65
Η συμπύκνωση του γάλακτος αποβλέπει στην απομά-
κρυνση σημαντικού μέρους του ύδατος που περιέχεται
στο γάλα, µε στόχο την καλύτερη συντήρηση του προϊό-
ντος και τον περιορισμό των εξόδων συσκευασίας,
αποθήκευσης και μεταφοράς.
Οι καταναλωτές
Οι καταναλωτές σε ολόκληρο τον κόσμο παραμένουν
εξαιρετικά θετικοί όσον αφορά τα θετικά του γάλακτος,
αναγνωρίζουν τη θρεπτική του αξία, αλλά αισθάνονται ότι,
από πλευράς ποικιλίας και ευκολίας, το γάλα δεν συμβα-
δίζει με το σύγχρονο τρόπο ζωής και τις προσδοκίες τους.
Αυτά είναι τα συμπεράσματα διεθνούς έρευνας κατανα-
λωτών, η οποία διενεργήθηκε το 2015 για λογαριασμό
της Tetra Pak. Στη μελέτη επισημαίνεται η ανάγκη των
γαλακτοβιομηχανιών να «ξαναζωντανέψουν» τη σχέση
των καταναλωτών κάθε ηλικίας με το γάλα, μέσα από την
παρουσίαση καινοτόμων προϊόντων και την υιοθέτηση
μίας νέας προσέγγισης σε επίπεδο επικοινωνίας και μάρ-
κετινγκ. Παράλληλα, με βάση την έρευνα, παρατηρείται
αύξηση των καταναλωτών που διαβάζουν προσεκτικά
τις συσκευασίες όταν αγοράζουν τρόφιμα και ποτά. Το
63% από αυτούς δηλώνει ότι αναζητά πληροφορίες
γα τα συστατικά του προϊόντος και το 55% ότι θέλει να
δει «εάν το προϊόν περιέχει θρεπτικά συστατικά που
βοηθούν στη διατήρηση της καλής υγείας». Επίσης,
πολλοί καταναλωτές είναι «πρόθυμοι» να πληρώσουν
περισσότερο για τρόφιμα που ωφελούν την υγεία τους:
σχεδόν 40% επιπλέον για τρόφιμα «εντελώς φυσικά»,
περισσότερο από 30% για προϊόντα «πλούσια σε φυτικές
ίνες» και «που δεν περιέχουν γενετικά τροποποιημένα
συστατικά», και περισσότερο από 25% για καθένα από
διάφορα άλλα χαρακτηριστικά όπως «πλούσια σε
πρωτεΐνες», «ενισχυμένο με μέταλλα και βιταμίνες»,
«χαμηλή ή μηδενική περιεκτικότητα ζάχαρης» και
«χαμηλή ή μηδενική περιεκτικότητα σε λιπαρά».
Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής και οι νέες προσδοκίες των
καταναλωτών διαμορφώνουν τρεις βασικές τάσεις που
επηρεάζουν τις επιλογές τους:
ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΓΑΛΑΚΤΟΣ:
Προϊόντα ειδικά σχεδιασμένα για
διαφορετικές ομάδες καταναλωτών. Γαλακτοκομικά προ-
ϊόντα με λίγα ή καθόλου λιπαρά, αλλά και προϊόντα χωρίς
λακτόζη, ειδικά σχεδιασμένα για συγκεκριμένες ομάδες
καταναλωτών που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας.
ΚΑΙΝΟΤΟΜΑ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ:
Προϊόντα που ανταπο-
κρίνονται στο σύγχρονο τρόπο ζωής. Ειδικά προϊόντα
που καλύπτουν τις ανάγκες δραστήριων καταναλωτών,
πλούσια σε θρεπτικά συστατικά (π.χ. πρωτεΐνες), τα
οποία τους βοηθούν να υποκαταστήσουν το πρωινό ή το
μεσημεριανό τους γεύμα.
ΑΓΝΟ ΓΑΛΑ:
Η φυσική επιλογή. Το γάλα ανταποκρίνε-
ται στην ανάγκη συγκεκριμένων καταναλωτών που
«αποζητούν την απλότητα». Οι καταναλωτές επιλέγουν
το γάλα ως απλό και φυσικό προϊόν, το οποίο είναι συμ-
βατό και με τις περιβαλλοντικές τους ευαισθησίες, αλλά
κάνουν και ένα βήμα παραπάνω, απολαμβάνοντας
λευκό γάλα με βιολογικά ή όχι γενετικώς τροποποιη-
μένα συστατικά (organic or GMO-free).
Υποκατάστατα προϊόντα
Τα γαλακτοκομικά προϊόντα αυτά καθαυτά δεν απειλού-
νται από άλλα υποκατάστατα, καθώς αποτελούν
σταθερή αξία στην καθημερινή διατροφή του ελληνικού
καταναλωτικού κοινού. Επιπροσθέτως, ορισμένα από
τα προϊόντα αυτά μπορούν ευκολότερα να υποκαταστα-
θούν από άλλα του ίδιου κλάδου, μετατοπίζοντας έτσι τη
ζήτηση από ένα είδος γάλακτος σε κάποιο άλλο. Παρ’
όλα αυτά, υποκατάστατα για ορισμένες κατηγορίες
γάλακτος αποτελούν τα αναπληρώματα ή και άλλοι
τύποι γάλακτος (λάιτ, σόγια, συμπλήρωμα πρωτεΐνης
γάλακτος), που έχουν όμως ως βάση τα φυτικά λίπη.
Επίσης, με την ευρύτερη έννοια υποκατάστατα μπορούν
να θεωρηθούν άλλα συμπληρωματικά προϊόντα δια-
τροφής, όπως τα γαλακτοκομικά προϊόντα ή άλλου
είδους σνακ κ.λπ.
Ο κλάδος της γαλακτοβιομηχανίας στην Ελλάδα
Ο κλάδος των γαλακτοκομικών προϊόντων κατέχει
σημαντική θέση στον ευρύτερο κλάδο των τροφίμων,
καθώς περιλαμβάνει μερικές από τις μεγαλύτερες βιο-
μηχανίες ειδών διατροφής της χώρας, οι οποίες
δαπανούν σημαντικά κονδύλια για νέες επενδύσεις και
ΓΑΛΑ & ΓΙΑΟΥΡΤΙ
Αφιέρωμα