Food Service τ. 133 - page 31

TRENDS
31
Από τις προσωποποιημένες διαδικασίες και
στρατηγικές marketing μέχρι τις υπέρ-customized
προτάσεις στο μενού, το «στήσιμο» δηλαδή και τη
λειτουργία απόλυτα «ευφυών» κουζινών.
Η (δυναμική) επιστροφή των Baby Boomers
Μπορεί τα τελευταία χρόνια μια σειρά από
καθετοποιημένες αγορές, όπως είναι αυτή των
εστιατορίων, να κινούταν γύρω από την ηλικιακή
ομάδα των Millennials, ωστόσο στο προσκήνιο
κάνουν τη δυναμική τους επανεμφάνιση οι Baby
Boomers (όσοι γεννήθηκαν από το 1940-1964).
Μαζί τους –αναπόφευκτα– θα επιστρέψουν και οι
γευστικές/ αγοραστικές ιδιότητες που τους χαρακτη-
ρίζουν με προεξάρχουσα αυτήν του casual-dining.
Σε αυτό το πλαίσιο, τα εστιατόρια αναμένεται να
μεταβάλουν αναλόγως το περιεχόμενο των μενού
τους προκειμένου να ανταποκρίνονται σε αυτό που
θα τους ζητούν σύντομα οι πελάτες τους.
Η προσωποποίηση συνεχίζει
και σε άλλους τομείς…
Εάν θεωρούσατε πως η διαδικασία του
customization ξεκινά και ολοκληρώνεται στους
πελάτες, είναι σίγουρο πως κάνετε λάθος. Κι αυτό,
γιατί το customization οφείλει να εκτείνεται στις
εσωτερικές δομές και στους αντίστοιχους τρόπους
λειτουργίας ενός εστιατορίου. Βλέπετε, οι ιδιο-
κτήτες θα πρέπει να σχεδιάσουν, αναπτύξουν και
εφαρμόσουν προσωποποιημένα προγράμματα
ανέλιξης των στελεχών και των υπαλλήλων τους,
εκπαιδευτικά προγράμματα, μαθησιακές ευκαιρίες
κ.ο.κ. προκειμένου να στηριχτούν σε πρώτο βαθμό
στις υφιστάμενες ικανότητές τους και στη συνέχεια
να τα αναπτύξουν περαιτέρω. Απώτερος σκοπός
είναι να αποδείξουν στην πράξη πως η εστιατορική
σκηνή δεν πρέπει να θεωρείται ένα μεταβατικό στάδιο
στην εργασιακή ζωή ενός ατόμου, αλλά μια στερεή
επιλογή με παρόν, αλλά –πρωτίστως– μέλλον.
Εύπεπτες τροφές
Σήμερα, που τα τρόφιμα χωρίς αλλεργιογόνα
θεωρούνται mainstream, τα εστιατόρια διερευνούν
προϊόντα και συστατικά που διακρίνονται από
μικρότερη ένταση προκειμένου να τα εντάξουν
το μενού τους. Έτσι ενσωματώνουν προβιοτικά,
πρεβιοτικά και αντιφλεγμονώδη συστατικά που
συνολικά βελτιώνουν τη διαδικασία της πέψης.
Ορισμένα από αυτά είναι, η αλόη, ο κουρκουμάς
και το skyr, ένα προϊόν από άπαχο γάλα που απο-
τελεί βασικό συστατικό της ισλανδικής δίαιτας από
τον 11ο αιώνα. Είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες και
βιταμίνες και συγχρόνως χαμηλής περιεκτικότητας
σε θερμίδες.
Η… επέλαση της Ασίας, συνεχίζεται και διευ-
ρύνεται!
Μπορεί στο άκουσμα του όρου «ασιατική κου-
ζίνα» το μυαλό να παραπέμπει αυτομάτως στην
κινεζική, αυτό ωστόσο πρέπει αρχικά να αλλάξει
και σε δεύτερο επίπεδο να διευρυνθεί, καθώς
στην αγορά αναμένεται να κάνουν δυναμικά την
εμφάνισή τους γεύσεις από την εστιατορική αγορά
των Φιλιππίνων, της Μαλαισίας, της Ινδονησίας και
της Σιγκαπούρης.
Σε αυτές, εννοείται πως θα συμπεριλαμβάνονται
και culinary επιρροές. Συστατικά δηλαδή, όπως
τα sambal και kaffir lime θα κάνουν ολοένα και
συχνότερα την εμφάνισή τους, ενώ και τα εκ
Φιλιππίνων προερχόμενα adobo και bagoong
θα κερδίσουν σημαντικό μερίδιο από τη συγκε-
κριμένη αγορά.
<
Σήμερα, που τα τρόφιμα
χωρίς αλλεργιογόνα
θεωρούνται mainstream, τα
εστιατόρια διερευνούν προϊόντα
και συστατικά που διακρίνονται
από μικρότερη ένταση
προκειμένου να τα εντάξουν το
μενού τους. Έτσι ενσωματώνουν
προβιοτικά, πρεβιοτικά και
αντιφλεγμονώδη συστατικά
που συνολικά βελτιώνουν τη
διαδικασία της πέψης. Ορισμένα
από αυτά είναι, η αλόη, ο
κουρκουμάς και το skyr.
1...,21,22,23,24,25,26,27,28,29,30 32,33,34,35,36,37,38,39,40,41,...84
Powered by FlippingBook