Food Service τ. 133 - page 55

Π
ρόσφατα, σε μια συζήτηση ένας ιδιο-
κτήτης αλυσίδας εστιατορίων –που κατά
το παρελθόν ήταν ενεργός σεφ– μου
έλεγε πως τον ενοχλούσε που η τότε
ιδιοκτησία και το εν γένει management
της επιχείρησης ασχολούταν ενεργά και σε συνε-
χόμενη βάση, με ιδιαίτερη άνεση και φιλικό τρόπο
με τους εργαζομένους της σάλας (υποδοχή, μαιτρ,
σερβιτόροι, μπάρμαν, ταμίες κ.ά.), εν συγκρίσει
με όσους βρίσκονταν στην κουζίνα. Μάλιστα, οι
πρώτοι συμμετείχαν σε συναντήσεις πριν την έναρξη
των βαρδιών τους, διοργάνωναν κοινές εξόδους,
«έτρεχαν» διαγωνισμούς με βάση στόχους για την
πραγματοποίηση πωλήσεων, έκαναν πλάκα και
γενικότερα περνούσαν ευχάριστα την ώρα τους.
«Δεν σου κρύβω πως ένιωθα διαρκώς πως
ήμασταν εντελώς μόνοι μας και εξαρτημένοι από
την προσωπική μας απόδοση. Δίχως κάποιο δίχτυ
ασφαλείας ή έστω μια βοήθεια σε περίπτωση που
προέκυπτε κάποια δύσκολη κατάσταση. Και δεν
ήταν λίγες αυτές…», όπως μου εκμυστηρεύθηκε χα-
ρακτηριστικά και συνέχισε: «Οι συζητήσεις με τους
επικεφαλής ή ακόμη και τους managers βάρδιας
ήταν σπάνιο φαινόμενο και συνήθως εξαντλού-
νταν σε ζητήματα προγραμματισμού βαρδιών και
μισθοδοσίας. Σχεδόν ποτέ δεν μας ρώτησε κάποιος
εάν χρειαζόμαστε βοήθεια σε κάτι. Αλλά και όσες
φορές έγινε αυτό, η απάντηση εκ μέρους μας ήταν
αρνητική…».
Στην περίπτωση κατά την οποία βρίσκετε αρκετές
ομοιότητες με την κουζίνα σας, τότε οι μάγειρές σας
είναι σχεδόν βέβαιο πως δεν νιώθουν μέλη μιας
(διευρυμένου μεγέθους όσο και «συμπαγούς»)
οικογένειας. Δίχως την ύπαρξη του αισθήματος της
ισότιμης συμμετοχής, είναι απείρως πιο εύκολο για
κάποιον να αποφασίσει να εργαστεί κάπου αλλού,
όπου και δεν επικρατεί η λογική της «ακόμη μιας
δουλειάς». Αλήθεια, έχετε την… πολυτέλεια να
χάσετε έναν καλό μάγειρα ή βοηθό; Επειδή είθισται
η απάντηση να είναι αρνητική, αντίστοιχη θα είναι
και η λογική που θα διαπνέει και τους ίδιους όταν
νιώθουν άνετα και πως ανήκουν σε μια επιχείρηση.
Υπάρχει ένας ενεργός, ξεκάθαρος και σημαντικός
ρόλος που καλούνται να παίξουν. Θέλετε, λοιπόν,
να επιστρέψει το αίσθημα της οικογένειας στην επι-
χείρησή σας; Τότε, δεν έχετε παρά να «ποντάρετε»
στη διαδικασία επανασύνδεσης με τα μέλη της
ομάδας, προκειμένου να μεταβάλετε άρδην την
εταιρική σας κουλτούρα.
1
Μην αμελείτε να μιλάτε στους μάγειρες,
σε κάθε βάρδιά τους
Συζητώντας συχνά-πυκνά με γονείς, αρκετοί
αναφέρουν πως μπορεί να ξεχωρίζουν κάποιο από
τα παιδιά τους, ωστόσο ποτέ δεν αποκαλύπτουν
ποιο είναι αυτό! Πού «κολλάει» το συγκεκριμένο
παράδειγμα και αναφορά; Μα, μπορεί και στην
επιχείρησή σας να έχετε κάποια αγαπημένα στελέχη
που ξεχωρίζετε και εκτιμάτε περισσότερο σε σχέση
με το υπόλοιπο προσωπικό, ωστόσο το να το δεί-
χνετε στα φανερά, αποτελεί… θανάσιμο λάθος που
δύναται να ναρκοθετήσει την εύρυθμη λειτουργία
του εστιατορίου σας. Φροντίστε να μιλάτε και να
χαιρετάτε όλα τα μέλη της επιχείρησής σας, ανεξαρ-
τήτως φύλου, ηλικίας, εμπειρίας, ρόλου, ιεραρχίας,
εθνικότητας, γλώσσας, ευρύτερων προτιμήσεων
κ.ο.κ. Μην υποπέσετε στην παγίδα να γίνετε φίλοι.
Δεν… προβλέπεται, ούτε και θεωρείται δεδομένο
ή απαιτούμενο. Απλά, δείξτε το ίδιο ενδιαφέρον
για όλους.
OPERATIONS
55
Όταν η επιχείρηση, ο ιδιοκτήτης
είτε ο αρμόδιος manager
επικοινωνήσει ξεκάθαρα
τα απαιτούμενα standards,
ζητήσει να λάβει, αλλά και να
μοιραστεί λεπτομερές feedback,
ενώ ταυτόχρονα προωθεί
και επιβραβεύει θετικές
συμπεριφορές, είναι
δεδομένο πως οι υπάλληλοι
εξελίσσονται με
ταχύτατους ρυθμούς!
1...,45,46,47,48,49,50,51,52,53,54 56,57,58,59,60,61,62,63,64,65,...84
Powered by FlippingBook