Τ
ον Ιανουάριο του 2004, ο Ιταλός Oscar
Farinetti, επιτυχημένος ιδιοκτήτης ενός
ηλεκτρονικού καταστήματος λιανικής,
αποφάσισε να πωλήσει την επιχείρησή
του και να κάνει το πάθος του επάγγελ-
μα. Επηρεασμένος από τη φιλοσοφία του slow
food movement, μετέτρεψε ένα τεράστιο, ερει-
πωμένο εργοστάσιο βερμούτ στις παρυφές του
Τορίνο, σε μια αγορά με καταστήματα μικρών
παραγωγών και εστιατόρια.
Με τον τρόπο αυτό διαμόρφωσε μια νέα ολό-
κληρη κουλτούρα στον κλάδο της εστίασης,
έναν τόπο αναφοράς για τους απανταχού Ιτα-
λούς και φανατικούς γευσιγνώστες και δημιούρ-
γησε μια αλυσίδα πολλών εκατομμυρίων ευρώ
σε τρεις διαφορετικές ηπείρους.
Υπάρχουν πέντε καταστήματα στην Αμερική,
σε Βοστώνη, Σικάγο, Λος Άντζελες, και δύο στη
Νέα Υόρκη τα οποία έχει αναλάβει ο φημισμέ-
νος σεφ Mario Batali. Ένα στο Σάο Πάολο της
Βραζιλίας, τρία στην Ιαπωνία (Οσάκα, Τόκιο,
Γιοκοχάμα), δύο στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
και συγκεκριμένα στο Ντουμπάι, δύο στη Νότια
Κορέα (Σεούλ, Seongnam). Στην Ευρώπη μπορεί
να συναντήσει κανείς τη φιλοσοφία του Eataly σε
δεκαοκτώ σημεία, Μπάρι, Μπολόνια, Κατάνια,
Φλωρεντία, Φορλί, Γένοβα, Monticello d’Alba,
Πιατσέντσα Πινερόλο, Τορίνο -που είναι και το
αρχικό- Τεργέστη, Βερόνα, ενώ έχει από δύο
καταστήματα σε Ρώμη και Μιλάνο. Στη συνέχεια
υπάρχει ένα στη Δανία και συγκεκριμένα στην
Κοπεγχάγη, ένα στο Μονακό, ένα στη Γερμανία
(Μόναχο) και ένα στην Κωνσταντινούπολη.
Υπό κατασκευή βρίσκονται καταστήματα σε
Βρυξέλλες, Χονγκ Κονγκ, Γιοχάνεσμπουργκ, Λας
Βέγκας, Λωζάννη, Λονδίνο, Μόντρεαλ, Μόσχα,
Παρίσι, Φιλαδέλφεια, Ρίο ντε Τζανέιρο, Στοκχόλ-
μη, Σίδνεϊ, Τορόντο, Ουάσιγκτον και στην Πόλη
του Μεξικού.
Τι είναι το Eataly
Το Eataly είναι ένα μέρος όπου η ποιότητα δεν
είναι απλώς μια λέξη, αλλά κάτι που μπορείτε
να δείτε, να αγγίξετε και να γευτείτε. Πρόκειται
για ένα απίθανο project που μπορεί να ικανο-
ποιήσει και τους πιο απαιτητικούς πελάτες προ-
σφέροντάς τους όλη τη γεύση της Ιταλίας σε ένα
σημείο. Το Eataly είναι ουσιαστικά μια μεγάλη
ιταλική αγορά που περιλαμβάνει μια ποικιλία
από εστιατόρια, πολλά είδη ιταλικών φαγη-
τών ποτών και λιανικής πώλησης, ενώ διαθέτει
και σχολή μαγειρικής. Θα λέγαμε λοιπόν ότι η
Ιταλία «ταξιδεύει» στον κόσμο με ένα ευφυές
business model.
Όσοι έχουν την τύχη να βρεθούν σε ένα κατά-
στημα Eataly μπορούν να νιώσουν ότι βρίσκο-
νται στην καρδιά της Ιταλίας, αφού με την είσο-
δό τους στο κατάστημα ενσωματώνονται στην
ιταλική κουλτούρα. Το Eataly είναι σχεδιασμένο
με τέτοιο τρόπο που ο επισκέπτης μαθαίνει τα
πάντα γύρω από το ιταλικό φαγητό.
Είναι πραγματικά αξιοθαύμαστη η ενέργεια
που έχουν οι Ιταλοί να μετατρέπουν μια τόσο
απλή καθημερινή στιγμή, όπως είναι το φαγητό,
σε μια μοναδική γαστρονομική εμπειρία και σε
ένα ταξιδιωτικό κίνητρο εδραιώνοντας έτσι την
κουζίνα τους σαν την πιο δημοφιλή στον κόσμο.
FOOD FOR THOUGHT
49
‘
‘
Η φιλοσοφία του
Eataly συνοψίζεται στο
τρίπτυχο «Eat, Shop, Learn»
εννοώντας πως σε
ένα κατάστημα Eataly
μπορείς να γευτείς να
ψωνίσεις, αλλά και
να μάθεις.