Food Service τ. 127 - page 6

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από τα αποτελέσματα των βραβείων
των Χρυσών Σκούφων. Άλλοι μιλούν με ενθουσιασμό για το θεσμό και άλλοι εκφράζουν μια δυσαρέ-
σκεια, η οποία συνήθως σχετίζεται με τους βραβευθέντες. Όπως σε όλες τις διαγωνιστικές διαδικα-
σίες, υπάρχουν νικητές και χαμένοι. Αν και σε τέτοιες διοργανώσεις δεν μπορεί κανείς εκ των συμμε-
τεχόντων να θεωρηθεί χαμένος. Ο όρος από μόνος του αδικεί την προσπάθεια αλλά και την αξία όλων
των chef και των εστιατορίων που σε μια τέτοια περίοδο συνεχίζουν να δημιουργούν και να παράγουν
με αξιοπρέπεια. Πολλοί μπορεί να διαφωνήσουν και άλλοι τόσοι να συμφωνήσουν με την παραπάνω
τοποθέτηση. Αλλά αποτελεί απλά και μόνο μια προσωπική άποψη…
Όμως αυτή είναι η μία πλευρά του νομίσματος, καθώς, όπως συμβαίνει σχεδόν πάντα, υπάρχουν
δύο όψεις για ένα ζήτημα. Χωρίς κανείς να θέλει να υποβαθμίσει (άλλωστε φαίνεται και από τα όσα
έχουν ειπωθεί παραπάνω) την αξία του θεσμού και των βραβεύσεων, πολλά θα μπορούσαν να είναι
διαφορετικά. Και η άποψη αυτή δεν αφορά αποκλειστικά τη συγκεκριμένη διοργάνωση, αλλά κάθε
ανάλογη διαδικασία βραβεύσεων και διακρίσεων. Πολλή συζήτηση έχει γίνει ειδικά για τη συνεχή επι-
βράβευση των ίδιων κάθε χρόνο, θέτοντας το ερώτημα ύπαρξης άλλων αντίστοιχης αξίας. Κανείς δεν
μπορεί να απαντήσει με σαφήνεια και κοινά αποδεκτή επιχειρηματολογία. Πολλά μπορούν να ειπω-
θούν είτε προς τη μία κατεύθυνση είτε προς την άλλη… Και μια και η διάθεση αυτού του άρθρου δεν
είναι διδακτική ή κριτική, ο καθένας μπορεί να έχει τη δική του θεωρία. Σαν μία όμως γενική τοποθέ-
τηση καλό θα ήταν να εστιάζουμε στα θετικά, όπως είναι η συνεχής εξέλιξη της ελληνικής γαστρονο-
μίας και η διάθεση όλων σε μία δύσκολη οικονομική συγκυρία να δημιουργούν. Όλοι μας μπορούμε
να μάθουμε κάτι από τους συναδέλφους μας, αρκεί να έχουμε τη διάθεση. Η μάθηση είναι για όλους
και μόνο μέσα από την εκπαίδευση μπορούμε να εξελιχθούμε. Σίγουρα πολλοί θα πουν ότι αυτή είναι
η αισιόδοξη και μάλλον ρομαντική πλευρά της παρούσας κατάστασης. Κανείς δεν αμφισβητεί ότι
υπάρχουν και οι μικροσυντεχνίες, τα συμφέροντα, οι κλίκες. Όμως ας αφήσουμε τα πράγματα να πά-
ρουν το δρόμο τους και είναι σχεδόν σίγουρο έως νομοτελειακό ότι σε αυτές τις περιπτώσεις ο σκού-
φος θα εξελιχθεί σε φέσι…
Το παρόν τεύχος αφιερώνει το κεντρικό του θέμα στην επικαιρότητα, καθώς οι συνεχείς εξελίξεις
στα super markets απασχολούν το σύνολο του κλάδου.
Καλή ανάγνωση
ed
orial
Oι σκούφοι και… τα φέσια
eat
Μάγδα Πειστικού
1,2,3,4,5 7,8,9,10,11,12,13,14,15,16,...52
Powered by FlippingBook