Mini Market & Μικρή Λιανική Νο 4 - page 43

43
χώρα μας είναι μία από τις μεγαλύτερες αγορές κατανά-
λωσης τσίχλας παγκοσμίως. Αξιοσημείωτο είναι ότι
σύμφωνα με τη μελέτη υπολογίστηκε ότι οι Έλληνες
μασούν κατά μέσο όρο 286 τσίχλες το χρόνο. Μπορεί η
αξία του προϊόντος να είναι μικρή, τα έσοδα όμως που
αφήνουν τα ποσοστά του είναι πολύ ικανοποιητικά. Ο
λόγος είναι απλός, πρόκειται για μία αγορά αυθόρμητης
κατανάλωσης, καθώς οι αγοραστές δεν ψάχνουν για
συγκεκριμένες μάρκες και δεν έχουν κάποιο συναισθη-
ματικό δέσιμο, αφού το προϊόν είναι απλό και η
προμήθειά του δεν είναι προγραμματισμένη. Η ελληνική
τσίχλα δεν είναι άλλη από τη γνωστή ΕΛΜΑ, που παρα-
σκευάστηκε για πρώτη φορά από την Ένωση
Μαστιχοπαραγωγών Χίου ύστερα από μακρές δοκιμές
το 1957. Την ίδια χρονιά παρήχθησαν 11.387 κιλά τσί-
χλας. Την επόμενη χρονιά διατέθηκαν στο εσωτερικό
40.800 κιλά τσίχλας με μαστίχα, ενώ στο εξωτερικό
38.900 κιλά. Το 1959 δόθηκε στην τσίχλα με μαστίχα το
όνομα ΕΛΜΑ (Ελληνική Μαστίχα). Γενικότερα, υπάρ-
χουν πολλές ελληνικές εταιρείες που παράγουν
ζαχαρώδη είδη. Μερικά από αυτά μάλιστα έχουν μακρά
ιστορία, όπως οι καραμέλες υγείας για το λαιμό της ΙΟΝ.
Εξαιρετικά αγαπητές στους μεγαλύτερους σε ηλικία.
Πολλές όμως είναι και οι εταιρείες που ασχολούνται
με την εισαγωγή και εμπορία ζαχαρωδών προϊόντων,
ως επί το πλείστον από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης,
όπως η Γερμανία, το Βέλγιο και η Πολωνία. Από τα πιο
ισχυρά brand names εισαγόμενων προϊόντων που
κινούνται στην ελληνική αγορά είναι: Haribo,
Fini, Trolli, Vidal, Perfetti, Mars, Ferrero, Kraft,
Ritter, Lindt, Bahlsen, Storck, Kaiser, JK, Bulgari και
πολλά άλλα. Για παράδειγμα, καραμέλες όπως οι
M&M’s χαρακτηρίζονται ως οι πιο αγαπημένες καραμέ-
λες μικρών και μεγάλων, καθώς το 2013 είχαν
ανακηρυχθεί ως «Οι πιο δημοφιλείς σε πωλήσεις
καραμέλες σε όλο τον κόσμο».
Η ποιότητα των ελληνικών εταιρειών
Οι επιχειρήσεις παραγωγής ζαχαρωδών προϊό-
ντων που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας είναι
κυρίως βιοτεχνικού τύπου, μικρής σχετικά δυναμικό-
τητας και χρησιμοποιούν κατά κανόνα παραδοσιακές
τεχνικές για την παραγωγή των προϊόντων τους. Για την
εφαρμογή των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας σε
αυτού του τύπου τις επιχειρήσεις παρέχεται η δυνατό-
τητα της χρήσης οδηγών ορθής υγιεινής πρακτικής. Με
σκοπό την υποστήριξη των επιχειρήσεων παραγωγής
ζαχαρωδών προϊόντων, ο ΕΦΕΤ έφτιαξε τον εξής οδηγό:
«ΟΔΗΓΟΣ ΟΡΘΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ
Οι καταναλωτές
εμπιστεύονται τα προϊόντα που
κυκλοφορούν για χρόνια στην
αγορά. Αυτός είναι και ο λόγος που
οι μεγάλες εταιρείες δεν τα
αλλάζουν, καθώς έχουν
αποκτήσει μία πελατειακή
βάση η οποία στηρίζεται στην
εμπιστοσύνη.
ΖΑΧΑΡΩΔΗ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
Αφιέρωμα
1...,33,34,35,36,37,38,39,40,41,42 44,45,46,47,48,49,50,51,52,53,...84
Powered by FlippingBook