγήσει στην
ολοένα αυξανόμενη ζήτηση των
βιολογικών προϊόντων».
1...,47,48,49,50,51,52,53,54,55,56 58,59,60,61,62,63,64,65,66,67,...84
Powered by FlippingBook