Food Service τ. 126 - page 45

μειώνεται ή ακόμη και διαγρά-
φεται. Θα πρέπει σε αυτή την
περίπτωση να προσκομίσει το
Βιβλίο Αναφοράς Καπνίσματος
στην αρμόδια υπηρεσία που
πραγματοποίησε τον έλεγχο,
ώστε τα ελεγκτικά όργανα να
το ενημερώσουν σχετικά.
Τα μείον του
τσιγάρου
Κλείνοντας, αξίζει να σημειω-
θεί ότι στην Ελλάδα οι καρδια-
κοί θάνατοι από το παθητικό
κάπνισμα ανέρχονται γύρω
στους 3.000 ετησίως, ενώ στις
ΗΠΑ γύρω στους 60.000 περί-
που το χρόνο. Επίσης, με το
παθητικό κάπνισμα εισπνέονται
καρκινογόνες (60 είναι πιο γνω-
στές), αλλά και τοξικές ουσίες
που βρίσκονται στον καπνό του
τσιγάρου, όπου συνολικά πε-
ριέχονται περισσότερες από
4.000 χημικές ουσίες.
Οι ασθένειες που προκαλού-
νται στους ενήλικες από το κά-
πνισμα είναι οι εξής:
l
Καρδιακά νοσήματα
l
Αγγειακά εγκεφαλικά επει-
σόδια
l
Καρκίνος του πνεύμονα
l
Καρκίνος των παραρρίνιων
κόλπων
l
Ψυχική εξάρτηση από τη
νικοτίνη
l
Παροξύνσεις άσθματος
στους ενήλικες
l
Ελαττωμένη πνευμονική
λειτουργικότητα
l
Καρκίνος του τραχήλου
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός
Υγείας υπολογίζει ότι το κάπνι-
σμα προκαλεί:
l
Το 90-95% των θανάτων
από καρκίνο του πνεύμονα.
l
Το 40-45% των θανάτων
από όλες τις μορφές του καρκί-
νου.
l
Το 77-80% των θανάτων
από χρόνια βρογχίτιδα και εμ-
φύσημα.
l
Το 20-25% των θανάτων
από καρδιαγγειακές παθήσεις.
Η διεθνής καπνοβιομηχανία,
όπως αναφέρεται σε επιστημο-
νικά άρθρα (Peto and Lopez,
1994), θα είναι υπεύθυνη για το
θάνατο στα επόμενα 50 χρόνια
περίπου 500.000.000 ατόμων
από τον παγκόσμιο πληθυσμό,
νούμερο που είναι 8 φορές με-
γαλύτερο από το μέγιστο υπο-
λογιζόμενο αριθμό νεκρών κα-
τά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ο Δρ C. Everett Koop αναφέ-
ρει ότι «το δικαίωμα των καπνι-
στών να καπνίσουν τελειώνει
εκεί όπου αυτή η συμπεριφορά
έχει επιπτώσεις στην υγεία και
στην ευημερία των άλλων, επι-
πλέον είναι ευθύνη των καπνι-
στών να εξασφαλίσουν να μην
εκτίθενται οι μη καπνιστές στον
καπνό τους και στις ενδεχομέ-
νως επιβλαβείς επιπτώσεις του
καπνού» (IARC, 1986).
<
1...,35,36,37,38,39,40,41,42,43,44 46,47,48,49,50,51,52
Powered by FlippingBook