Food Service τ. 133 - page 73

λάθος από αυτό. Υποπίπτουν σε ένα τραγικό σφάλ-
μα που συνήθως οδηγεί σε εντελώς διαφορετικό
αποτέλεσμα από το προσδοκώμενο», σημειώνει
χαρακτηριστικά η πρώτη food stylist με την οποία
συνομιλήσαμε και συνεχίζει: «Ξέρετε, τα τρόφιμα
και το φαγητό αποτελούν ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο
ζήτημα. Ένα όμορφο και θελκτικό πιάτο αυτομάτως
κάνει τον follower να νιώθει αρχικά πείνα και εν
συνεχεία μεγάλη επιθυμία. Αντιθέτως, το “άσχημο
φαγητό” που μοιάζει με… ιατρικό πείραμα, (ειδικά
σε ό,τι αφορά τα προϊόντα κρέατος) αποθαρρύνει
τον πελάτη. Για αυτό, οι όποιες κινήσεις κάνουν οι
επαγγελματίες της εστιατορικής σκηνής θα πρέπει
να διέπονται από συγκεκριμένο σχεδιασμό, δίνο-
ντας έμφαση στη λεπτομέρεια, και ακολουθώντας
ορισμένες βασικές αρχές του food styling».
Η ίδια αναφέρει πως βγάζοντας καλύτερες φωτο-
γραφίες και βελτιωμένα αποτελέσματα δεν σημαίνει
απαραίτητα πως οι επαγγελματίες της εστίασης θα
δαπανήσουν τεράστια χρηματικά ποσά. Αν αναρω-
τιέστε πώς θα τα καταφέρετε και εσείς, δεν έχετε
παρά να ακολουθήσετε τα εξής βήματα.
• Αναζητήστε εξειδικευμένες εφαρμογές, που είτε
προσφέρονται δωρεάν ή κοστίζουν ελάχιστα
ευρώ, ενώ μπορούν να σας βοηθήσουν απο-
τελεσματικά κατά τη διαδικασία του editing των
φωτογραφιών σας.
• Πάντοτε να «τραβάτε» φωτογραφίες πιάτων και
τροφίμων σε συνθήκες με ήπιο, και φυσικό φω-
τισμό. Κι αυτό, καθώς ο «σκληρός» φωτισμός
–συμπεριλαμβανομένου του άμεσου ηλιακού–
δεν καταφέρνει να αποτυπώνεται καλά στο
φωτογραφικό αποτέλεσμα.
• Μην είστε αρνητικοί προς τα εξειδικευμένα εκπαι-
δευτικά σεμινάρια φωτογραφίας και βίντεο. Εξάλ-
λου αν παντρέψετε το πάθος σας για το φαγητό
με τη γνώση, είναι δεδομένο πως το αποτέλεσμα
δεν μπορεί παρά να είναι μοναδικό.
Έμφαση στον φωτισμό και το background
Ο δεύτερος food stylist αποτυπώνει τις σκέψεις
και την επαγγελματική του πείρα σε ορισμένες
πολύτιμες συμβουλές –πραγματικό χρυσάφι– που
και ο ίδιος τηρεί με θρησκευτική ευλάβεια σε κάθε
φωτογράφιση ή βιντεοσκόπηση που πραγματοποιεί.
• Πάντοτε πρέπει να αφήνετε τον κατάλληλο χώρο
στο φαγητό προκειμένου να… ανασάνει. Όταν
υπάρχει πολύ φαγητό στο πιάτο, τότε η φωτο-
γραφία μοιάζει σαν μια… τρελή δημιουργία, η
οποία δεν καταφέρνει να γεννήσει τα ανάλογα
αισθήματα στους πελάτες σας.
• Κατά τη διάρκεια μιας απογευματινής ή και βρα-
δινής φωτογράφισης, η χρήση λευκών ειδών ή
όμορφων ξύλινων τραπεζιών, αμέσως θα κάνει
τα τρόφιμα και τα πιάτα γενικότερα να φαίνονται
καλύτερα.
• Αποφύγετε τα «ανήσυχα» και «φορτωμένα»
τραπεζομάντηλα που έχουν σχέδια.
• Να είστε πάντοτε σίγουροι πως η φωτογραφική
σας μηχανή βρίσκεται σε κατάσταση focus. Στη
συνέχεια, πλησιάστε αρκετά κοντά στο πιάτο ώστε
η μηχανή να αποτυπώσει τις λεπτομέρειες.
• Δημιουργήστε social media buzz, «τραβώντας»
σύντομα βίντεο από την καθημερινότητα στο εστι-
ατόριο, τη διαδικασία παρασκευής ενός πιάτου σε
live συνθήκες, την εξυπηρέτηση που προσφέρουν
οι σερβιτόροι, τον μπάρμαν να κάνει τα… μαγικά
του ανακατεύοντας «μυστήρια» κοκτέιλ κ.ο.κ.
Μην επαναλαμβάνετε την (εύκολη) πεπατημένη!
Ο τρίτος food stylist της παρέας θεωρεί πως ένα
από τα πλέον σημαντικά ζητήματα των φωτογρα-
φιών πιάτων και τροφίμων στα social media είναι η
έλλειψη ποικιλίας και φαντασίας. «Όταν κοιτάς το
feed κάποιου, είναι δεδομένο πως δεν θέλεις να
δεις την ίδια λήψη να επαναλαμβάνεται. Για αυτό
και θα πρέπει να αναζητάτε την ποικιλία. Για παρά-
δειγμα, η εμφάνιση των χεριών στις φωτογραφίες
είναι μια πολύ καλή ιδέα, και δη όταν συμμετέχουν
ενεργά στη διαδικασία ετοιμασίας του φαγητού».
Τέλος είναι χρήσιμο να υπάρχουν ποτά στο
background της φωτογραφίας, καθώς αυτομάτως
αυτή δείχνει πιο «ζεστή» και σαφώς πιο προσιτή
και οικεία.
<
MARKETING
73
Ένα όμορφο και θελκτικό πιάτο
αυτομάτως κάνει τον follower
να νιώθει αρχικά πείνα και
εν συνεχεία μεγάλη επιθυμία.
Αντιθέτως, το «άσχημο
φαγητό» που μοιάζει με…
ιατρικό πείραμα, (ειδικά σε ό,τι
αφορά τα προϊόντα κρέατος)
αποθαρρύνει τον πελάτη.
1...,63,64,65,66,67,68,69,70,71,72 74,75,76,77,78,79,80,81,82,83,...84
Powered by FlippingBook