FOOD
Service
26
εποχής ή λαχανικά. Είναι κυρίως ένα εορτα-
στικό χριστουγεννιάτικο παρασκεύασμα.
ΟΛΛΑνδiΑ
n
Hollandse nieuwe haring
Ένα παρασκεύασμα ιδιαίτερα γευστικό
με ρέγγα παστή. Σερβίρεται με ξερό κρεμ-
μύδι, φρέσκα μυρωδικά και ζεστό ψωμί.
Αυτό το παρασκεύασμα στην Ολλανδία
διατίθεται και σε σάντουιτς με την ονομα-
σία broodje haring.
n
Pannenkoeken
Λεπτά pancakes, αλμυρά ή γλυκά. Στην
περίπτωση που σερβίρονται αλμυρά συν-
δυάζονται με καπνιστό σολομό σε λεπτές
φέτες ή καπνιστό τυρί και καπνιστό αλλα-
ντικό. Στη γλυκιά εκδοχή του, σερβίρεται
με γλυκό κόκκινο μήλο, σταφίδες και σιρό-
πι. Τα πιτάκια αυτά πρέπει να είναι λεπτά,
στρόγγυλα και πλατιά.
n
Bami Goreng
Ένα πιάτο με ασιατικές επιρροές που
αποδίδεται στην ιστορία της χώρας. Χρησι-
μοποιούνται noodles με λαχανικά, κρέας
με αρκετό σκόρδο και τσίλι. Το συνοδευτι-
κό τους είναι κατά βάση το ρύζι και τα λα-
χανικά.
n
Poffertjes
Ψωμάκια από αλεύρι σίκαλης, ιδιαίτερα
αφράτα, που συνοδεύονται με άχνη ζάχα-
ρη, βούτυρο και μερικές φορές σιρόπι με
φρούτα.
n
Sate
Μικρά σουβλάκια από ψητό κρέας, κοτό-
πουλο, μοσχάρι και χοιρινό. Συνοδεύεται
με φιστικοβούτυρο, σόγια και τσίλι.
ΓερμΑνiΑ
n
Apfelstrudel
Το γνωστό στρούντελ και ιδιαίτερα το
Apfelstrudel που σημαίνει «στρούντελ με
μήλο», αν και δεν είναι αποκλειστικό παρα-
σκεύασμα της Γερμανίας, είναι ιδιαίτερα
δημοφιλές. Πρόκειται για ένα γλυκό από
λεπτό τραγανό φύλλο γεμισμένο με μήλα,
ζάχαρη, κανέλα και σταφίδες, γαρνιρισμέ-
νο με άχνη ζάχαρη και κανέλα.
n
Kartoffelpuffer
Είναι οι γερμανικές κροκέτες πατάτας.
Φτιάχνονται από πατάτα, αυγό, κρεμμύδι
και τις συναντάμε ως γαρνιτούρες σε κρέ-
ας, ψάρι και πουλερικά. Αν μετατραπούν
σε γλυκές, χρησιμοποιούνται τα μαύρα ή
κόκκινα μούρα, κάποια σος μήλου ή αχλα-
διού και γαρνίρονται με άχνη και κανέλα.
n
Brezel
Επίσης δημοφιλές το γνωστό αλμυρό πα-
ραδοσιακό ψωμάκι, γαρνιρισμένο με χοντρό
θαλασσινό αλάτι. Συνοδεύει παρασκευά-
σματα σε εστιατόρια ή και σε μπιραρίες.
n
Schwarzwalder Kirschtorte
Η γερμανική εκδοχή της Black Forest
τούρτας η οποία σερβίρεται σε μεγάλα
κομμάτια σε ζαχαροπλαστεία και καφέ.
ΚΟyβΑ
n
Bacan
Πρόκειται για πίτα με φύλλα μπανανιάς.
Είναι μία παραδοσιακή συνταγή της χώ-
ρας, η οποία γίνεται με κρέας ή με καβού-
ρι. Σε ορισμένες περιπτώσεις τη συναντά-
με με κιμά σόγιας, χορτοφαγικά λουκάνι-
κα, μανιτάρια ή σκέτα λαχανικά.
n
Pan De Mango
Κέικ με μάνγκο.
n
Empanadas De Queso
Πίτα με σπανάκι και τυρί.
n
Ensalada de Aguacate y Piηa
Σαλάτα με ανανά και αβοκάντο.
n
Cajun
Μιξ μπαχαρικών που χρησιμοποιείται
στην κουβανέζικη κουζίνα.
ΑρΓενΤΙνH
n
Asado
Αργεντίνικο μπάρμπεκιου γνωστό και ως
parrillada. Για την παρασκευή του χρησιμο-
ποιείται βοδινό, χοιρινό, παϊδάκια και λουκά-
νικα ψητά στη σχάρα, ενώ στα νότια της Αρ-
γεντινής το μαγειρεύουν με αρνί ή γουρού-
νι. Συνήθως τα περνάνε σε σούβλα και τα
συνοδεύουν με πάστα ή σάλτσα chimichurri
και με αργεντίνικο κόκκινο κρασί.
n
Chimichurri
Το chimichurri είναι μία πράσινη σάλτσα
από ψιλοκομμένα στο χέρι μυρωδικά φρέ-
σκα, όπως μαϊντανό, ρίγανη, κρεμμύδι,
σκόρδο, χοντρό θαλασσινό αλάτι και τσίλι.
Συμπληρώνεται με λίγο ελαιόλαδο και λίγο
λευκό ξίδι ή χυμό λεμόνι.
n
Empanadas
Οι empanadas είναι λεπτές τηγανητές
πίτες με γλυκιά ή αλμυρή γέμιση. Πολλές
φορές τις ψήνουν σε κλειστό χτιστό φούρ-
νο. Οι δημοφιλέστερες empanadas που
σερβίρονται ως επιδόρπιο είναι συνήθως
γεμάτες με γλυκό κυδώνι ή dulce de leche
(καραμελωμένο γάλα). Τις γαρνίρουν με
άχνη ζάχαρη και κανέλα. Οι αλμυρές
empanadas γεμίζονται με μαγειρεμένο
βραστό κιμά ή κοτόπουλο.
n
Provoleta
Πρόκειται για ψητό τυρί στη σχάρα το
οποίο έχει δανειστεί στοιχεία από την ιταλι-
κή κουλτούρα και συγκεκριμένα από το
γνωστό provolone. Με αρκετά έντονη πικά-
ντικη αίσθηση και γαρνιρισμένο με φρέσκα
μυρωδικά. Έχει το άρωμα του καπνιστού
από το ψήσιμό του και το χρώμα του είναι
ελαφρά χρυσόξανθο.
n
Matambre arrollado
Λεπτά κομμένη και καρυκευμένη φέτα
κρέατος την οποία γεμίζουν με λαχανικά
και σφιχτό αυγό. Έχει προηγηθεί ένας
ήπιος βρασμός στο κρέας σε λίγο ζωμό και
μετά ολοκληρώνεται το ψήσιμο στη σχάρα.
n
Carbonada
Είναι ένα πιάτο από κρέας, πατάτες, λα-
χανικά, μπέικον και συνοδεύεται με αποξη-
θέμα