70
Αφιέρωμα
ΖΥΜΑΡΙΚΑ
•
Ματσάτα:
Χειροποίητο παραδοσιακό ζυμαρικό της
χώρας μας που μοιάζει με το λιγκουίνι.
•
Μακαρονάκια (Pastina):
Μικροσκοπικά κομμάτια
πάστας σε διάφορα σχήματα, όπως το κοφτό μακαρο-
νάκι, τα αστεράκια, το πεπονάκι, το αλφάβητο και πολλά
άλλα.
•
Capellini:
Από την ιταλική λέξη που σημαίνει μαλλιά,
εφόσον είναι πολύ λεπτά τα ζυμαρικά. Ο γνωστός σε
εμάς φιδές.
Η ιστορία των ζυμαρικών
Η καταγωγή των ζυμαρικών χάνεται στα βάθη των αιώ-
νων, ωστόσο κομβικό σημείο στην ιστορία τους ήταν η
εισβολή των Αράβων στη Σικελία γύρω στον 8ο αιώνα.
Οι Άραβες έφεραν στην Ιταλία το αλεύρι σκληρού σίτου
και έτσι οι Σικελοί ειδικεύτηκαν στο είδος. Το 1700 μ.Χ.
υπήρχαν στη Νάπολη περίπου 60 καταστήματα που
πουλούσαν ζυμαρικά, καθώς το κλίμα της Νάπολης
ήταν ιδανικό για τη σωστή αποξήρανση των μακαρο-
νιών. Η ανάμειξη της ζύμης γινόταν με τα πόδια, όπως
το πάτημα των σταφυλιών, μέχρι που ο Βασιλιάς Φερδι-
νάρδος ο Β΄ ανέθεσε στον Cesare Spadaccini να
κατασκευάσει το πρώτο μηχανικό πατητήρι από χαλκό.
Θεοδώρα
Μπακρατσά
Η κα Θεοδώρα Μπακρα-
τσά διαθέτει κατάστημα
με ψιλικά είδη στην
Ηλιούπολη και μας είπε
ότι διαθέτει ζυμαρικά,
φέρνει δε ό,τι μπορεί
από ποικιλία για τους
πελάτες της. «Φέρνω
απ’ όλα και μακαρόνια
και κριθαράκι και φιδέ.
Φέρνω κυρίως Latino
που είναι πιο οικονομικά, καθώς επίσης Misko και Melissa.
Γενικά, κινούμαι ανάλογα με τις προσφορές που θα βρω, δηλαδή
ό,τι με συμφέρει περισσότερο οικονομικά» μας είπε η κα Μπα-
κρατσά και πρόσθεσε ότι: «Υπάρχει μεγάλη πτώση. Ο κόσμος
ψάχνει τα πιο φθηνά προϊόντα. Υπάρχουν και άνθρωποι που
προτιμούν τα Misko μακαρόνια για παράδειγμα, αλλά είναι πολύ
λίγοι. Οι περισσότεροι θα πάρουν όποιο είναι πιο οικονομικό.
Υπάρχει τεράστια αγοραστική πτώση, της τάξεως του 70% θα
έλεγα. Είναι που είναι έτσι η γενικότερη κατάσταση, γίνεται και
τεράστια ζημιά από τα μεγάλα σουπερμάρκετ, γιατί βάζουν
μεγάλες προσφορές, επειδή αγοράζουν μαζικά από εταιρείες».