75
Ποια είναι τα πιο δημοφιλή mocktail;
Τo θρυλικό «Mojito», γίνεται πλέον «Nojito»,
καθώς αντί για ρούμι μπορείτε να προσθέσετε
χυμούς από φρούτα, δημιουργώντας και διάφορες
παραλλαγές του. «Strawberry Nojito» με φράουλα,
«Peach Nojito» με ροδάκινο, «Pineapple Nojito»
με ανανά και «Apple Nojito» με μήλο. Θα γίνουν
ανάρπαστα!
Ένα άλλο ιδιαίτερα αγαπητό mocktail είναι
το «Virgin Margarita» (από το κλασικό ποτό
Margarita), που μπορεί να καταναλωθεί χωρίς
αλκοόλ προσθέτοντας χυμό λάιμ, λεμόνι και πορ-
τοκάλι. Η «Pina Colada» επίσης μπορεί να γίνει
χωρίς αλκοόλ αντικαθιστώντας το αλκοόλ με κρέμα
καρύδας, ενώ το ιδιαίτερα αγαπημένο cocktail των
απανταχού γυναικών, το «Cosmopolitan» μπορείτε
πλέον να το έχετε στον κατάλογο με την ονομασία
«Sparkling Virgin Cosmopolitan» προσθέτοντας
χυμό κράνμπερι, χυμό λάιμ και σόδα.
Πέρα όμως από τις παραλλαγές διάσημων frozen
cocktail που είχατε συνηθίσει να σερβίρετε στους
πελάτες σας, μπορείτε να προτείνετε και δροσερά
mocktails που γίνονται ανάρπαστα το καλοκαίρι
προσθέτοντας γρανίτα και πάγο. Φυσικά και στην
περίπτωση αυτή το αλκοόλ δεν υπάρχει πουθενά
στη συνταγή!
Γιατί να δημιουργήσετε non-alcoholic
drink menus
Οι επαγγελματίες της εστίασης από νωρίς είχαν
ανακαλύψει πως ένας καλός τρόπος για να προ-
σελκύσουν πελατεία, αλλά και να εντείνουν τους
δεσμούς με την ήδη υπάρχουσα, ήταν η δημιουργία
ξεχωριστών γεύσεων cocktail που επέλεγαν συνή-
θως οι γυναίκες.
Το περίεργο όνομα, το ιδιαίτερο ποτήρι και το
μότο «δεν έχει πολλές θερμίδες» ήταν η καλύτερη
διαφήμιση για την επιχείρηση, ενώ η δημιουργία
happy hour ή ακόμα και happy day όπου η τιμή
των cocktails ανερχόταν σε κάτι λιγότερο από 10
ευρώ έκανε το μαγαζί κυριολεκτικά να σφύζει από
–γυναικείο κυρίως– κόσμο.
Δεν είναι και το πιο απλό πράγμα να αλλάξετε τη
νοοτροπία του bar restaurant που διαθέτετε, ειδικά
από τη στιγμή που έχετε χρόνια πιστούς πελάτες που
όχι μόνο σας στηρίζουν, αλλά και σας διαφημίζουν
για την καθαρότητα των ποτών που σερβίρετε. Ίσως
σκεφτείτε ότι το θεωρήσουν προδοσία να δουν κάτι
τόσο «ελαφρύ» όσο τα mocktails στον κατάλογό
σας ή να τους φανεί άτοπο να συνοδεύσουν με ένα
τέτοιο ποτό το φαγητό τους.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Η δι-
εθνής εστιατορική σκηνή αλλάζει και σαν σύγχρονος
επαγγελματίας που σέβεται τον εαυτό του, πρέπει
αν όχι να την ακολουθήσετε «τυφλά», τουλάχιστον
να αξιολογήσετε τις νέες επιλογές που προσφέρει.
Το να εντάξετε mocktails στον κατάλογο της επι-
χείρησής σας, ή ακόμα και να δημιουργήσετε
non-alcoholic menu δεν θα αλλάξει την ταυτότητα
της επιχείρησης, ούτε σημαίνει πως θα πάψετε να
σερβίρετε αλκοολούχα ποτά.
Αντιθέτως, με τον τρόπο αυτό, θα ανοίξετε το εύρος
της πελατείας σας και θα δείξετε στους πιστούς
πελάτες ότι προσφέρετε πάντα την καινοτομία στην
επιχείρησή σας, δίνοντάς τους ένα μεγάλο εύρος
επιλογών.
Το cocktail από μόνο του σαν όρος αντιπροσωπεύει
μια κατηγορία ποτών, αλλά και ένα είδος –γυναι-
κείας κυρίως– διασκέδασης που διακρίνεται από
χαλάρωση και άψογη εξυπηρέτηση από πλευράς
επιχείρησης. Σκεφτείτε λοιπόν να γίνετε μια πιο
woman friendly επιχείρηση προσφέροντας χαμηλών
θερμίδων ποτά, που δημιουργούνται κατά κύριο
λόγο από χυμούς φρούτων, τσάι και κρασί, ενώ
ορισμένα από αυτά όπως τα frozen mocktails που
είναι μόνο με πάγο και σιρόπι φρούτων, μπορούν
να δοθούν και σε παιδιά. Επίσης μην ξεχνάμε ότι
ένα non-alchoholic menu μπορεί να προσελκύσει
και business πελατεία που αναζητά έναν ήσυχο
χώρο για το καθιερωμένο lunch break. Τα στελέχη
επιχειρήσεων λοιπόν και οι απανταχού επαγγελμα-
τίες μπορούν να έρθουν στην επιχείρησή σας
για να «πιουν ένα ποτό» που όμως δεν θα
επηρεάσει την απόδοσή τους την υπόλοιπη
ημέρα.
Τα mocktails θα λέγαμε είναι το ποτό του αύριο
καθώς απευθύνεται σε όλους τους τύπους πελατών
και σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, ενώ η δημιουργία
του μείωσε σημαντικά και τα ποσοστά εθισμού στο
αλκοόλ. Enjoy!
<
‘
‘
Από την αλλαγή αυτή υπάρχουν
και σημαντικά οφέλη για το ταμείο
της επιχείρησής σας καθώς,
με το να γίνετε πιο προσιτοί
σε περισσότερες κατηγορίες
πελατών, το κέρδος είναι
σαφώς μεγαλύτερο.