FOOD
Service
36
cover
story
Θέμης Σαρανταένας
Πώς ορίζετε την επιχειρηματικότητα;
Επιχειρηματικότητα, για εμένα, είναι κάθε δραστηριότητα που
εμπεριέχει ρίσκο, καινοτομία με στόχο το κέρδος και την ανάπτυ-
ξη. Η επιχειρηματικότητα έχει πολλές διαστάσεις. Είναι τέχνη, συν-
δυασμός γνώσεων, εμπειρίας και στρατηγικής. Δεν μπορούν όλοι
να είναι επιχειρηματίες: υπάρχουν άνθρωποι που βλέπουν ευκαι-
ρίες και τις κυνηγούν και υπάρχουν άνθρωποι που ακολουθούν.
Κανένα από τα δύο δεν είναι καλύτερο από το άλλο, και τα δύο
χρειάζονται στην αγορά. Θα έλεγα πως επιχειρηματίας γεννιέσαι…
δεν γίνεσαι!
Πώς μπορεί να καινοτομήσει κάποιος
στον κλάδο της εστίασης;
Βλέπουμε σήμερα πολλές επιχειρηματι-
κές προσπάθειες στον κλάδο της εστία-
σης.
Οι περισσότερες δεν έχουν να προτεί-
νουν κάτι καινούργιο: ανακύκλωση ιδεών
και προτάσεων άλλων επιχειρηματιών στο
γνωστό μοτίβο της αντιγραφής. Η επιτυ-
χία μπορεί να έρθει από τη μοναδικότητα
του προϊόντος, από το συνδυασμό των
προτάσεων και από το χτίσιμο της εμπει-
ρίας του τελικού πελάτη.
Για τους Έλληνες, το φαγητό και το ποτό
είναι ιεροτελεστία, είναι μορφή διασκέδα-
σης και μέρος της κουλτούρας μας.
Όποιος πιάσει το σφυγμό και καταφέρει να κάνει τον πελάτη του
να πει στο φίλο του «ξέρεις τι έζησα»… σ’ αυτή την επιχείρηση,
έχει πιάσει το ουσιαστικό αλλά και το συναισθηματικό υπόβαθρο
που μπορεί να φέρει την επιτυχία.
Ποια είναι τα προβλήματα της επιχειρηματικότητας στη μαζική
εστίαση;
Για εμένα, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η έλλειψη νέων γευστι-
κών προτάσεων, η έλλειψη στρατηγικού μάρκετινγκ και γνώσεων
επιχειρηματικότητας. Λίγοι επιχειρηματίες της εστίασης εμπιστεύ-
ονται ειδικούς στους παραπάνω άξονες ή επενδύουν για να κά-
νουν τη διαφορά. Αλλά αν δεν επενδύσεις, δεν θα πάρεις! Αυτό
σας το υπογράφω!
Μπορείτε να μας αναφέρετε παραδείγ-
ματα επιχειρήσεων εστίασης οι οποίες
καινοτομούν στον κλάδο και με ποιον
τρόπο;
Δεν θα αναφερθώ σε συγκεκριμένα παρα-
δείγματα (επωνυμίες), όμως στο μυαλό
μου έρχονται εστιατόρια που χτίζουν στην
εμπειρία του πελάτη (γεύση/διακόσμηση/
service), take away café που έχουν δημι-
ουργήσει ένα δυνατό προϊόν (έχουν αυξή-
σει την εκλαμβανόμενη αξία της πρότα-
σής τους προς τον τελικό καταναλωτή),
έτσι ο αυξημένος ανταγωνισμός δεν τους
επηρεάζει, και επιχειρήσεις που έχουν
βρει ακριβώς αυτό που ζητά σήμερα ο νέ-
ος καταναλωτής: ο καταναλωτής της κρί-
σης!
Tips για επιχειρήσεις
εστίασης
Στο δρόμο για την επιτυχία
Με την κατάλληλη καθοδήγηση, κάθε επιχείρηση μπορεί να βελτιώσει ή ακόμη
και να αναστρέψει την πορεία της στον κλάδο. Πώς όμως μπορεί να καινοτομή-
σει μία επιχείρηση εστίασης; Υπάρχουν απτά παραδείγματα ή για άλλη μία φο-
ρά ισχύει το «ό,τι δηλώσεις είσαι»; Το Food Service προκειμένου να βρει τις
απαντήσεις, μίλησε με ειδικούς συμβούλους επιχειρήσεων εστίασης, οι οποίοι
προσπαθούν να ξεκαθαρίσουν το τοπίο…