Ο Θεσσαλονικιός pastry chef Αλέξαν-
δρος Αλεξίου ανήκει στη νέα γενιά των δη-
μιουργών που την εκπροσωπούν αξιοπρε-
πώς. Ευγενής και χαμηλών τόνων, αφήνει
τα πιάτα του να μιλούν για τον ίδιο, τον
συναντάμε στο Hyatt Regency Thessalo -
niki, όπου επιμελείται τις γλυκές προτά-
σεις του χώρου. Σημειώστε το όνομα… Εί-
ναι βέβαιο πως θα απασχολήσει τις συζη-
τήσεις σύντομα και για πολύ καιρό!
Γιατί ασχοληθήκατε με τη ζαχαρο-
πλαστική;
Από μικρή ηλικία με ενθουσίαζε η ζα-
χαροπλαστική, μου άρεσε να πηγαίνω και
να βλέπω στολισμένες βιτρίνες ζαχαρο-
πλαστείων της πόλης μου. Τις εικόνες
αυτές έπειτα τις μετέφερα στο σπίτι,
όπου καθόμουν και πειραματιζόμουν με
απλά υλικά, φτιάχνοντας καθημερινά,
διάφορα γλυκίσματα. Αυτή ήταν η αρχή
για να ξεκινήσω ένα υπέροχο ταξίδι στον
κόσμο της ζαχαροπλαστικής.
Πώς θα χαρακτηρίζατε τη ζαχαρο-
πλαστική που παρουσιάζετε;
Η ζαχαροπλαστική στα ξενοδοχεία εί-
ναι μία ιδιαίτερη κατηγορία. Έχει κάτι μα-
γικό. Έχω την τιμή να εργάζομαι σε ένα
από τα καλύτερα ξενοδοχεία της Ελλά-
δας, το Hyatt Regency Thessaloniki. Μέ-
σω της εταιρείας ταξιδεύω σε πολλές
χώρες. Αυτό μου δίνει τη δυνατότητα να
δοκιμάζω νέα υλικά και προϊόντα. Από
αυτά αντλώ την ιδέα έτσι ώστε να τα συν-
δυάζω δημιουργώντας κάτι καινούργιο
και ιδιαίτερο.
Ποια είναι η διαφορά μεταξύ ζα-
χαροπλαστικής και μαγειρικής;
Στα παλαιότερα χρόνια υπήρχαν αρκε-
τές διαφορές. Σήμερα όμως εξελίχθηκαν
τόσο πολύ, που πλέον έχουν πολλά κοινά
σημεία. Έχουν κοινές τεχνικές, υλικά,
γεύσεις, εξοπλισμό. Η γαστρονομία έχει
μπει σε μία άλλη τροχιά και αυτό είναι κά-
τι σπουδαίο.
Έχετε σκεφτεί ποτέ να αλλάξετε
χώρο δραστηριοποίησης (είτε
επαγγελματικά είτε γεωγραφικά);
Αγαπώ τη ζαχαροπλαστική και δεν θα
την άλλαζα ποτέ. Γεωγραφικά ίσως. Μ’ α -
ρέσουν τα ταξίδια και πάντα έχουν γα-
στρονομικό ενδιαφέρον.
Θεωρείτε ότι η ελληνική ζαχαρο-
πλαστική βρίσκεται σε ένα ικανο-
ποιητικό στάδιο;
Ναι, υπάρχουν εκπληκτικοί ζαχαροπλά-
στες που αγαπούν τη δουλειά τους και
δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους.
Πολλές φορές, θα μπορούσαμε να
πούμε ότι υιοθετείτε μία μάλλον
ειρωνική στάση όταν θέλετε να
σχολιάσετε γεγονότα/συμπεριφο-
ρές του κλάδου σας. Αν είχατε τη
δυνατότητα να εκπαιδεύσετε νέ-
ους επαγγελματίες, ποια θα ήταν
τα σημεία στα οποία θα δίνατε έμ-
φαση;
Λάθος διατύπωση. Δεν έχω υιοθετήσει
τέτοιου είδους στάση. Αυτό που με στε-
ναχωρεί ιδιαίτερα είναι ότι υπάρχουν
πολλοί καλοί ζαχαροπλάστες στα εστια-
τόρια και στα ξενοδοχεία σε όλη την Ελ-
λάδα τους οποίους τους έχουν στην αφά-
νεια. Θα πρέπει επιτέλους να αναγνωρι-
στεί η δουλειά τους.
Για το θέμα της εκπαίδευσης, αν κάτι
λείπει από την Ελλάδα στον τομέα του
τουρισμού, αυτό είναι η σχόλη ΑΣΤΕ.
Ήταν η καλύτερη σχολή για τους μελλο-
ντικούς υπαλλήλους των ξενοδοχείων,
μία σχολή με κανόνες, σεβασμό, ιδιαίτε-
ρες γνώσεις και καταξιωμένους καθηγη-
τές.
Θα έπρεπε το Υπουργείο Τουρισμού
να δημιουργήσει μία ανωτάτη σχολή του-
ριστικών επαγγελμάτων βάζοντας ένα θε-
μέλιο στον τουρισμό.
FOOD
Service
20
Αλέξανδρος
Αλεξίου
συνέντευξη
``
Η ζαχαροπλαστική στα ξενοδοχεία
έχει κάτι μαγικό.
``