Food Service τ. 133 - page 64

Τ
α δοχεία μεταφοράς τροφίµων, τα μηχα-
νήματα επεξεργασίας τροφίµων, τα υλικά
συσκευασίας, τα μαγειρικά και επιτραπέζια
σκεύη και τα εν γένει αντικείμενα που έρ-
χονται σε επαφή με τρόφιμα, ονομάζονται FCM/
ΥΕΤ. Αυτά πρέπει να είναι επαρκώς αδρανή ώστε
τα συστατικά τους να µην επηρεάζουν αρνητικά
την υγεία των καταναλωτών ή την ποιότητα των
τροφίµων. Υπό αυτό το πρίσμα, στην Ευρωπαϊκή
Ένωση εφαρμόζεται µια σειρά νοµικών απαιτήσεων
και ελέγχων που αφορούν την ασφάλεια των τροφί-
µων με την ταυτόχρονη διευκόλυνση της ελεύθερης
κυκλοφορίας εμπορευμάτων. Μάλιστα, η νοµοθε-
σία που ισχύει στους κόλπους της Ε.Ε. προβλέπει
δεσμευτικούς κανόνες που είτε είναι γενικού χαρα-
κτήρα είτε ισχύουν µόνο για συγκεκριμένα υλικά
και επιζητούν πλήρη συμμόρφωση εκ μέρους των
ενδιαφερομένων. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης,
η σχετική κοινοτική νοµοθεσία συμπληρώνεται από
την εθνική νομοθεσία των κρατών-µελών της Ε.Ε.
Επαρκές νομοθετικό πλαίσιο από την Ε.Ε.
Χάρη στον κανονισµό 1935/2004 προσφέρεται
ένα εναρµονισµένο νοµικό πλαίσιο σε επίπεδο
Ευρωπαϊκής Ένωσης, με βάση τον οποίο τα υλικά
δεν πρέπει να απελευθερώνουν τα συστατικά τους
στα τρόφιµα σε επίπεδα τα οποία είναι επιβλαβή για
την υγεία, αλλά και να τροποποιούν τη σύνθεση,
τη γεύση και την οσµή τους με τρόπο µη αποδεκτό.
Την ίδια στιγμή, το προαναφερθέν νομικό πλαίσιο
προβλέπει ειδικούς κανόνες για τα ενεργά και τα
«νοήµονα» υλικά τα οποία είναι σχεδιασµένα με
τέτοιο τρόπο ώστε να μην είναι αδρανή.
Ο κανονισμός επιπλέον καθορίζει τη διαδικα-
σία αξιολόγησης της ασφάλειας των ουσιών που
χρησιμοποιούνται για την παρασκευή FCM/ΥΕΤ µε
τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας
Τροφίµων.
Πιο συγκεκριμένα, αναφέρει κανόνες που ορίζουν
τι πρέπει να ισχύει σχετικά με τη χρήση αντικειμένων
(π.χ. κουτάλι σούπας, µηχανή του καφέ, φιάλη
ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΗ
Τι πρέπει να προσέχετε αναφορικά με τα υλικά επαφής τροφίμων
Πολλαπλοί
παράγοντες κρίνουν
την καταλληλότητα!
Προτού φτάσει ένα πιάτο στο τραπέζι των πελατών σας, έχει έρθει σε επαφή
µε πολλά υλικά, όσο και με αντικείμενα κατά τη διαδικασία της παραγωγής,
επεξεργασίας, αποθήκευσης, παρασκευής και εν τέλει του σερβιρίσματός του.
Τo ερώτημα που προκύπτει είναι εάν γνωρίζετε ποια από αυτά τα υλικά
είναι κατάλληλα και γιατί!
64
1...,54,55,56,57,58,59,60,61,62,63 65,66,67,68,69,70,71,72,73,74,...84
Powered by FlippingBook