48
ΡΟΦΗΜΑΤΑ
Αφιέρωμα
Δημήτριος Σαρακινού:
«Ευχαριστημένος
από την αγοραστική κίνηση»
Ο κ. Σαρακινού διαθέτει όλων των
ειδών τα ροφήματα στο κατάστημά του
επί της οδού Βασιλίσσης Όλγας στην
ανατολική Θεσσαλονίκη. Όπως εξηγεί
ο ίδιος στο περιοδικό μας: «Στο κατά-
στημά μας μπορεί να βρει κανείς όλων
των ειδών τα ροφήματα: έτοιμο καφέ,
κακάο, τσάι κ.τ.λ. και μπορώ να πω
ότι ο κόσμος ανταποκρίνεται. Δηλαδή,
σε γενικές γραμμές είμαι ευχαριστημένος από την αγοραστική
τους κίνηση», σχολίασε αρχικά, για να προσθέσει: «Οι μάρ-
κες που έχουμε κυρίως είναι οι Lipton, Nestea κ.ά., ενώ
παλιότερα φέρναμε και Σουρωτή, που όμως δεν την ζητούσε
ο κόσμος».
Η δική σας
άποψη
O espresso στην πρώτη θέση
Ιδιαίτερα ευνοημένη, τα προηγούμενα χρόνια, ήταν η
κατηγορία του καφέ espresso, καθώς σύμφωνα με
εκτιμήσεις για το 2015, ο εν λόγω τομέας αποτέλεσε
περίπου το 31% της αγοράς, ποσοστό που εμφανίζεται
διαχρονικά ενισχυμένο. Κομβικό ρόλο για την εξέλιξη
αυτή διαδραμάτισε η στροφή των καταναλωτών στις
οικιακές μηχανές παρασκευής καφέ με κάψουλες σε
αρκετά προσιτές τιμές, οι οποίες παρέχουν ολοκληρω-
μένες λύσεις για την ετοιμασία espresso και συναφών
ροφημάτων στο σπίτι.
Αξίζει να υπογραμμίσουμε ότι ο espresso ισχυροποίησε
τη θέση του έναντι των υπολοίπων κατηγοριών και στον
χώρο της μαζικής εστίασης, καθώς όλο και περισσότε-
ροι έλληνες καταναλωτές φαίνονται διατεθειμένοι να
στραφούν από τον φραπέ, σε ροφήματα με βάση τον
espresso, όπως freddo, cappuccino κ.ά.
Παράλληλα, οι εταιρείες του κλάδου, επωφελούμενες
από την καταναλωτική αυτή τάση, δραστηριοποιήθηκαν
έντονα στην εν λόγω αγορά, αναπτύσσοντας μονοποικι-
λιακούς espresso, αλλά και κωδικούς ιδιωτικής
ετικέτας.
Από τις αρχές του έτους, ο ελληνικός καφές είναι
ακριβότερος κατά 25%-30%, ο στιγμιαίος και οι
κάψουλες κατά 15%-20%, ενώ ο espresso στα
σούπερ μάρκετ είναι ακριβότερος κατά 20%-25%.
Χαρακτηριστικά, η συσκευασία 200 γραμμαρίων
του ελληνικού καφέ τιμολογείται πλέον στα €3
και άνω, έναντι €2,3 στα τέλη του 2016, ενώ η
αντίστοιχη συσκευασία του στιγμιαίου πωλείται σε
τιμή μεγαλύτερη των €7, από €6 μέχρι πρότινος.
Η αύξηση πάντως στα σημεία εστίασης και στις
καφετέριες είναι μικρότερη και εκτιμάται στα
€0,10 ανά φλιτζάνι.
Σε δυσχερέστερη θέση βρίσκονται πολλές οικογε-
νειακές επιχειρήσεις που εισάγουν ακατέργαστο
καφέ και στην συνέχεια τον επεξεργάζονται. Η
επιβάρυνσή τους μάλιστα είναι μεγαλύτερη, από
τη στιγμή που επωμίζονται μεγαλύτερο κόστος, σε
σχέση με την εισαγωγή καβουρντισμένου καφέ
(έχουν φύρα 15%-20% κατά το καβούρντισμα), ενώ
οι επιχειρήσεις που εισάγουν έτοιμα προϊόντα
(π.χ. κάψουλες, εκχυλίσματα) επηρεάζονται σε
μικρότερο βαθμό.
Συγκεκριμένα, η υποβολή του τέλους των €2
συνεπάγεται ποσοστιαία αύξηση έως και 15 φορές
μεγαλύτερη, σε σχέση με τις άλλες κατηγορίες,
καθώς το ποσοστό επιβάρυνσης είναι 67%-100%,
τη στιγμή που η αντίστοιχη επιβάρυνση στον καφέ
σε κάψουλα είναι 6%-10% και στον κατεψυγμένο
καφέ (εκχύλισμα) 7%-9%.
Επομ ένως, προκύπτει διπλασιασμός του κόστους
της πρώτης ύλης.
Η εφαρμογή του μέτρου αναμένεται να οδηγήσει
σε μείωση του όγκου πωλήσεων τόσο στην οργα-
νωμένη λιανική, όσο και στην εστίαση και αύξηση
του λαθρεμπορίου.
Επίσης, τα περιθώρια κέρδους, τα οποία ήδη
έχουν μειωθεί λόγω της αύξησης του ΦΠΑ στο
24%, θα υποχωρήσουν περαιτέρω. Παράλληλα,
εκφράζονται ανησυχίες για τη βιωσιμότητα πολ-
λών επιχειρήσεων (καφεκοπτεία, βιοτεχνίες) και
καφετεριών, καθώς η πλειοψηφία αυτών είναι
πολύ μικρού μεγέθους και θα δυσκολευτούν να
ανταπεξέλθουν στην επιπλέον φορολόγηση, ενώ
εταιρείες επεξεργασίας ενδέχεται να μετατραπούν
σε εισαγωγικές.
Πάντως, αρνητική παράμετρο αποτελεί και η
σημαντική αύξηση της παγκόσμιας τιμής του
καφέ, λόγω κυρίως των δυσμενών κλιματικών
αλλαγών στη Βραζιλία, γεγονός που επηρέασε την
παγκόσμια παραγωγή.
Ακριβότερος ο ελληνικός καφές