Mini Market & Μικρή Λιανική Νο 3 - page 69

69
Αφιέρωμα
ΖΥΜΑΡΙΚΑ
Α
πό την έρευνά μας, το πόρισμα ήταν ότι όλα
τα μίνι μάρκετ, ακόμη και τα καταστήματα
ψιλικών, διαθέτουν είδη ζυμαρικών για την
εξυπηρέτηση των πελατών τους. Ο εύλογος
λόγος είναι ότι τα ζυμαρικά μπορούν να συν-
δυαστούν σχεδόν με οτιδήποτε, ενώ τα μακαρόνια
θεωρούνται σήμερα ένα από τα βασικά πιάτα της Μεσο-
γειακής Δίαιτας, καθώς είναι πηγή ενέργειας εύπεπτη,
ιδιαίτερα χαμηλή σε λίπη και χωρίς χοληστερόλη και
νάτριο. Οι επιλογές που υπάρχουν σήμερα από τις εται-
ρείες ζυμαρικών είναι απεριόριστες, καθώς πλέον
μπορεί να βρει κάποιος ακόμη και μακαρόνια ολικής
άλεσης.
Είδη ζυμαρικών
Εκτός λοιπόν από τα κλασικά κιτρινωπά ζυμαρικά με
αυγά όπως τα λαζάνια, μπορείτε να προμηθευτείτε για
τους πελάτες σας πράσινα ζυμαρικά, που γίνονται με την
προσθήκη σπανακιού σε σκόνη, πορτοκαλί με την προ-
σθήκη καρότου ή κόκκινα ζυμαρικά που γίνονται με την
ανάμειξη αποξηραμένων ντοματών. Υπάρχουν ακόμη
και μαύρα ζυμαρικά και το χρώμα τους οφείλεται στο
μελάνι καλαμαριού που προστίθεται στα μακαρόνια.
Ο αριθμός των διαφορετικών ζυμαρικών που υπάρχουν
στην Ιταλία και στην Ελλάδα είναι πραγματικά εντυπω-
σιακός. Τα είδη των ζυμαρικών ξεπερνούν με
βεβαιότητα τα 100, ενώ αν συνυπολογιστεί και η δια-
φορά στην κοπή που παρουσιάζεται σε κάθε τόπο και
περιοχή, τότε το νούμερο πολλαπλασιάζεται. Κάποια
από αυτά τα είδη ζυμαρικών παίρνουν το όνομά τους
από το σχήμα και τη μορφή που έχουν, ορισμένα απο-
κτούν προσωνύμια ανάλογα με την περιοχή από την
οποία πρωτοβγήκαν και άλλα έχουν δημιουργηθεί
αποκλειστικά για να δένουν με συγκεκριμένο είδος
σάλτσας και παίρνουν το όνομά τους από τη σάλτσα
αυτή. Τα πιο συνηθισμένα είναι:
Σπαγγέτι (Spaghetti):
Στρογγυλή πάστα, που συναντά
κανείς σε ολόκληρη την Iταλία. Το σχήμα τους είναι
γνωστό και δημοφιλές παγκοσμίως και σε εμάς είναι
γνωστά ως μακαρόνια.
Κανελόνια (Cannelloni):
Kυλινδρική πάστα από την
Kαμπανία, με αρκετά μεγάλο άνοιγμα στο κέντρο της.
Χυλοπίτες μακριές:
Παραδοσιακά ελληνικά ζυμαρικά
με αυγό, σε σχήμα κορδέλας, που θυμίζουν λίγο τις
ταλιατέλες.
Τορτελίνια (Tortellini):
Στρογγυλή γεμιστή πάστα που
περιέχει συνήθως κάποιο κρέας ή αλλαντικό ή τυρί.
Χοντρό μακαρόνι Νο 2:
Το χοντρό μακαρόνι με τρύπα
στη μέση είναι το πιο δημοφιλές ζυμαρικό για το παστί-
τσιο.
Λιγκουίνι (Linguini):
Επίπεδα ζυμαρικά χωρίς τρύπα
στο κέντρο και με σχετικά μεγάλες διαστάσεις.
Πένες (Penne Rigate – Πένε Ριγκάτε):
Κυλινδρικά
ζυμαρικά με διαγώνια κομμένες άκρες και κάθετες
ραβδώσεις στην εξωτερική επιφάνειά τους.
Ριγκατόνι (Rigatoni):
Κυλινδρικό ζυμαρικό με μεγά-
λες σχετικά διαστάσεις και ρίγες, στις οποίες οφείλει και
το όνομά του.
Φιογκάκια (Farfalle):
Ζυμαρικά γνωστά και ως φαρ-
φάλε (στα ιταλικά οι πεταλούδες).
Ραβιόλια (Ravioli):
Μικρά τετράγωνα ζυμαρικά με
γευστικό περιεχόμενο κρέατος, λαχανικών ή τυριού.
Στριφτούδια:
Ελληνικό παραδοσιακό ζυμαρικό, κοντό
σε μήκος και με σπειροειδές σχήμα.
«Τα ζυμαρικά αποτελούν
αγαπημένη τροφή σε όλο τον κόσμο
και μάλιστα η 25η Οκτωβρίου έχει
οριστεί ως παγκόσμια ημέρα τους.
Οι Ιταλοί τα αγάπησαν περισσότερο
από όλους και δημιούργησαν
600 διαφορετικά είδη».
1...,59,60,61,62,63,64,65,66,67,68 70,71,72,73,74,75,76,77,78,79,...84
Powered by FlippingBook