Ε
δώ και λίγο καιρό η λογική της διοργά-
νωσης μαθημάτων μαγειρικής από τα
εστιατόρια (με επικεφαλής τους σεφ) και
της φιλοξενίας καταξιωμένων ονομάτων
της εστιατορικής σκηνής, έχει κάνει την
εμφάνισή της και στην Ελλάδα. Αυτός ο τρόπος
προσέλκυσης κοινού και ενδυνάμωσης πελατει-
ακών σχέσεων μεταξύ επιχείρησης-καταναλωτή
αποτελεί εδώ και χρόνια στο εξωτερικό μια κα-
λοστημένη και αποδοτική «βιομηχανία» έξτρα
(άμεσου ή μη) κέρδους.
Τα τελευταία χρόνια, η μαγειρική έχει μεταβλη-
θεί σε δεύτερη φύση για τους Έλληνες, καθώς
έχουν εμφανιστεί ουκ ολίγες «καθαρόαιμες» μα-
γειρικές τηλεοπτικές εκπομπές, αντίστοιχα reality
παιχνίδια, εξειδικευμένα περιοδικά και έχει γίνει
σημαντική έκθεση στα social media. Όλοι έχουν
γίνει παθιασμένοι foodies! Έχει δημιουργηθεί
λοιπόν το σχετικό έδαφος για την ανάδειξη νέων
ρευμάτων σκέψης, τεχνικών, ιδεών και συνταγών
μαγειρικής.
Μόνο ως υπερβολή λοιπόν δεν μπορεί να θε-
ωρηθεί η ετοιμότητα του κοινού να «υποδεχθεί»
πρόσθετη γνώση, που ικανοποιεί τις γευστικές
του αναζητήσεις και ανησυχίες. Άρα, τι απομένει;
Σε πρώτο (και πλέον σημαντικό) βαθμό πρέπει
να αποφασίσετε για τη διοργάνωση σειράς μαγει-
ρικών μαθημάτων. Δευτερευόντως, να προβείτε
σε έναν εκτενή σχεδιασμό, που θα πρέπει να κα-
λύπτει μια σειρά από τομείς, όπως τον προγραμ-
ματισμό, το marketing και τις επενδύσεις που θα
απαιτηθούν.
Τα πλεονεκτήματα και τα κέρδη υπερτερούν
της απαιτούμενης προσπάθειας
Πριν απορρίψετε την ιδέα, αναλογιστείτε πως η
διοργάνωση σειράς μαγειρικών μαθημάτων απο-
τελεί έναν ιδιαίτερα δημοφιλή τρόπο για μια επι-
χείρηση εστίασης να προσεγγίσει, να απευθυνθεί
και εν τέλει να «πείσει» νέους πελάτες. Με τον
τρόπο αυτό, αποκομίζει πρόσθετα έσοδα, ενδυ-
ναμώνει την πελατειακή της βάση (εκμεταλλευό-
μενη επαναλαμβανόμενους πελάτες), και τελικώς
προβάλλει τις υποδομές που έχει.
Αναφορικά με το περιεχόμενο των μαθημάτων,
καλό θα ήταν να μείνετε προσκολλημένοι σε όσα
στοιχεία μπορεί να συνδεθούν με το ίδιο σας το
κατάστημα. Εάν λ.χ. είστε γνωστοί για την σπαλο-
μπριζόλα σας ή τα burgers, μη σκεφτείτε να προ-
ετοιμάσετε κάποιο μάθημα που θα σχετίζεται με
τα… θαλασσινά ή τα ζυμαρικά. Συμπληρωματικά
ναι, να κάνετε και κάτι τέτοιο, ως βασικό κορμό
όμως θα πρέπει να το αποκλείσετε διά ροπάλου!
Τα μαθήματα μαγειρικής σε ένα εστιατόριο
αποτελούν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για το
κοινό να καθίσει με προσοχή και να ακούσει
απευθείας από τον επικεφαλής μάγειρα όσα θέ-
λει να μάθει, κάνοντας και τη σχετική πρακτική
επιτόπου! Αυτό συνήθως συναρπάζει και εν-
θουσιάζει το κοινό που συμμετέχει. Ειδικά εάν
ο μάγειρας-εκπαιδευτής έχει μεθοδικότητα, τότε
αυτή η αίσθηση διαχέεται και μεταδίδεται στην
ατμόσφαιρα, δημιουργώντας ένα ιδανικό κλίμα
εκπαίδευσης.
Ένας έξυπνος τρόπος να μάθετε πληροφορίες,
τις οποίες και θα μπορέστε να αξιοποιήσετε άμε-
σα, είναι να ζητήσετε από τους μαθητές-πελάτες
να προετοιμάσουν ή να προτείνουν ένα πιάτο το
οποίο είτε δεν διαθέτετε στο μενού σας είτε θα
ήθελαν να συμπεριληφθεί σε αυτό. Έτσι θα πλη-
ροφορηθείτε από πρώτο χέρι τι θέλουν να δουν
οι πελάτες στο εστιατόριό σας.
FOOD FOR THOUGHT
‘
‘
Αναφορικά με το περιεχόμενο
των μαθημάτων, καλό θα ήταν
να μείνετε προσκολλημένοι
σε όσα στοιχεία μπορεί
να συνδεθούν με το ίδιο
σας το κατάστημα. Εάν
λ.χ. είστε γνωστοί για την
σπαλομπριζόλα σας ή τα
burgers, μη σκεφτείτε να
προετοιμάσετε κάποιο μάθημα
που θα σχετίζεται με τα…
θαλασσινά ή τα ζυμαρικά.
Συμπληρωματικά ναι, να κάνετε
και κάτι τέτοιο, ως βασικό
κορμό όμως θα πρέπει να το
αποκλείσετε διά ροπάλου!
45