Food Service τ. 133 - page 81

n
Δυστυχώς, τελευταία, σε
καθημερινή –σχεδόν–
βάση έχω γίνει μάρτυρας
μιας ανησυχητικής«παθογένειας», η
οποία εξαπλώνεται ανεξαρτήτως γε-
ωγραφικών περιορισμών, μεγέθους
και οικονομικών δεδομένων, μια λο-
γική παραίτησης, εφησυχασμού και…
ελεύθερης πτώσης της μπάρας των
προσδοκιών και της ποιοτικής στάθμης
των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Όπως συχνά-πυκνά ισχυρίζομαι, ένα
από τα «κουσούρια» μου σε προσωπι-
κό επίπεδο είναι να ελέγχω τις ημερο-
μηνίες λήξης σε όποιο προϊόν μπορείτε
να φανταστείτε: Από τρόφιμα και γα-
λακτοκομικά, μέχρι μακράς διάρκει-
ας προϊόντα και αναψυκτικά. Πείτε το
σχολαστικότητα στα όρια της εμμονής,
πείτε το μονομανία, πείτε το… πετριά,
αλλά η αλήθεια είναι πως με έχει βοη-
θήσει να ανακαλύψω μια σειρά από…
μαργαριτάρια, που άπτονται της ευρύ-
τερης ασφάλειας και υγείας.
Στο προκείμενο: Από τις αρχές του
περασμένου καλοκαιριού και σε ων
ουκ έστιν αριθμός «ελέγχους» σε εστι-
ατόρια, καφετέριες, σνακ μπαρ, beach
bar κ.λπ. διαπίστωσα σωρεία από ληγ-
μένα προϊόντα. Από αναψυκτικά και
γαλακτοκομικά προϊόντα μέχρι σος, αυ-
γά και επαγγελματικές συσκευασίες,
συμπεριλαμβανομένων μαγιονέζας, τό-
νου, ακόμη και πατάκια που συνόδευ-
αν κλαμπ σάντουιτς σε παραλιακό ανα-
ψυκτήριο-pool bar (τρομάρα τους…).
Αρχικά, πέρα από το προφανές που
έχει να κάνει με τον βαθμό επαγγελ-
ματισμού, γνώσεων, επάρκειας και τή-
ρησης απλοϊκών κανόνων ασφάλειας
και υγιεινής, μου προκαλεί (αλγεινή,
είναι αλήθεια) εντύπωση, η αδιαφορία
απέναντι στους πελάτες και το well-
being τους. Τους αντιμετωπίζουν σαν
ορκισμένους εχθρούς που επιθυμούν
να αφανίσουν, και όχι σαν σταθερούς
αιμοδότες των επιχειρήσεών τους. Την
ίδια στιγμή, τοποθετούν (θέλοντας και
μη) στο… κάδρο των επικρίσεων και
της στοχοποίησής τους συνειδητοποι-
ημένους επαγγελματίες του κλάδου οι
οποίοι δραστηριοποιούνται ακολουθώ-
ντας τους κανόνες του παιχνιδιού, αδια-
φορώντας για πρόσκαιρα κέρδη και τυ-
χοδιωκτικές λογικές. Βέβαια, σε αυτό το
σημείο πρέπει να θέσουμε στην άκρη
συντεχνιακές λογικές και politically
correct συμπεριφορές και να αντιμετω-
πίσουμε δραστικά το πρόβλημα, πριν
αυτό φτάσει να αποκτήσει δυσθεώρη-
τες και μη αντιμετωπίσιμες διαστάσεις.
Η σιωπή είναι συνενοχή!
n
«Ζάλη» προκαλούν οι
μεταβολές στη (high-
end) νησιωτική εστιατο-
ρική σκηνή ενόψει του επερχόμενου
καλοκαιριού.
Τα όσα θεωρούνταν «στέρεα» και
«δεδομένα», έχουν μεταβληθεί άρδην
κατά το αμέσως προηγούμενο χρονικό
διάστημα, ενώ δεν λείπει και μια σειρά
από δυναμικές προσθήκες.
Ένα από τα βασικά γνωρίσματά τους
είναι ο συνασπισμός ακόμη και ετερό-
κλητων (φαινομενικά) επιχειρηματιών,
τους οποίους ωστόσο φαίνεται πως
ενώνει μια πανίσχυρη συγκολλητική
ουσία: Το κέρδος! Μάλιστα, τα σχέδια
δεν φαίνεται πως εξαντλούνται στις πα-
ραλίες, αλλά θα επεκταθούν και στη
δροσιά της πόλης, ενώ την ίδια στιγμή
ορισμένοι εξ αυτών δραστηριοποιούνται
σε μια σειρά από γειτονικές χώρες.
Παρακαλώ θερμά, η φαντασία σας
να μην εξαντληθεί στα βόρεια γειτονι-
κά μας σύνορα. Για προσπαθήστε να
διευρύνετε τους γεωγραφικούς σας ορί-
ζοντες και κατά τον Νότο. Κι ουχί τον
κοντινό. Ζέστη –και πολύ μάλιστα– επι-
κρατεί, βέβαια, κι εκεί…
Η… Χύτρα!
H... XYTΡA
Ο πήχης της ποιότητας
ένα με το… χώμα!
81
Αγαπητοί φίλοι,
Καλώς ορίσατε στη στήλη
“Η… Χύτρα”
, η οποία έχει… νη-
στίσιμη χροιά.
Όχι σε επίπεδο θεματολογίας, αλ-
λά ημερολογιακά.
Προς την κατεύθυνση αυτή, θέ-
λουμε για ακόμη μια φορά να επι-
σημαίνουμε πως βρισκόμαστε ανά
πάσα στιγμή στη διάθεσή σας, κα-
θώς πιστεύουμε ακράδαντα πως «η
γνώση αποτελεί δύναμη!».
Οποτεδήποτε θελήσετε, για
οποιοδήποτε θέμα ή ζήτημα, μι-
κρότερο ή μεγαλύτερο, σοβαρό ή
λιγότερο, μη διστάσετε ούτε στιγμή
να επικοινωνήσετε μαζί μας, προ-
κειμένου να το αναδείξουμε με τον
ιδιαίτερο τρόπο της «Χύτρας».
1...,71,72,73,74,75,76,77,78,79,80 82,83,84
Powered by FlippingBook