Food Service τ. 133 - page 65

κρασιού κ.ο.κ.) ή αναπαραγωγή του συµβόλου,
καθώς επίσης και διατάξεις που να εξετάζουν τη
συμμόρφωση ή όχι στον κοινοτικό κανονισμό. Ταυ-
τόχρονα, έχει ληφθεί μέριμνα ώστε να επιβληθούν
επιπρόσθετα μέτρα για σωστή χρήση συγκεκριμέ-
νων υλικών όπως τα πλαστικά.
Σημαντικό βάρος δίνεται και στην κοινοποίηση
των πληροφοριών. Οι παραγωγοί υλικών που έρχο-
νται σε επαφή με τρόφιμα οφείλουν να γνωστοποι-
ούν πληροφορίες σχετικά µε την ασφαλή χρήση των
προϊόντων τους. Θα πρέπει δηλαδή το σύνολο των
εμπλεκομένων στην αλυσίδα εφοδιασμού να είναι
επαρκώς ενημερωμένο, ώστε να διασφαλίζεται η
κατάλληλη χρήση των ενδιάμεσων υλικών. Επίσης,
οι επιχειρηματίες της εστίασης –και όχι μόνο– πρέπει
να ενημερώνονται σχετικά µε την ασφαλή και κατάλ-
ληλη χρήση των αντικειμένων ανά περίπτωση. Πώς
επιτυγχάνεται, όμως, αυτή η διάχυση πληροφορίας
στο πλαίσιο της αλυσίδας εφοδιασµού; Μα, μέσω
της Δήλωσης Συμμόρφωσης.
Ο δομικός ρόλος της παραγωγής
Ο κανονισμός (ΕΚ) 2006/2023 διασφαλίζει τη
διαρκή συμμόρφωση στις απαιτήσεις της Ευρωπα-
ϊκής Ένωσης όσον αφορά την παραγωγή FCM/ΥΕΤ
στο επίπεδο κατάλληλων εγκαταστάσεων και την
ευαισθητοποίηση του προσωπικού όσον αφορά τα
κρίσιµα στάδια της παραγωγής.
Επίσης, αφορά τεκμηριωμένα συστήματα διασφά-
λισης ποιότητας και ελέγχου στις εγκαταστάσεις, με
επιλογή κατάλληλων υλικών εκκίνησης (πρώτων
υλών) για την παραγωγή, µε στόχο την ασφάλεια.
Οι κανόνες για ορθή παραγωγή, εφαρμόζονται σε
όλα τα στάδια της συνολικής διαδικασίας, παρότι η
παραγωγή αρχικών υλικών καλύπτεται από διαφο-
ρετική νοµοθεσία. Θα πρέπει στο σημείο αυτό να
τονιστεί πως εκτός από τη γενική νοµοθεσία, συγκε-
κριμένα υλικά (κεραµικά, µεµβράνη αναγεννημένης
κυτταρίνης, τα πλαστικά συμπεριλαμβανομένου
του ανακυκλωμένου πλαστικού) καλύπτονται από
ειδικά µέτρα της Κοινότητας. Επιπλέον, υπάρχουν
συγκεκριμένοι κανόνες σχετικά µε ορισμένες ουσίες
εκκίνησης (πρώτες ύλες), οι οποίες χρησιμοποιού-
νται για την παραγωγή FCM/ΥΕΤ.
Ο σημαίνοντας ρόλος του Ευρωπαϊκού
Κανονισμού 10/2011
Ο κανονισµός (10/2011) της Ευρωπαϊκής Ένωσης
για τα πλαστικά υλικά και αντικείμενα θεωρείται το
πλέον ολοκληρωµένο µέτρο, αφού περιγράφει τους
κανόνες σχετικά µε τη σύνθεση των πλαστικών υλι-
κών που έρχονται σε επαφή µε τρόφιµα. Επιπλέον,
περιλαμβάνει την κατάρτιση ενός συγκεντρωτικού
καταλόγου ουσιών των οποίων η χρήση επιτρέπεται
κατά την παραγωγή πλαστικών FCM/ΥΕΤ.
Στον συγκεκριμένο κανονισμό επίσης ορίζονται
και οι κανόνες που αφορούν τον προσδιορισµό
των πλαστικών υλικών, οι προδιαγραφές και οι
περιορισµοί σχετικά µε τη χρήση των σχετικών
ουσιών. Οι περιορισμοί μάλιστα αναφέρονται στα
«όρια µετανάστευσης ουσιών», τα οποία καθορί-
ζουν τη µέγιστη ποσότητα ουσιών που επιτρέπεται
να εισχωρούν στα τρόφιμα. Η συνολική «µετανά-
στευση» ουσιών από ένα πλαστικό αντικείμενο σε
ένα τρόφιµο δεν πρέπει να ξεπερνά τα 60mg ανά
κιλό τροφίµου.
Μέριμνα για την προστασία
από την ανακύκλωση!
Η προσπάθεια για βέλτιστη αξιοποίηση πόρων
συνεπάγεται ότι η ανακύκλωση καθίσταται ολοένα
και συχνότερη κατά τη διαδικασία της παραγωγής.
Έτσι, λοιπόν, στον κανονισµό (ΕΚ) αριθ. 2008/282
ορίζονται οι κανόνες για το ανακυκλωμένο πλαστι-
κό, καθώς αυτό µπορεί να έχει επιμολυνθεί από
άγνωστες ουσίες. Τα ενεργά και «νοήµονα» υλικά
παρατείνουν τη διάρκεια αποθήκευσης, διατηρώντας
ή βελτιώνοντας την κατάσταση των συσκευασμένων
τροφίµων, απελευθερώνοντας ή απορροφώντας
ουσίες από/προς το τρόφιµο και το περιβάλλον του.
Ως εκ τούτου, εξαιρούνται από τον γενικό κα-
νόνα περί αδράνειας, ο οποίος περιλαμβάνεται
στον κανονισµό (ΕΚ) αριθ. 2004/1935. Οι ειδικοί
κανόνες που παρατίθενται στον κανονισµό (ΕΚ)
αριθ. 450/2009 εφαρμόζονται για την εκπλήρωση
του ειδικού σκοπού για τον οποίο προορίζονται,
π.χ.: απορρόφηση ουσιών από το εσωτερικό της
συσκευασίας τροφίµων, απελευθέρωση ουσιών
στα τρόφιµα, ένδειξη της λήξης του τροφίµου µέ-
σω της απελευθέρωσης ουσιών που προκαλούν
αλλοίωση του χρώµατος, ανάλογα µε τη διάρ-
κεια και τη θερµοκρασία αποθήκευσης κ.ά.
<
65
ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΗ
Τα ενεργά και «νοήµονα»
υλικά παρατείνουν τη διάρκεια
αποθήκευσης, διατηρώντας ή
βελτιώνοντας την κατάσταση
των συσκευασμένων τροφίµων,
απελευθερώνοντας ή
απορροφώντας ουσίες
από/προς το τρόφιµο και
το περιβάλλον του.
1...,55,56,57,58,59,60,61,62,63,64 66,67,68,69,70,71,72,73,74,75,...84
Powered by FlippingBook