88
ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
του τουριστικού προϊόντος μας, 2. τη στήριξη
της οικονομίας και κοινωνίας του τόπου μας
και 3. την προβολή της τοπικής κουλτούρας
και γαστρονομίας στους επισκέπτες μας.
»Οι λόγοι που μας οδήγησαν στο ξεκίνημα
αυτής της συνεργασίας είναι πολλοί.
»Την τελευταία δεκαετία, ενώ ο αριθμός
των τουριστών αυξήθηκε, κάποιες τουριστι-
κές επιχειρήσεις, τα ξενοδοχεία, οι ταβέρ-
νες, τα εστιατόρια έχασαν τον προσανατολι-
σμό τους, έχασαν το χαρακτήρα τους, μυήθη-
καν σ’ έναν ξένο τρόπο λειτουργίας και μιμή-
θηκαν ξένες για τον τόπο μας συμπεριφο-
ρές. Προφανώς το all inclusive επέτεινε αυ-
τό το φαινόμενο. Έτσι, πολύ συχνά, ο επισκέ-
πτης της χώρας μας ερχόταν και έφευγε δί-
χως να έχει γευτεί τίποτα από τον τόπο που
επισκέφτηκε. Δίχως να έχει γνωρίσει τα το-
πικά ήθη και έθιμα, την ιστορία και τον πολιτι-
σμό μας. Και εκτός από αυτό, η πλειονότητα
των προϊόντων που κατανάλωνε ήταν εισαγό-
μενα. Το αποτέλεσμα γνωστό…
»Έτσι, λοιπόν, δημιουργήθηκε το πρότυπο
“We do local”, το οποίο είναι μία φιλοσοφία
κάτω από την οποία μία τουριστική επιχείρη-
ση πρέπει να λειτουργεί:
• Υποστηρίζοντας τους τοπικούς παραγω-
γούς
• Στηρίζοντας το τοπικό εργατικό δυναμι-
κό
• Διαδίδοντας τα τοπικά ήθη και έθιμα μέ-
σα από δράσεις και δραστηριότητες
• Παρουσιάζοντας την τοπική γαστρονο-
μία μέσα από την κουζίνα της
• Έχοντας σεβασμό στο περιβάλλον και
στην αειφορία του τόπου.
Βεβαίως, όλα αυτά είναι ιδιαίτερα σημαντι-
κά για τη διαφοροποίηση του προϊόντος μας.
»Για τη σωστή ένταξη των επιχειρήσεων, με
τη συνεργασία των εταιρειών Cosmocert AE
και Local Food Experts s.c.e., το “We do local”
γίνεται πρότυπο πιστοποίησης, που, προς το
παρόν, απευθύνεται σε καταλύματα και πλοία.
»Μπαίνοντας στην ομάδα μας κάποια επι-
χείρηση μπορεί να συμμετέχει στις κοινές
ενέργειες προώθησης, καθώς και στην ομα-
δική συμμετοχή μας σε διεθνείς εκθέσεις.
Τι ανάγκες καλύπτει το «We do local»;
Από την πλευρά του προορισμού: 1. Την
ανάγκη για επιστροφή στις ρίζες και καλύτερη
ποιότητα ζωής, 2. την ανάγκη της επιχείρησης
να προσφέρει ένα προϊόν διαφορετικό, με ου-
σία και ποιότητα και 3. να στηρίξει την οικονο-
μία και τους ανθρώπους της τοπικής κοινω-
νίας, δηλαδή “εκεί που τρως δίδεις!”.
»Από την πλευρά του επισκέπτη: 1. Να δο-
κιμάσει ένα προϊόν που θα του προσφέρει
την πραγματική εμπειρία του τόπου τον
οποίο επισκέπτεται, των ανθρώπων του και
των πρώτων υλών που παράγει και 2. να απο-
λαύσει ένα ποιοτικό προϊόν που αξίζει να
πληρώσει παραπάνω.
»Στόχος μας είναι το “We do local” να δια-
δοθεί σε όλη την Ελλάδα. Το “We do local
Crete” να γίνει “We do local Athens”, “We do
local Chalkidiki” κ.λπ. Διότι ο κάθε τόπος εί-
ναι ξεχωριστός και χρειάζεται τη στήριξη
και την προβολή που του αρμόζει.
»Μη λησμονείτε ότι: Πράττουμε τοπικά ση-
μαίνει πράττουμε ομαδικά, που αυτό εντέλει
σημαίνει πράττουμε στρατηγικά το σοφότε-
ρο για τους εαυτούς μας και για το πραγματι-
κό συμφέρον μας!».
Βράβευση Porto Carras Grand
Resort
Δύο βραβεία έλαβε το συγκρότημα στα
Waste & Recycling Awards 2015, η τελετή
απονομής των οποίων πραγματοποιήθηκε στο
ξενοδοχείο Athenaeum InterContinental.
Συγκεκριμένα το Porto Carras Grand
Resort κέρδισε silver βραβείο στην κατηγο-
ρία Resource Recovery – Waste to Energy
για τις πρακτικές που έχουν αναληφθεί σχε-
τικά με την ανάκτηση πρώτων υλών και ενέρ-
γειας από στερεά και υγρά απόβλητα και
bronze βραβείο στην κατηγορία Recycling
(Compost – Materials Recovery) για τις πρα-
κτικές που έχουν αναληφθεί και τα αποτελέ-
σματα που επιτεύχθηκαν στην ανακύκλωση
και στη βιώσιμη διαχείριση των αποβλήτων.
Στο συγκρότημα έχει σχεδιαστεί και εγκα-
τασταθεί ένα ολοκληρωμένο σύστημα ανακύ-
κλωσης συσκευασιών, προκειμένου να πε-
ριοριστεί ο όγκος των απορριμμάτων από
τους πελάτες που καταλήγει σε ΧΥΤΑ και να
υποστηριχτεί η ανακύκλωση.
Παράλληλα, έχουν επιλεχθεί πρακτικές
ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΜΑRKETING
κ. Ανδρέας Μεταξάς