μια επιχείρηση μαζικής εστίασης να προετοιμάζει
τις γεύσεις της και να τις προσφέρει σε καθημερινό
επίπεδο στην πελατεία της, σε ένα ευχάριστο όσο
και περιποιημένο περιβάλλον. Όλα αυτά, μέχρι
τη στιγμή κατά την οποία η αγορά άρχισε να
ακολουθεί μια εσωστρεφή πορεία στη διαδικασία
αναζήτησης της μετεξέλιξής της.
Τότε ήταν που ξεκίνησαν να φταίνε όλα και τίποτε
να μη φαίνεται να είναι αρκετό είτε ικανοποιητικό!
Οι άνθρωποι; Το… new normal θέλει τη σταδιακή
απαλοιφή του βαθμού άμεσης εμπλοκής των πελα-
τών από την όλη διαδικασία. Θεωρείται επαρκής η
διάδραση των δακτύλων τους με μια οθόνη αφής.
«Έξω» τα καθίσματα – «Μέσα» η…
φουτουριστική τεχνολογία!
Παράλληλα, σε διεθνές επίπεδο παρατηρείται
η μεταστροφή σε ό,τι έχει να κάνει και με τη δι-
αμόρφωση των εσωτερικών χώρων των εστιατο-
ρίων, καθώς, πλέον, καταγράφεται μια ξεκάθαρη
τάση αναφορικά με τη δραστική μείωση και τον
περιορισμό της χωρητικότητας των καθήμενων
πελατών. Ορισμένοι, μάλιστα, δεν διστάζουν να
προχωρήσουν σε μια πιο… extreme εκδοχή,
εξαλείφοντας πλήρως την επιτόπου εξυπηρέτηση
των πελατών. Βλέπετε, πολλοί εστιάτορες θεωρούν
πως αρκεί το γευστικό αποτέλεσμα της κουζίνας
τους προκειμένου να προσελκύσουν πελάτες,
δίχως να δίνουν κάποια σημασία στο εάν και πώς
θα τους εξυπηρετήσουν!
Είναι κατανοητό, πλέον, πως η βιομηχανία της
μαζικής εστίασης ανασχεδιάζεται και επανατοποθε-
τείται από δυνάμεις που είναι μεγαλύτερες από την
ίδια και που εκτείνονται από την αυτοματοποίηση
και το IoT μέχρι την τεχνητή νοημοσύνη και τα
αυτόνομα κινούμενα οχήματα.
Αυτήν τη στιγμή, αυτό που δείχνει να απασχολεί
ολοένα και περισσότερους επαγγελματίες, είναι
να επαναπροσδιορίσουν το πώς τα εστιατόρια θα
πρέπει να διαμορφωθούν διά μέσω μιας μεταβαλ-
λόμενης πραγματικότητας.
Άραγε, ο επαγγελματίας θα αντικαταστήσει
τους οικιακούς φούρνους μικροκυμάτων που
αποτελούν έναν ταχύτατο όσο και εύκολο τρόπο
για ένα απολαυστικό γεύμα; Το κύριο χαρακτη-
ριστικό της κουζίνα θα είναι η πρακτικότητα και η
ευκολία; Μήπως θα επιχειρήσει να διαμορφώσει
μια συνολική εμπειρία, προσφέροντας στους
πελάτες του μια διέξοδο από τις επαναλαμβα-
νόμενες όσο και ταυτόσημες προτάσεις μαζικής
εστίασης;
Σταθερή αξία η προσφορά
μιας ολοκληρωμένης εμπειρίας
Εξάλλου, πρόκειται για ένα κυρίαρχο ζητούμενο
εκ μέρους της διεθνούς εστιατορικής σκηνής κατά
τις πολλές, τελευταίες, δεκαετίες… Σήμερα, πλέ-
ον, η κύρια πρόκληση που ορθώνεται δεν είναι
άλλη από την εξεύρεση και τον προσδιορισμό
του κατάλληλου «μείγματος», καθώς θεωρείται
περίπου δεδομένο πως η εμπειρία δεν μπορεί να
εξαλειφθεί απ’ οποιαδήποτε μορφή συναλλαγής
με πελάτη σήμερα.
Μόνο ως υπερβολή δεν μπορεί να εκληφθεί πως
η κυρίαρχη τάση για το αμέσως προσεχές μέλλον
έγκειται στην κατανόηση του πώς ένα concept θα
είναι σε θέση να λειτουργήσει αποτελεσματικά,
εύρυθμα όσο και αποδοτικά σε έναν κόσμο που
αλλάζει ταχύτατα, λαμβάνοντας περίεργες διαστά-
σεις και οπτικές γωνίες.
Γιατί, η αλήθεια είναι πως μπορεί να διαβάσετε
αναλύσεις επί αναλύσεων, εκθέσεις επί εκθέσεων
και προβλέψεις επί προβλέψεων σχετικά με τάσεις,
στρατηγικές, σενάρια και πολιτικές, εντούτοις
η πράξη, οι ιδιαίτερες ανάγκες της επιχείρησής
σας, καθώς επίσης και ο τρόπος με τον οποίο θα
εξυπηρετηθούν και ενταχθούν σε ένα ευρύτερο
πλαίσιο, αποτελούν την «πυξίδα» με βάση την
οποία οφείλετε να κινηθείτε. Αποτελεί δε, την
πλέον αποτελεσματική στρατηγική, που θα σας
επιτρέψει να δραστηριοποιηθείτε ανεμπόδιστα –ως
ένα σημείο– σε βάθος χρόνου.
<
MARKETING
67
‘
‘
Οι άνθρωποι;
Το… new normal θέλει τη
σταδιακή απαλοιφή του
βαθμού άμεσης εμπλοκής
των πελατών από την όλη
διαδικασία. Θεωρείται επαρκής
η διάδραση των δακτύλων
τους με μια οθόνη αφής.