Food Service τ. 127 - page 16

FOOD
Service
16
H
Μεσογειακή Διατροφή υιο-
θετήθηκε από τους λαούς
που ζουν στα παράλια της
Μεσογείου, όπου το ελαιό-
δεντρο, το αμπέλι, το σιτάρι
και η αφθονία ψαριών δημιούργησαν ένα
υγιεινό διατροφικό πρότυπο με προϊόντα
φρέσκα, τοπικά, μαγειρεμένα με παραδο-
σιακές συνταγές. Όπως επισημαίνεται
στην Έκθεση της UNESCO, το ελαιόλαδο,
το σταφύλι και το σιτάρι είναι η χρυσή τρι-
λογία που ενώνει τους λαούς της Μεσογεί-
ου παρά τις θρησκευτικές, πολιτιστικές και
άλλες διαφορές τους.
Το Μεσογειακό Διατροφικό
Πρότυπο
Τις τελευταίες δεκαετίες, το διατροφικό
αυτό πρότυπο έχει αλλοιωθεί σημαντικά
λόγω των συσκευασμένων-επεξεργασμέ-
νων τροφίμων, του πρόχειρου φαγητού,
όπου μεταφέρεται σε τροφές με περισσό-
τερη ενέργεια και λιγότερη διατροφική
αξία και κύρια ως προπομπό σοβαρών με-
ταβολικών ασθενειών, όπως διαβήτης,
υπέρταση, καρδιαγγειακά νοσήματα, καρ-
κίνο κ.λπ.
Το Μεσογειακό Διατροφικό Πρότυπο
που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας
(World Health Organization) χαρακτήρισε
ως ένα από τα πλέον υγιεινά διατροφικά
πρότυπα στον κόσμο χαρακτηρίζεται από:
Α) άφθονη κατανάλωση οσπρίων, λαχανι-
κών, φρούτων, κηπευτικών, δημητριακών
και σπόρων
Β) συχνή κατανάλωση ελαιολάδου
Γ) συχνή κατανάλωση ψαριών
Δ) μέτρια κατανάλωση γαλακτοκομικών και
Ε) περιορισμένη κατανάλωση κόκκινου
κρέατος και γλυκισμάτων.
Είμαστε ό,τι τρώμε
Τα εστιατόρια και τα κέντρα μαζικής
εστίασης γενικά οφείλουν να διαφυλάξουν
και να προωθήσουν την αυθεντική Μεσο-
γειακή Διατροφή. Το Σήμα Ποιότητας Με-
σογειακής Διατροφής στα εστιατόρια της
Μεσογείου αυτόν το σκοπό έχει, να γίνεται
αναγνώριση και διάκριση εκείνων των
εστιατορίων που υιοθετούν, προωθούν και
προβάλλουν τον υγιεινό τρόπο ζωής με
Μεσογειακή Διατροφή. Το λογότυπο του
MedDiet είναι: «We are what we eat».
Σκοπός
Το Σήμα Ποιότητας Μεσογειακής Δια-
τροφής MedDiet για εστιατόρια σχεδιάστη-
κε για να στηρίξει την προσφορά μιας αυ-
θεντικής Μεσογειακής Διατροφής στα
εστιατόρια. Για αυτόν το σκοπό, δημιουρ-
γήθηκε μία Τεχνική Επιτροπή από έξι
εμπειρογνώμονες, έναν από κάθε χώρα,
για την Ελλάδα ο Νίκος Κατσαρός, η οποία
προτείνει:
Ένα κοινό Πρότυπο Ποιότητας MedDiet
Ιστορικά οι χώρες της Μεσογείου είχαν ένα κοινό διατροφικό πρότυπο το
οποίο βασίζεται σε όσπρια, φρούτα, λαχανικά και ελαιόλαδο, περιορισμένες
ποσότητες γαλακτοκομικών, με μικρές ποσότητες κρέατος και προϊόντων κρέ-
ατος. Το διατροφικό αυτό πρότυπο έχει αναγνωριστεί από την UNESCO
(10/10/2010) ως μέλος άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας και
σύμβολο υγείας, ευζωίας και μακροζωίας.
MedDiet:
Σήμα Ποιότητας
Μεσογειακή Διατροφή & Ποιότητα
θέμα
Γράφει ο
Νίκος Κατσαρός
1...,6,7,8,9,10,11,12,13,14,15 17,18,19,20,21,22,23,24,25,26,...52
Powered by FlippingBook