IDEAS
34
Τα οφέλη από την καλλιέργεια στην κουζίνα
Η προσωπική καλλιέργεια φρέσκων βοτάνων –
σε γλαστράκια στην κουζίνα ή στο μπαλκόνι– έχει
εξελιχθεί ως ένα πολύ χαλαρωτικό διασκεδαστικό
και κυρίως ευεργετικό hobby για την υγεία, ενώ
ταυτόχρονα νοστιμεύει το φαγητό προσθέτοντας
σε αυτό αντιοξειδωτικά και θρεπτικά συστατικά.
Με την «κατ’ οίκον» καλλιέργεια φρέσκων βοτάνων
μπορείτε να πείτε «τέλος» στους συσκευασμένους
κύβους ζωμών και αρωματικών που κυκλοφορούν
στο εμπόριο, που ας μη γελιόμαστε, είναι γεμάτοι
συντηρητικά. Το μεγαλύτερο ίσως πλεονέκτημα
της προσωπικής καλλιέργειας βοτάνων είναι αυτό
ακριβώς. Η αμεσότητα κατανάλωσής τους και η
διατήρηση των θρεπτικών συστατικών τους, καθώς
οι μισές και παραπάνω βιταμίνες τους χάνονται μέσα
στην πρώτη μισή ώρα της συγκομιδής τους.
Τα φρέσκα βότανα, ωστόσο, που θα φροντίζετε
εσείς προσωπικά μέσα στην κουζίνα, είτε για το
φαγητό είτε για κάποιο ρόφημα, θα είναι ολόφρεσκα
χωρίς συντηρητικά και φυτοφάρμακα και το άρωμά
τους θα παραμένει έντονο και φρέσκο.
Ποια είναι τα πιο εύκολα καλλιεργήσιμα
βότανα για το σπίτι;
Υπάρχουν πολλά και διαφορετικά βότανα που
μπορείτε να μεγαλώσετε και να αξιοποιήσετε στο
σπίτι σας χειμώνα-καλοκαίρι. Ορισμένα από αυτά
είναι ο άνηθος, ο βασιλικός, η ρίγανη, ο μαϊντανός,
το δεντρολίβανο, το φασκόμηλο, ο δυόσμος και η
λεβάντα. Αυτά είναι μυρωδικά που μπορείτε εύκολα
να μεγαλώσετε μέσα στην κουζίνα σας, αρκεί να έχετε
τον κατάλληλο σπόρο, επαρκή φωτισμό αλλά και να
μην αμελείτε το συχνό πότισμά τους. Μη διστάσετε
λοιπόν να ενδώσετε στη νέα, αρωματική τάση που
μόνο καλό θα κάνει στην υγεία και στη τσέπη σας!
φρέσκα βότανα
στην κουζίνα σας
Όσο η οικονομική κρίση δυσκολεύει τα νοικοκυριά, ξεπροβάλει η τάση
για bio μαγειρέματα με αγνά, εποχιακά και κυρίως οικονομικά υλικά. Αν
αυτά βρίσκονται μέσα στην κουζίνα μας ακόμα καλύτερα. Το Food Service
με το παρόν άρθρο σας παρουσιάζει έναν εύχρηστο οδηγό καλλιέργειας
και αξιοποίησης φρέσκων βοτάνων που μπορείτε να ακολουθήσετε όσο
πολυάσχολοι και αν είστε, εύκολα και κυρίως οικονομικά.
Η νέα τάση για bio μαγειρέματα
Από τη Στέλλα Αυγουστάκη