35
IDEAS
Άνηθος
Ο άνηθος είναι μονο-
ετές φυτό με ύψος που
μπορεί να φτάνει από 30
μέχρι 80 εκ. και η κατάλλη-
λη εποχή για τη σπορά του είναι ο Απρίλιος και ο
Μάιος. Φυτεύεται σε βαθιές γλάστρες μιας και έχει
μακριά ρίζα και θέλει συχνό πότισμα.
3
Αξιοποίηση:
Βοηθά στην καταπολέμηση της
δυσπεψίας και της κακοσμίας τους στόματος και
δίνει ξεχωριστό άρωμα στη μαγειρική.
Βασιλικός
Ο βασιλικός είναι ένα από τα πιο εύκολα βότανα
τα οποία μπορείτε να καλλιεργήσετε όλες τις εποχές
του χρόνου. Φτάνει σε ύψος τα 20 με 80 εκ. και
παρά τις πολλές ποικιλίες που υπάρχουν, αυτοί που
ξεχωρίζουν είναι οι μικρόφυλλοι και οι πλατύφυλλοι.
Η σπορά του γίνεται Μάρτιο και Απρίλιο σκεπάζοντας
τους σπόρους του με δροσερό χώμα στη γλάστρα
και ποτίζοντάς τους. Αυτό που πρέπει να προσέξετε
με τη σπορά του βασιλικού είναι να τοποθετήσετε
τη γλάστρα του νότια στον χώρο ώστε να τη βλέπει
ο ήλιος, αλλά όχι απευθείας. Χρειάζεται τακτικό
πότισμα (καθημερινό το
καλοκαίρι) και συχνό κα-
θάρισμα στα ανθάκια που
μαραίνονται.
3
Αξιοποίηση:
Δίνει
την πιο τέλεια πινελιά στη
μαγειρική σας ειδικά στις
μακαρονάδες! Επίσης τους
καλοκαιρινούς μήνες γίνε-
ται το καλύτερο φυσικό
εντομοαπωθητικό.
Ρίγανη
Η ρίγανη είναι ένα πολυετές φυτό που δεν μεγα-
λώνει μόνο στον κήπο, αλλά αναπτύσσεται μια χαρά
και σε γλαστράκια εσωτερικά αρκεί να το βλέπει ο
ήλιος. Η σπορά της γίνεται νωρίς την άνοιξη τοπο-
θετώντας τους σπόρους, το μόσχευμα ή ακόμα και
την παραφυάδα σε βάθος 1-1,5 εκ. στη γλάστρα,
ποτίζοντας μέχρι το χώμα να υγρανθεί. Έτσι υγρό
πρέπει να το κρατάτε
και τους επόμενους
μήνες, μέχρι να βγά-
λει τις πρώτες ρίζες.
Έπειτα μόλις αρ-
χίσει και μεγαλώνει
κανονικά δεν χρειά-
ζεται ιδιαίτερη φρο-
ντίδα, μόνο ήλιο και
ζέστη, ενώ καλό είναι να αποφύγετε τα λιπάσματα
για να διατηρήσει έντονο το άρωμά της. Τοποθε-
τείστε τη γλάστρα της μακριά από τις υπόλοιπες.
Έχει αποδειχθεί ότι αναπτύσσεται καλύτερα όταν
το γλαστράκι της είναι πιο απόμερο από τα υπό-
λοιπα, διαφορετικά θα αρχίσει να μαραίνετε χωρίς
προφανή λόγο.
3
Αξιοποίηση:
Δίνει εξαιρετικό άρωμα στα
μαγειρέματά σας (μακαρονάδες σούπες σάλτσες),
αρκεί να θυμάστε ότι είναι πολύ πιο δυνατή σε
γεύση και άρωμα όταν είναι φρέσκια.
Μαϊντανός
Είναι από τα πιο χρήσιμα βότανα που μπορείτε να
έχετε στο παράθυρο της κουζίνας σας σε ένα μικρό
γλαστράκι. Η σπορά του γίνεται νωρίς την άνοιξη
έως το φθινόπωρο, απλώνοντας τους σπόρους στη
γλάστρα και σκεπάζοντάς τους με λίγο χώμα,
ποτίζοντας αμέσως. Θα πρέπει να προσέξετε
να διατηρήσετε το χώμα υγρό, αλλά όχι
μουσκεμένο και τις υπόλοιπες εβδομά-
δες. Μετά τη σπορά θα χρειαστούν 3-4
εβδομάδες για να αναπτυχθεί και 2-3
μήνες προτού τον χρησιμοποιήσετε. Ο
μαϊντανός είναι ένα φυτό που έχει διάρκεια
ζωής δύο χρόνια και χρειάζεται αρκετό ήλιο
για να αναπτυχθεί πλήρως αν και μπορείτε να τον
βάλετε και σε δυτικό ή ανατολικό μέρος στο σπίτι
χωρίς να έχει πρόβλημα.
3
Αξιοποίηση:
Το φρέσκο και αναλλοίωτο
άρωμά του θα δώσει άλλη γεύση στις σάλτσες και
στις σούπες σας.
Δεντρολίβανο
Είναι ένα φυτό αρκετά ανθεκτικό που φτάνει σε
ύψος μισό με ένα μέτρο. Η σπορά του γίνεται με μο-
σχεύματα, σπόρους και παραφυάδες (τις τοποθετείτε
σε γλάστρα από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο).
Αν θέλετε να το ξεκινήσετε από σπόρο (ρίξτε σε μία
γλάστρα μερικούς σπόρους και απλά σκεπάστε τους
με λίγο χώμα), οι μήνες Μάρτιος και Απρίλιος είναι
οι πιο κατάλληλοι και θα έχετε τα πρώτα φύλλα για
χρήση μετά από έναν χρόνο.
Το δενδρολίβανο θέλει να το βλέπει ο ήλιος και
θα πρέπει να το ποτίζετε σε αραιά διαστήματα, ενώ
μην παραλείψετε να το κλαδεύετε τον Σεπτέμβριο
για να βλαστίσει πάλι την άνοιξη.
3
Αξιοποίηση:
Είναι θερμαντικό και διεγείρει
την κυκλοφορία του αίματος προς τον εγκέφα-
λο βελτιώνοντας τη συγκέντρωση και τη
μνήμη. Καταπολεμά πονοκεφάλους και
ημικρανίες, βελτιώνει τη διάθεση, τονώνει
τον οργανισμό, βοηθάει στον ύπνο (σε
συνδυασμό με κρασί) και είναι αποχρε-