64
στις πωλήσεις είναι η εμπορική πολιτική που ακολου-
θούσε για πολύ καιρό η Μαρινόπουλος ΑΕ, η οποία
πωλούσε όλα τα προϊόντα αυτών των κατηγοριών προς
99 λεπτά το λίτρο, κάθε Δευτέρα και Τρίτη, με αποτέλε-
σμα να πουλά περίπου το 65% των συνολικών
ποσοτήτων γάλακτος που διακινούνταν μέσω των σου-
περμάρκετ.
Τύποι γάλακτος
Φρέσκο γάλα:
Φρέσκο γάλα είναι το παστεριωμένο
γάλα, το οποίο έχει υποβληθεί σε επεξεργασία που
περιλαμβάνει έκθεση σε υψηλή θερμοκρασία για μικρό
χρονικό διάστημα ή διαδικασία παστερίωσης που χρη-
σιμοποιεί διαφορετικούς συνδυασμούς χρόνου και
θερμοκρασίας για την επίτευξη ισοδύναμου αποτελέ-
σματος. Αμέσως μετά την παστερίωση ψύχεται σε
θερμοκρασία που δεν υπερβαίνει τους 6°C. Σε αυτήν τη
θερμοκρασία των 6°C συντηρείται. Η διάρκεια συντήρη-
σής του καθορίζεται µε ευθύνη του παρασκευαστή και
δεν μπορεί να υπερβαίνει τις πέντε ημέρες, συμπερι-
λαμβανομένης και της ημερομηνίας παστερίωσης.
Γάλα υψηλής παστερίωσης:
Γάλα υψηλής παστερί-
ωσης είναι το γάλα το οποίο έχει υποβληθεί σε
επεξεργασία που περιλαμβάνει την έκθεση σε υψηλή
θερμοκρασία, από 85°C έως 127°C, σε τέτοιες συνθήκες
θερμοκρασίας και χρόνου ώστε η δοκιμασία υπεροξει-
δάσης να είναι αρνητική. Αμέσως μετά τη θερμική του
επεξεργασία ψύχεται σε θερμοκρασία που δεν υπερ-
βαίνει τους 6°C. Η διάρκεια συντήρησής του καθορίζεται
µε ευθύνη του παρασκευαστή. Έχει το μικρότερο μικρο-
βιακό φορτίο από τα φρέσκα γάλατα, γι’ αυτό είναι το
ασφαλέστερο γάλα στο ψυγείο.
Γάλα μακράς διαρκείας:
Στην κατηγορία του γάλα-
κτος μακράς διαρκείας ανήκει το γάλα UHT και το
αποστειρωμένο γάλα. Το γάλα UHT παράγεται µε
συνεχή θέρμανση του νωπού γάλακτος, που συνεπάγε-
ται τη βραχυχρόνια εφαρμογή υψηλής θερμοκρασίας,
µε σκοπό την καταστροφή όλων των υπολειπόμενων
μικροοργανισμών και των σπορίων τους, καθώς και τη
συσκευασία του προϊόντος υπό ασηπτικές συνθήκες σε
αδιαφανείς περιέκτες. Έτσι μειώνονται στο ελάχιστο οι
χημικές, φυσικές και οργανοληπτικές μεταβολές. Το
αποστειρωμένο γάλα πρέπει να έχει θερμανθεί και
αποστειρωθεί σε ερμητικά κλειστές συσκευασίες ή
δοχεία, των οποίων το σύστημα κλεισίματος πρέπει να
παραμένει άθικτο. Με τις παραπάνω διαδικασίες επιδι-
ώκεται να καταστραφούν όλοι οι μικροοργανισμοί,
ώστε το γάλα να μπορεί να διατηρηθεί για πολύ χρόνο,
ακόμη και εκτός ψυγείου.
Συμπυκνωμένο γάλα:
Υπάρχουν δύο τύποι συμπυ-
κνωμένου γάλακτος: το συμπυκνωμένο σακχαρούχο
γάλα που δεν είναι αποστειρωμένο και το συμπυκνω-
μένο µη σακχαρούχο γάλα που είναι αποστειρωμένο.
Δημήτρης Τόσκας
«Προτιμώ τις μεγάλες εταιρείες».
Την προτίμησή του στις μεγάλες εταιρείες δείχνει ο κ. Τόσκας,
ο οποίος διατηρεί κατάστημα επί της οδού Αετοράχης στην
περιοχή του Φαλήρου. «Στο κατάστημά μας μπορεί να βρει
κανείς προϊόντα ΔΕΛΤΑ, ΜΕΒΓΑΛ και ΛΥΚΑΣ. Προτιμάμε
κυρίως τις μεγάλες εταιρείες,
αλλά επιλέγουμε προϊόντα και
βάσει της τιμής τους, ώστε να
έχουν κατανάλωση. Οι τιμές
μας δεν έχουν μεγάλη από-
κλιση από τα σουπερμάρκετ.
Θα έλεγα ότι κυμαίνονται
περίπου στα ίδια επίπεδα»,
για να καταλήξει: «Δεν είμαι
απόλυτα ικανοποιημένος από
την αγοραστική κίνηση. Είναι
μέτρια τα πράγματα».
Σβετλάνα Τσαγκουλίδη
«Πεσμένη η κίνηση».
Η κα Τσαγκουλίδη δηλώνει απογοητευμένη από την αγορα-
στική κίνηση προϊόντων γάλακτος και γιαουρτιών συγκριτικά
τουλάχιστον με προηγούμενες
χρονιές. «Η κίνηση είναι αρκετά
πεσμένη σε σχέση με τα προη-
γούμενα χρόνια. Ο κόσμος δεν
αγοράζει ή αγοράζει από τα σου-
περμάρκετ. Οι τιμές μου, πάντως,
δεν έχουν μεγάλη απόκλιση από
αυτά – περίπου στο 10%», για να
συμπληρώσει: «Στο κατάστημά
μου έχω μόνο προϊόντα
ΜΕΒΓΑΛ. Με αυτή την εταιρεία
δουλεύω εδώ και χρόνια».
ΓΑΛΑ & ΓΙΑΟΥΡΤΙ
Αφιέρωμα