ΓΑΛΛΙΑ
n
Κρεμμυδόσουπα (Soupe à l’oignon)
Η κρεμμυδόσουπα είναι από τα πιο δη-
μοφιλή εδέσματα της Γαλλικής κουζίνας σε
όλο τον κόσμο. Με το πέρασμα των χρό-
νων και τη συνεχή ντελικάτη της τεχνοτρο-
πία έχει κρατήσει την πρώτη θέση, χαρα-
κτηρίζοντάς την την καλύτερη σούπα στην
κατηγορία αυτών των εδεσμάτων. Τα υλικά
απλά, αλλά τα μυστικά της τεχνοτροπίας
αρκετά πικάντικα. Σερβίρεται σε ειδικές
κούπες, συνοδευόμενη από μία ζεστή φρυ-
γανισμένη φέτα από την περίφημη γαλλική
μπαγκέτα και λίγο τριμμένο κεφαλοτύρι.
Σερβίρεται πάντα ζεστή.
n
Steak Tartare
Μία πολύ ντελικάτη συνταγή την οποία
προτιμούν ιδιαίτερα οι λάτρεις της κρεατο-
φαγίας. Η ορολογία του tartare ξεχωρίζει
στην τεχνοτροπία αυτού του εδέσματος,
που φανερώνει ένα παρασκεύασμα σε ωμή
μορφή, με μοναδικά χαρακτηριστικά την
ωρίμανση αυτού με βάση το δυνατό μαρι-
νάρισμα του κρέατος. Αυτό του δίνει τη δυ-
νατότητα να ψηθεί μέχρι να καταστραφούν
τα επικίνδυνα σωματίδια και να καταστεί
κατάλληλο για κατανάλωση, κάτι που επι-
τυγχάνεται με το υγρό όξινο μαρινάρισμα ή
και την επικάλυψή του με χοντρό αλάτι.
Επίσης, προστίθεται αυγό, μπαχαρικά και
φρέσκα μυρωδικά, καθώς σερβίρεται πά-
ντα κρύο.
n
Cassoulet
Το Cassoulet παραπέμπει σε ένα παρα-
σκεύασμα με φασόλια μικρά σε σούπα, το
οποίο μαγειρεύεται με χοιρινό λίπος σαν πιο
οικονομικό πιάτο ή με λίπος χήνας στην πιο
ακριβή έκδοσή του. Αργομαγειρεύεται σε
πήλινα σκεύη στο φούρνο με καρότα, κρεμ-
μύδια και σέλινο και προστίθενται κομμάτια
από πάπια ή χοιρινά λουκάνικα. Φυσικά,
σερβίρεται σε βαθύ πιάτο και πάντα ζεστό.
n
Bouillabaisse
Πιάτο με βάση το ψάρι που ανήκει στην
κατηγορία της σούπας. Το διακρίνει το ιδιαί-
τερο σαφράν και το ξεχωρίζουν οι ποικιλίες
των ψαριών που χρησιμοποιούνται για αυτή.
Συνήθως τα ψάρια που χρησιμοποιούνται για
την μπουγιαμπέσα είναι τα λυθρίνια, η πε-
σκανδρίτσα, ο μπακαλιάρος και από θαλασ-
σινά, οι γαρίδες, τα μύδια και οι αχηβάδες.
n
Ratatouille
Στη Γαλλία είναι πολύ δημοφιλές πιάτο
και μοιάζει πολύ με το μπριάμ. Βασικά του
συστατικά είναι τα λαχανικά, η ντομάτα και
αρκετό σκόρδο.
ΙΤΑΛΙΑ
n
Lasagna
Μία πάστα που μαγειρεύεται στο φούρνο.
Αποτελείται από πλατιά λεπτά φύλλα ζυμα-
ρικών σε στρώσεις με μαγειρεμένο κιμά. Συ-
μπληρώνουμε ντομάτα και τυρί ρικότα, μο-
τσαρέλα και φύλλα από φρέσκο βασιλικό.
n
Pizza Margherita
Μία λεπτή πίτσα με φρέσκια σάλτσα ντο-
μάτας, φρέσκο βασιλικό και μοτσαρέλα.
Θεωρείται από τις πλέον παραδοσιακές
ιταλικές πίτσες.
n
Pasta Carbonara
Μία σπαγγέτι που αγάπησαν μικροί και
μεγάλοι. Δεν ξέρω πώς αυτή η μακαρονά-
δα απέκτησε δύο προφίλ, αλλά αυτό που
γνωρίζω είναι πως δεν σερβίρεται πάντα η
αυθεντική καρμπονάρα.
Η γνήσια και απολαυστική αυτή μακαρο-
νάδα παρασκευάζεται με ωμό αυγό, μπέι-
κον και τριμμένη παρμεζάνα.
n
Risotto
Ένα πιάτο πολύ γνωστό που θα μπορού-
σαμε να πούμε ότι βάζει την υπογραφή του
σε κάθε παρασκευή με βάση το ρύζι. Το
πιο χαρακτηριστικό αυτού του πιάτου είναι
η χυλώδης υφή του και η ιδιαιτερότητα του
ρυζιού αυτού που κρατά τον πυρήνα του
τραγανό.
Στην ιταλική κουζίνα δεν θα μπορούσε
να μη γίνει αναφορά στην κατηγορία των
επιδόρπιων στην Tiramisu. Στρώσεις από
τραγανά σαβαγιάρ, κρέμα μασκαρπόνε και
φρέσκο αλεσμένο εσπρέσο αποτελούν τη
σφραγίδα αυτού του εκλεκτού παραδοσια-
κού επιδορπίου.
ΠΟΛωνiΑ
n
Gulasz
Από τα πιο γνωστά πιάτα σε όλους. Ένα
παρασκεύασμα που ξεκινάει μεν από την
Ουγγαρία, αλλά το συναντάμε και στην πο-
λωνική κουζίνα με μικρές παραλλαγές. Και
στις δύο περιπτώσεις περιέχει μοσχαράκι
κοκκινιστό.
n
Bigos
To bigos είναι ένα από τα πιο γνωστά
πιάτα της Πολωνίας με κομμάτια από λάχα-
νο τουρσί, φρέσκο λάχανο, ποικιλίες από
είδη κρέατος και λαχανικών, αποξηραμένα
μανιτάρια, δαμάσκηνα, κρεμμύδια και μπα-
χαρικά.
n
Rosόl
Το rosόl είναι η παραδοσιακή σούπα της
Πολωνίας. Περιέχει κοτόπουλο, λαχανικά
και noodles.
n
Polskie nalesniki
Πρόκειται για λεπτές τηγανίτες που σερ-
βίρονται με τυρί, ζάχαρη, μαρμελάδα,
φρούτα και ζάχαρη άχνη, ενώ γεμίζονται με
κρέας και λαχανικά.
n
Pierogi
Πρόκειται για τα παραδοσιακά ζυμαρικά
της Πολωνίας, τα οποία γεμίζονται με κρέ-
ας, ξινολάχανο, μανιτάρια, αλλά και φρούτα
FOOD
Service
25
θέμα