Food Service τ. 126 - page 9

FOOD
Service
9
επικαιρότητα
Ανοδική πορεία συνεχίζουν να
παρουσιάζουν οι εξαγωγές της
Κρήτης, όπως προκύπτει από
τα προσωρινά στοιχεία της
ΕΛ.ΣΤΑΤ. για το 9μηνο του
2015, σε σύγκριση με το αντί-
στοιχο διάστημα του 2014.
Ύστερα από επεξεργασία των
στοιχείων από τον ΣΕΚ, προκύ-
πτει ότι το μήνα Ιούλιο η αύξη-
ση σε αξία αγγίζει το 232%,
τον Αύγουστο το 49% και τον
Σεπτέμβριο το 87%, με τις κρη-
τικές εξαγωγές το συγκεκριμέ-
νο τρίμηνο να αυξάνονται κατά
115% και να αγγίζουν τα 145
εκατ. ευρώ, ενώ το 9μηνο Ια-
νουαρίου-Σεπτεμβρίου η αύξη-
ση ξεπερνάει το 100%, σε σύ-
γκριση με το αντίστοιχο 9μηνο
του 2014, με το σύνολο των
εξαγωγών της Κρήτης να φτά-
νει ήδη τα 400 εκατ. ευρώ. Συ-
μπερασματικά, όπως χαρακτη-
ριστικά δήλωσε ο πρόεδρος
του ΣΕΚ, κ. Αλκιβιάδης Καλα-
μπόκης, το 2015 θα αποτελέσει
τη νέα χρονιά-ρεκόρ για τις
κρητικές εξαγωγές, που μέχρι
τώρα ήταν το 2013 με 363
εκατ. ευρώ. Το ίδιο είχε συμβεί
κατά το α’ 6μηνο του 2015, κα-
τά το οποίο οι εξαγωγές της
Κρήτης (295 εκατ.) υπερκάλυ-
ψαν τα αποτελέσματα ολόκλη-
ρου του προηγούμενου έτους
(294 εκατ. ευρώ).
Στις κυριότερες εξαγωγικές
αγορές, πρώτη έρχεται η Ιτα-
λία με 33 εκατ. ευρώ και ποσο-
στό επί του συνόλου των εξα-
γωγών της Κρήτης 23%, δεύτε-
ρη η Γερμανία με 24 εκατ. ευ-
ρώ και ποσοστό 16%, τρίτη το
Ηνωμένο Βασίλειο με 13 εκατ.
ευρώ και ποσοστό 9% και ακο-
λουθούν η Γαλλία και οι Κάτω
Χώρες με 8 και 7 εκατ. ευρώ
και ποσοστά 5% και 4% αντί-
στοιχα. Η θεαματικά αυξητική
πορεία των εξαγωγών της Κρή-
της δίνει ένα ελπιδοφόρο μή-
νυμα για την οικονομία του νη-
σιού, παρά τα capital controls
και τα επιπρόσθετα προβλήμα-
τα που έχουν να αντιμετωπί-
σουν οι εξαγωγείς κατά το τε-
λευταίο διάστημα.
Σε άνοδο οι εξαγωγές της Κρήτης
Την οργάνωση και τέλεση στην
Ελλάδα ενός νέου, διεθνούς
διαγωνισμού ελαιολάδου ανα-
κοίνωσε η εταιρεία επικοινω-
νίας και οργάνωσης εκθέσεων,
Vinetum.
Ο νέος διαγωνισμός ονομάζε-
ται Athena International Olive
Oil Competition και θα γίνει
στις 21 και στις 22 Μαρτίου
2016 στην Αθήνα. Ήδη έχουν
αποδεχτεί την πρόσκληση των
οργανωτών μερικοί από τους
πιο γνωστούς και έγκριτους
γευσιγνώστες ελαιολάδων πα-
γκοσμίως, από την Ιταλία, την
Ισπανία, τις ΗΠΑ, τη Γερμανία,
το Ισραήλ, την Τουρκία, την
Πορτογαλία και την Τυνησία.
Τόσο ο Ιταλός Αntonio Lauro
–o πιο καταξιωμένος, ίσως, κρι-
τής διεθνώς– όσο και η Αμερι-
κανίδα Alexandra Kicenik
Devarenne –μία από τις πιο
γνωστές φυσιογνωμίες στο χώ-
ρο του αμερικανικού ελαιολά-
δου και συνιδρύτρια της Διε-
θνούς Ένωσης Έξτρα Παρθέ-
νων Ελαιόλαδων, Extra Virgin
Alliance– εξέφρασαν τον εν-
θουσιασμό τους για την πρω-
τοβουλία να οργανωθεί και
στην Ελλάδα ένας μεγάλος
διαγωνισμός ελαιολάδου, εφά-
μιλλος εκείνων που γίνονται
στη Νέα Υόρκη, στο Τόκιο, στη
Βερόνα και αλλού.
Ο διαγωνισμός Athena Inter -
national Olive Oil Competition
είναι διεθνής, τόσο ως προς
τους κριτές όσο και ως προς
τα δείγματα που συμμετέχουν,
και αφορά μόνο τυποποιημένα
ελαιόλαδα της κατηγορίας έξ-
τρα παρθένο. Οι ξένοι κριτές
αποτελούν τα 2/3 του συνολι-
κού αριθμού κριτών, ενώ στό-
χος των οργανωτών είναι τα
ξένα δείγματα να ξεπερνούν το
30% του συνολικού αριθμού
δειγμάτων.
Ο διαγωνισμός ονομάζεται
Athena, φέρει, δηλαδή, το όνο-
μα της Eλληνίδας θεάς Αθη-
νάς, που δώρισε στην Αθήνα
την ελιά και το όνομά της. Ως
χώρος για την τέλεσή του έχει
επιλεγεί το πολυτελές ξενοδο-
χείο Electra Palace στην Πλά-
κα, ώστε οι κριτές, την ώρα
που θα δοκιμάζουν και θα κρί-
νουν δείγματα, να έχουν θέα
την Ακρόπολη.
Η ύπαρξη ενός μεγάλου, έγκυ-
ρου, διεθνούς διαγωνισμού
ελαιολάδου που θα λαμβάνει
χώρα κάθε χρόνο στην Ελλάδα
μόνο οφέλη μπορεί να προσκο-
μίσει στο ελληνικό ελαιόλαδο.
Αν και διεθνής, ο διαγωνισμός,
αφού εδραιωθεί, θα είναι ου-
σιαστικά ο μεγαλύτερος δια-
γωνισμός ελληνικών ελαιολά-
δων στον κόσμο.
Ο διαγωνισμός πλαισιώνεται
και από άλλες ευφάνταστες και
καινοτόμες γαστρονομικές
δράσεις, με απώτερο στόχο
την εδραίωση του brand name
του διαγωνισμού, αλλά και την
ανάπτυξη της τοπικής αγοράς
premium ελαιολάδων. Οι δρά-
σεις αυτές θα ανακοινωθούν εν
ευθέτω χρόνω. Την πρωτοβου-
λία οργάνωσης του 1ου Διε-
θνούς Διαγωνισμού Ελαιολά-
δου Αθηνών έχει αναλάβει η
εταιρεία επικοινωνίας Vinetum,
με μεγάλη πείρα στην οργάνω-
ση εκθέσεων, συνεδρίων, δια-
γωνισμών και άλλων εκδηλώ-
σεων υψηλού κύρους και απαι-
τήσεων. Πρόεδρος του διαγω-
νισμού είναι ο κ. Ντίνος Στεργί-
δης, διευθύντριά του η κα Μα-
ρία Κατσούλη, διαπιστευμένη
γευσιγνώστρια ελαιολάδου και
1η οινοχόος ελαιολάδου της
Ελλάδας, και panel leader
όλων των κριτών είναι η διε-
θνώς καταξιωμένη γευσιγνώ-
στρια ελαιολάδου, κα Αλίκη
Γαλή.
Athena International Olive Oil Competition
Ο πρόεδρος του ΣΕΚ, κ. Αλκιβιά-
δης Καλαμπόκης.
1,2,3,4,5,6,7,8 10,11,12,13,14,15,16,17,18,19,...52
Powered by FlippingBook