51
Το Eataly New York
Το Eataly στη Νέα Υόρκη βρίσκεται στο κτή-
ριο Toy Center κοντά στο πάρκο Madison
Square Park και ανήκει στον καταξιωμένο σεφ
Mario Batali και στους συνεταίρους του, Lidia
Bastianich και Joe Bastianich. Η έκτασή του είναι
περίπου 5.000 τετραγωνικά μέτρα, γεμάτα με
αυθεντικά deli shops και διαφόρων ειδών εστι-
ατόρια και άνοιξε τις πύλες του στις 31 Αυγού-
στου 2010. Ο Batali περιέγραψε το κατάστημα
ως «μπακάλικο με αίθουσες γευσιγνωσίας»,
που προσέφερε ωστόσο 300 νέες θέσεις εργασί-
ας στην πόλη της Νέας Υόρκης. Χαρακτηριστικό
είναι πως ακόμα και δύο εβδομάδες μετά τα
εγκαίνια υπήρχαν ουρές με πελάτες σε αναμονή
που εκτείνονταν μέχρι την Πέμπτη Λεωφόρο.
Μέσα στον τεράστιο, πανέμορφα και φιλικά
διαμορφωμένο χώρο υπάρχουν πάρα πολλοί
«σταθμοί». Η γωνιά με τα φρέσκα ζυμαρικά
είναι το πιο πολυσύχναστο σημείο, ενώ στο
station της μοτσαρέλα, όπου πήζουν καθημε-
ρινά 100 κιλά από το διάσημο τυρί, τραβάει τα
έκπληκτα βλέμματα των επισκεπτών.
Το αρτοποιείο ψήνει ασταμάτητα σε όλο το
ωράριο λειτουργίας μέχρι και 5.000 καρβέλια,
ενώ υπάρχουν παρόμοιοι σταθμοί για homemade
παγωτό, γλυκίσματα, κρεοπωλείο, ιχθυοπωλείο
και, φυσικά, αυτόνομα delicatessen όπου μπορείς
να βρεις ποτά, κρασιά, μπίρες από μικρό-ζυθοποι-
ίες, ατελείωτη ποικιλία τυριών, κ.λπ.
Επίσης το Eataly δεν θα μπορούσε να μην ακο-
λουθεί το ρεύμα της εποχής όπου η vegetarian
τάση είναι πιο hot από ποτέ, έχοντας φυσικά bio-
restaurants, ενώ είναι δομημένο με τέτοιο τρόπο
ώστε να δέχεται και άτομα με αναπηρίες.
Το ερώτημα που έρχεται στον νου, μετά τον
θαυμασμό σε ένα τέτοιο εγχείρημα είναι ίσως
πιο ανυπόμονο από ποτέ. Μπορεί να γίνει κάτι
τέτοιο στην Ελλάδα;
Θα μπορούσαμε άραγε να κάνουμε κάτι ανά-
λογο με τις δικές μας γεύσεις; Η απάντηση είναι
ότι θα έπρεπε να γίνει και πρέπει να μπορούμε να
το κάνουμε πραγματικότητα. Η δημιουργία ενός
τέτοιου meet market που θα έχει ως σημείο ανα-
φοράς την ελληνική γαστρονομία και τον ελληνι-
κό πολιτισμό, θα στρέψει επάνω του όλα τα φώτα
της εστιατορικής σκηνής και θα φέρει την Ελλά-
δα, μια χώρα με αφθονία μοναδικών σε γεύση
προϊόντων, στην κορυφή των προτιμήσεων.
<
‘
‘
Ο Ιταλός Oscar Farinetti
διαμόρφωσε μια νέα
κουλτούρα στον κλάδο
της εστίασης, έναν τόπο
αναφοράς για τους απανταχού
Ιταλούς και φανατικούς
γευσιγνώστες και
δημιούργησε μια αλυσίδα
πολλών εκατομμυρίων ευρώ
σε τρεις διαφορετικές ηπείρους.