Food Service τ. 126 - page 24

FOOD
Service
24
Ο
θρησκευτικός παράγοντας
κάθε λαού είναι και ο βασι-
κός λόγος επιρροής που κα-
θορίζει το είδος αλλά και
τον τρόπο τροφής του. Επο-
μένως είναι σημαντικό να γνωρίζουμε λε-
πτομερώς την κουλτούρα κάθε χώρας,
προτού προχωρήσουμε στην παρασκευή
εδεσμάτων της.
Στο παρόν άρθρο παρουσιάζονται (αρ-
κετά συνοπτικά) κύρια χαρακτηριστικά κά-
θε κουζίνας ανά την υφήλιο, ξεκινώντας
από το λαό της Ινδίας.
Λόγω θρησκευτικών πεποιθήσεων, οι Ιν-
δοί δεν επιτρέπεται να επεξεργάζονται το
ωμό κρέας στο σπίτι ή στο εστιατόριό
τους, εκτός και αν το κάνει ο κρεοπώλης.
Επίσης, δεν χρησιμοποιούν μοσχαρίσιο
κρέας, το οποίο λατρεύεται από το λαό.
Ωστόσο, πολλοί από αυτούς, οι λεγόμενοι
Σιχ, ακολουθούν το Βουδισμό και κατά συ-
νέπεια τη χορτοφαγική διατροφή.
Η διατροφή στην Ανατολή
Γενικότερα, η έννοια και η σημασία της
διατροφής στις χώρες της Ανατολής έχει
μεγάλη βαρύτητα και τηρείται από όλους
με ευλάβεια.
Ο Κομφούκιος είχε πει ότι δεν μπορεί
κανείς να κατανοήσει τη δύναμη του φαγη-
τού να ενώνει τους λαούς.
Στην περιοχή της Λαϊκής Δημοκρατίας
της Κίνας, η διατροφή στηρίζεται στο ρύζι
και σε διάφορες σάλτσες, γλυκόξινες και
πικάντικες. Ανά περιοχές, μπορεί κανείς να
συναντήσει το ρύζι σε συνδυασμό με δια-
φορετικές σάλτσες αλλά και τεχνικές θερ-
μικής επεξεργασίας.
Επίσης, στη γεωγραφική αυτή περιοχή
διαφέρουν οι διατροφικές κουλτούρες με-
ταξύ των δυτικών και ανατολικών τμημά-
των, αλλά και βόρειων και νότιων.
Αντί για ρύζι, στο Πεκίνο μπορούμε να
δοκιμάσουμε τηγανητά noodles και πάπια
με γλυκόξινη σάλτσα.
Οι γεύσεις στην Ασία
Η Ασία είναι μία ήπειρος με ξακουστή
κουλτούρα στην παγκόσμια γαστρονομία,
η οποία περιλαμβάνει τα φρέσκα λαχανικά,
το ρύζι, τα noodles, τα θαλασσινά, το κρέ-
ας με χαμηλό δείκτη λιπαρών ουσιών, το
τσάι και τα σπορέλαια, όπως είναι το ση-
σαμέλαιο. Τα κρέατα που χρησιμοποιού-
νται στην τοπική κουζίνα είναι κυρίως το
κοτόπουλο και το μοσχάρι, τα οποία τα
βρίσκουμε σε σούπες ή ψητά στη σχάρα.
Φυσικά, δεν μπορούμε να παραλείψουμε
το ψάρι και το φημισμένο σούσι, τρόφιμο
υψηλής διατροφικής αξίας. Περνώντας
στη Νοτιοανατολική Ασία, η κουζίνα της
Ταϊλάνδης έχει την πρωτιά στην εξέλιξη
συγκριτικά με τα υπόλοιπα κράτη της. Τα
εδέσματά της περιέχουν ρύζι, ταπιόκα, κα-
λαμπόκι με σόγια και σουσάμι, χοιρινό,
πουλερικά και ψάρι.
Από την Αραβία στην
Αφρική
Γενικά η αραβική κουζίνα αποτελεί έναν
συνδυασμό μεσογειακών και ινδικών γεύ-
σεων με κύρια συστατικά το αρνί, το για-
ούρτι, το ξακουστό zaatar, το σουσάμι κα-
θώς και το σκόρδο και το κάρι.
Από την άλλη, η αφρικάνικη κουζίνα, η
οποία συχνά μαγειρεύεται στις εισόδους
των σκηνών σε τσίγκινες κατσαρόλες, έχει
ως κύριο συστατικό της το αρνί. Τα πιάτα
συχνά συνοδεύει το σιμιγδάλι, ενώ τα πε-
ρισσότερα επιδόρπια περιέχουν χουρμά-
δες, αμύγδαλα και μέλι.
Ας δούμε όμως αναλυτικά ορισμένα
αντιπροσωπευτικά πιάτα κάθε χώρας.
θέμα
Μία γευστική παρουσίαση στις κουζίνες του κόσμου.
Όταν γίνεται αναφορά στους όρους «πολυεθνική κουζίνα» και «κουλτούρα»
των εδεσμάτων του κόσμου, θα πρέπει πρώτα να γνωρίζουμε τις παραδόσεις
κάθε τόπου και λαού και κυρίως τα ήθη και τα έθιμά του.
Ο πολιτισμός
σε ένα πιάτο
Πολυεθνική κουζίνα
Γράφει ο
Απόστολος Κωνσταντινίδης
,
Εxecutive Chef & Gastronomy Trainer
1...,14,15,16,17,18,19,20,21,22,23 25,26,27,28,29,30,31,32,33,34,...52
Powered by FlippingBook