ραμένα φρούτα. Η γέμιση Carbonada,
αφού μαγειρευτεί, μπορεί να συνοδέψει
και αλμυρές empanadas.
βρΑζΙΛiΑ
n
Feijoada
Η Feijorda θεωρείται παραδοσιακό πιάτο
της Βραζιλίας. Πρόκειται για ένα πιάτο με
μαύρα φασόλια μαγειρεμένα με διαφορετι-
κά είδη κρέατος και λουκάνικα. Είναι ένα πι-
κάντικο πιάτο το οποίο διατίθεται στα περισ-
σότερα καταστήματα εστίασης της χώρας.
n
Coxinhas
Είναι ένα τρόφιμο της κατηγορίας των
σνακ και μοιάζει με κροκέτα, γεμιστή με
μία φάρσα από τυρί και κοτόπουλο.
n
Churrasco
Το πιάτο αυτό θα μπορούσε να θεωρη-
θεί το βραζιλιάνικο BBQ με ποικιλίες κρεά-
των. Παραδοσιακό έθιμο στο βραζιλιάνικου
BBQ αποτελεί ο τρόπος σερβιρίσματος
των κρεάτων, σύμφωνα με τον οποίο οι
σούβλες φτάνουν στο τραπέζι του πελάτη
και ο ίδιος κόβει το κομμάτι και την ποσό-
τητα που επιθυμεί.
n
Pastels
Τα pastels φτιάχνονται με ποικίλους τρό-
πους και τα συναντάμε σε όλο τον υπόλοι-
πο κόσμο. Πρόκειται για αφράτη ζύμη η
οποία κλείνει σε διάφορα σχήματα και γε-
μίζεται με κρέας, τυρί, λαχανικά ή και γλυ-
κές μαρμελάδες φρούτων.
n
Moqueca De Camarâo
Αρκετά περίεργο πιάτο. Συνδυάζει τις
γαρίδες με το τροπικό γάλα καρύδας, ενώ
ενδιαφέρον παρουσιάζει ο τρόπος παρα-
σκευής και συγκεκριμένα η ανάμειξη του
γάλακτος καρύδας με έλαια από φοίνικα
και μπαχάρια.
ΙνδiΑ
n
Biryani
Ρύζι με ποικιλία μπαχαρικών, μυρωδικών
και σαφράν, ενώ συνοδεύει πιάτα με αρνί-
σιο κρέας ή και κοτόπουλο. Το κρέας μα-
γειρεύεται σε πήλινο σκεύος για αρκετές
ώρες, όπως και το ρύζι.
n
Chole bhature
Πικάντικα φασόλια που σερβίρονται με
naan (ινδικό τηγανόψωμο). Οι ντόπιοι συ-
νηθίζουν να αρωματίζουν τα φασόλια με
σκόρδο και κάρι.
n
Nethili varuval
Ένα πιάτο με αντζούγιες, με ένα μείγμα
από κουρκουμά και κόκκινες γλυκές σοτα-
ρισμένες πιπεριές.
n
Baingan bharta
Πολτοποιημένη ψητή μελιτζάνα με διά-
φορα είδη λαχανικών και αρκετά πικάντικα
μπαχαρικά. Συνοδεύεται από αρωματικά
φρυγανισμένα ψωμάκια σε διάφορες ώρες
της ημέρας.
n
Roti
Ένα ινδικό ψημένο ζυμάρι που αντικαθι-
στά το ψωμί και είναι πιο ελαφρύ από το
naan. Το συγκεκριμένο ζυμάρι είναι στρογ-
γυλό και λεπτό σαν κρέπα. Ψήνεται παρα-
δοσιακά στο tandoor. Το ψήσιμό του μέσα
σε αυτό γίνεται με πολύ ζεστό αέρα που
παράγεται σε ξυλόφουρνο.
μΑρoΚΟ
n
Tagine
Το όνομά του προέρχεται από το στρογ-
γυλό σκεύος με καπάκι που έχει σχήμα κώ-
νου. Το σκεύος είναι από πυλό και χρησι-
μοποιείται για να μαγειρεύονται τα περισ-
σότερα παρασκευάσματα της τοπικής κου-
ζίνας. Τα παρασκευάσματα αυτά, σιγομα-
γειρεύονται εκεί κρατώντας τα υγρά τους
και τα αρώματα των υλικών.
n
B’ssara
Σούπα με φρέσκα κουκιά και ζωμό, με
κύριο ρόλο να διαδραματίζει το ελαιόλαδο
και το κύμινο. Σερβίρεται σε ειδική πήλινη
κούπα και συνοδεύεται από ψημένο ζεστό
ψωμί.
n
Fish Chermoula
Η Chermoula είναι μία μαρινάδα που συ-
ναντάμε στο Μαρόκο αλλά και στην Τυνη-
σία, η οποία χρησιμοποιείται για ψάρια,
θαλασσινά και κρεατικά.
n
Harira
Σούπα με όσπρια, λαχανικά, αρνί και
φρεσκοτριμμένη ντομάτα. Συνοδεύεται
από τα γνωστά pretzels, τα οποία είναι πο-
λύ λεπτά ψημένα κουλούρια με χοντρό
αλάτι.
n
Kefta tagine
Μοσχαρίσιος ή αρνίσιος κιμάς με πλού-
σιο άρωμα σκόρδου, φρέσκα αρωματικά
και κανέλα. Το μείγμα πλάθεται σε μικρές
μπάλες, οι οποίες βράζουν σε μαγειρεμένη
σάλτσα ντομάτας δεμένη με κρόκο αυγού.
n
Couscous
Είναι το γνωστό κους κους, δηλαδή κο-
σκινισμένο μείγμα από χοντρό αλευρωμέ-
νο σιμιγδάλι το οποίο ξεραίνεται στον ήλιο.
Χρησιμοποιείται η θερμική επεξεργασία
του ατμού και συνοδεύεται από διάφορους
ζωμούς.
ΑiΓυΠΤΟς
n
Ful Medames
Είναι ένα πιάτο που αποτελείται από φά-
βα φασολιού, με φρέσκα αρωματικά και
αρκετό σκόρδο. Σερβίρεται με φρέσκο
ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού.
n
Kushari
To Kushari είναι ένα πιάτο με κύριο συ-
στατικό το ρύζι, τις μαύρες φακές, τα ρεβί-
θια, τα μακαρόνια και συνοδεύεται με μία
σάλτσα από φρέσκια ντομάτα και αρκετό
σκόρδο. Πολλές φορές περιέχει κρέας και
φέτες κρεμμυδιού.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η παρούσα κατα-
γραφή επικεντρώνεται σε ορισμένα αντι-
προσωπευτικά πιάτα και σε καμία περίπτω-
ση δεν περιλαμβάνει το σύνολο και το εύ-
ρος της διεθνούς γαστρονομίας.
<
FOOD
Service
27
θέμα