FOOD
Service
42
Μ
ετά το παράθυ-
ρο που άνοιξε
στην Αντικαπνι-
στική Νομοθε-
σία η απελευθέ-
ρωση και νόμιμη πώληση προϊ-
όντων καπνού στις Υπεραγο-
ρές Τροφίμων το 2012, με το
Νόμο 4093 (όπου επιτράπηκε η
τοποθέτηση προϊόντων καπνού
σε κλειστές προθήκες, οι οποί-
ες θα βρίσκονται εντός του κα-
ταστήματος και μετά το χώρο
των ταμείων), έρχεται μόλις
πριν από δύο (2) έτη ο Ν. 4254/
2014 (ΦΕΚ 85 Τ’Α), όπου με την
εφαρμογή της διάταξης της
Υποπαραγράφου ΣΤ.1 σχετικά
με την Άρση των Περιορισμών
στη Διάθεση προϊόντων κα-
πνού, να δώσει τη δυνατότητα
και σε πολλές ακόμη επιχειρή-
σεις υγειονομικού ενδιαφέρο-
ντος να προσθέσουν την πώλη-
ση προϊόντων καπνού εντός
των καταστημάτων τους –
όπου παράλληλα όμως συνεχί-
ζει να ισχύει η απαγόρευση της
κατανάλωσης εντός των χώ-
ρων αυτών.
Η αρχή της
απαγόρευσης…
Φαίνεται πως για ακόμη μια
φορά ισχύει το απόλυτο παρά-
λογο και για αυτές τις δραστη-
ριότητες λόγω του ότι από τη
μία δίνεται η δυνατότητα στους
επιχειρηματίες χώρων υγειονο-
μικού ενδιαφέροντος να πω-
λούν τσιγάρα εντός των κατα-
στημάτων τους και από την άλ-
λη δεν τους επιτρέπεται να γί-
νεται κατανάλωση στους χώ-
ρους αυτούς.
Να επισημάνουμε επίσης ότι
στους χώρους πώλησης προϊό-
ντων καπνού πρέπει να αναρτά-
ται σε εμφανές σημείο ένδειξη
σχετικά με την απαγόρευση
πώλησης προϊόντων καπνού σε
ανηλίκους.
Από το 2010, σύμφωνα με το
Νόμο 3868/ 2010, όπως γνωρί-
ζουμε, απαγορεύεται το κάπνι-
σμα και η κατανάλωση προϊό-
ντων καπνού στους εσωτερι-
κούς χώρους όλων των κατα-
στημάτων υγειονομικού ενδια-
φέροντος και ιδίως στα κατα-
στήματα παρασκευής και προ-
σφοράς φαγητών, ποτών, γλυ-
κισμάτων (μαζικής εστίασης &
αναψυχής), εξαιρουμένων των
εξωτερικών τους χώρων.
Ποιος είναι ο
εσωτερικός χώρος;
Ως εσωτερικός χώρος νοεί-
ται και το αίθριο ή ο χώρος με
συρόμενη ή αποσπώμενη ορο-
φή, όπως και κάθε χώρος με
σκέπαστρο και ταυτόχρονα
κλεισμένος με οποιονδήποτε
τρόπο περιμετρικά. Ως αίθριο
νοείται το μη στεγασμένο τμή-
μα του κτηρίου που περιβάλλε-
ται από όλες τις πλευρές του
από το κτήριο ή τα όρια του οι-
κοπέδου, στο οποίο μπορούν
να έχουν ανοίγματα χώροι κύ-
ριας χρήσης. Ως αίθριο (σύμ-
φωνα με τον ορισμό που δίνε-
ται στο Νόμο 4315/ 2014, ΦΕΚ
269 Τ’Α) ορίζεται επίσης και το
ηλιακό αίθριο όταν αυτό περι-
βάλλεται από όλες τις πλευρές
του από το κτήριο, στεγάζεται
από κινητά διαφανή στοιχεία
έμμεσου ηλιακού κέρδους και
συνεισφέρει στη συνολική ενερ-
γειακή απόδοση του κτηρίου.
To κάπνισμα
επιτρέπεται…
Σύμφωνα με την υπ’ αριθ.
πρωτ.: Γ.Π. 120995/ 30-09-2010
Διευκρινιστική Εγκύκλιο του
Υπουργείου Υγείας, οι χώροι
όπου το κάπνισμα επιτρέπεται
είναι οι εξής:
n
Οι εξωτερικοί χώροι των
καταστημάτων υγειονομικού
ενδιαφέροντος και όλων των
δημόσιων και ιδιωτικών χώρων,
που είναι ανοιχτοί περιμετρικά
από δύο τουλάχιστον πλευρές.
n
Οι εξωτερικοί χώροι των
καταστημάτων και των κτηρίων
που έχουν ομπρέλες ή σκία-
στρα – τέντες.
n
Τα μπαλκόνια και οι ταρά-
τσες των κτηρίων.
n
Οι χώροι οι οποίοι είναι πε-
ριμετρικά κλειστοί, αλλά δεν
διαθέτουν οροφή, όπως κατα-
στήματα υγειονομικού ενδια-
φέροντος που δεν διαθέτουν
οροφή.
n
Το αίθριο των κτηρίων και
καταστημάτων που είναι ανοι-
κτό (χωρίς στέγαστρο οποιασ-
δήποτε μορφής).
Κάπνισμα στα εστιατόρια
Τι ισχύει τελικά;
Για άλλη μια φορά, η ελληνική νομοθεσία δημιουργεί ερωτηματικά, καθώς επι-
τρέπει την πώληση προϊόντων καπνού στα καταστήματα μαζικής εστίασης, αλ-
λά απαγορεύει το κάπνισμα σε αυτά!
θέμα
Γράφουν οι:
Κεραμυδάς Δημήτρης,
Υγιεινολόγος MSc,
και
Χατζημπύρου Ολυμπία,
Τεχνολόγος Τροφίμων MSc
HYGENIUS ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ