Food Service τ. 133 - page 46

46
Στον… αστερισμό του υψηλού
επαγγελματισμού
Τα μαθήματα για να γίνουν ευχάριστα και κερ-
δοφόρα χρειάζονται προσπάθεια και μεθοδι-
κότητα. Οι μάγειρες ενός εστιατορίου πρέπει να
έχουν την κατάλληλη εκπαίδευση προκειμένου
να μπορέσουν να κάνουν το μάθημα, καθώς οι
μαγειρικές γνώσεις μόνο δεν αρκούν. Μπορεί οι
σεφ να έχουν έναν ξεκάθαρο ρόλο, να κυριαρ-
χούν και να δημιουργούν στην κουζίνα τους, η
προσθήκη νέων χαρακτηριστικών και στοιχείων,
ωστόσο, απαιτεί τον κατάλληλο βαθμό εκπαί-
δευσης. Σκεφτείτε πως θα πρέπει ταυτόχρονα να
μαγειρεύουν, να μιλούν, να απαντούν διαρκώς
σε ερωτήσεις, να είναι ευχάριστοι και να προσφέ-
ρουν μια… νότα ψυχαγωγίας. Δεν είναι και το πιο
εύκολο πράγμα στον κόσμο, έτσι δεν είναι;
Αντιθέτως απαιτείται και πολύωρη προετοιμα-
σία ενώ δεν αποκλείεται να ζητηθεί και βοήθεια
από επαγγελματία της επικοινωνίας για να βοη-
θήσει στην όλη προετοιμασία. Χρήσιμο θα ήταν
να συντάξετε ένα «σφικτό» όσο και περιεκτικό
πρόγραμμα εκπαίδευσης για τον σεφ σας, λαμ-
βάνοντας υπόψη τον χρόνο που απαιτείται για την
πραγματοποίησή του.
Η προετοιμασία θα πρέπει να περιλαμβάνει τό-
σο το τμήμα της παρουσίασης και των συνταγών
όσο και το πρακτικό κομμάτι της μαγειρικής. Έτσι,
λοιπόν, φροντίστε να διαθέτετε το σύνολο των
πρώτων υλών που θα χρειαστείτε (αξεσουάρ,
σκεύη και μαγειρικά εργαλεία) και να οργανώσετε
κατάλληλα τον πάγκο παρουσίασης ώστε να βρί-
σκετε τα πάντα εύκολα την ώρα του live μαθήμα-
τος. Διαφορετικά, δείχνετε μια μη επαγγελματική
εικόνα η οποία μπορεί να πλήξει ακόμη και τη
ροή της πελατείας προς το κατάστημά σας.
Ένα ιδιαίτερα χρηστικό tip είναι να χρησιμοποι-
είτε μαγειρικά σκεύη με γυάλινα ή διάφανα καπά-
κια προκειμένου οι μαθητές σας να μπορούν να
βλέπουν τι ακριβώς συμβαίνει με το φαγητό που
προετοιμάζεται, αλλά και να νιώσουν έναν με-
γαλύτερο βαθμό οικειότητας, σαν να βρίσκονται
στην κουζίνα του σπιτιού τους.
Κινηθείτε στη λογική της επίτευξης
συνεργασιών, κυρίως με προμηθευτές
και παραγωγούς
Μια ακόμη πτυχή που θα μπορούσατε να εξε-
τάσετε και η οποία μπορεί να σας αποφέρει πολ-
λαπλά κέρδη, είναι είτε η συνεργασία με κάποιον
προμηθευτή/διανομέα είτε η άμεση συμμετοχή
στο μάθημα ενός συνεργάτη παραγωγού ακόμη
και σε αποκλειστική βάση.
Κατ’ αυτό τον τρόπο, ενισχύετε περαιτέρω τη
σχέση μαζί του, τον διαφημίζετε, καθώς προω-
θείτε τα προϊόντα του σε ένα νέο κοινό, προσθέ-
τοντας ποικιλία στο περιεχόμενο των μαθημάτων,
ενώ μπορείτε να μοιραστείτε μέρος των εξόδων
του event ή να δημιουργήσετε μια πιο προνομια-
κή σχέση σε εμπορικό ή οικονομικό επίπεδο.
Τέλος μην ξεχνάτε πως το κοινό που συνήθως
συμμετέχει σε αυτού του είδους τα μαθήματα,
έχει έρθει κυρίως για να μάθει και πολύ λιγό-
τερο για να ψυχαγωγηθεί. Οπότε, έχοντας αυτό
κατά νου, καλό είναι να αποφύγετε εξεζητημένες
ενέργειες ή συνταγές. Ακολουθήστε την οδό της
απλότητας και της –κατά το δυνατόν– πιο πιστής
εφαρμογής των συνταγών. Μην μπείτε σε διαδι-
κασίες που περισσότερο θα μπερδέψουν παρά
θα διαφωτίσουν το κοινό σας.
<
FORWARD THINKING
1...,36,37,38,39,40,41,42,43,44,45 47,48,49,50,51,52,53,54,55,56,...84
Powered by FlippingBook