Food Service τ. 127 - page 18

FOOD
Service
18
σχεδιασμός εστιατορίου
προωθητικές δραστηριότητες
Στάδια εφαρμογής
1ο στάδιο
Το εστιατόριο ενημερώνεται για τις «Κα-
τευθυντήριες Οδηγίες MedDiet για τα
εστιατόρια».
Το εστιατόριο υποβάλλει ειδική αίτηση χο-
ρήγησης του Σήματος Ποιότητας MedDiet.
Επισήμανση:
Αν το εστιατόριο έχει περισ-
σότερα παραρτήματα, θα πρέπει να υπο-
βληθεί ξεχωριστή αίτηση για αξιολόγηση
καθενός από αυτά.
Το εστιατόριο υποβάλλει πλήρη φάκελο
δικαιολογητικών.
2ο στάδιο
Αξιολόγηση των δικαιολογητικών που
υποβλήθηκαν.
Έλεγχος με βάση τον κατάλογο σημείων
ελέγχου και το σύστημα βαθμολόγησης.
Εφόσον κριθεί σκόπιμο, επικοινωνία με
το εστιατόριο –τηλεφωνική ή μέσω ηλε-
κτρονικού ταχυδρομείου– για συλλογή πε-
ρισσότερων πληροφοριών ή την παροχή δι-
ευκρινίσεων.
Προγραμματισμός της επιτόπιας εκπαί-
δευσης και επιθεώρησης.
3ο στάδιο
Πραγματοποίηση των εκπαιδευτικών και
συμβουλευτικών δράσεων στο χώρο του
κάθε εστιατορίου και επιτόπια επιθεώρηση.
Σύνταξη της έκθεσης αξιολόγησης με
προτάσεις για τη συνεχή βελτίωση ή με κα-
τάλογο αλλαγών που πρέπει να γίνουν για
να επιτευχθεί η ελάχιστη απαιτούμενη βαθ-
μολογία με βάση τα κριτήρια.
Αποστολή της έκθεσης αξιολόγησης
στην Εθνική Επιτροπή Σήματος MedDiet.
4ο στάδιο
Η Εθνική Επιτροπή Σήματος MedDiet
εξετάζει την έκθεση, τα αποτελέσματα του
ελέγχου με βάση τον κατάλογο των σημεί-
ων ελέγχου και τα σχετικά αποδεικτικά
στοιχεία.
Χορήγηση της πιστοποίησης στο εστια-
τόριο, υπογραφή της συμφωνίας και απο-
στολή του Σήματος Ποιότητας MedDiet στο
εστιατόριο.
5ο στάδιο
Πρόταση συστήματος εσωτερικής αξιο-
λόγησης (αυτοαξιολόγηση) σε κάθε πιστο-
ποιημένο εστιατόριο, για την παρακολού-
θηση της συμμόρφωσης προς το Σήμα Ποι-
ότητας MedDiet και τη διατήρηση της βαθ-
μολογίας τα επόμενα χρόνια.
Διενέργεια νέας αξιολόγησης 12 ή 24 μή-
νες μετά την πρώτη χορήγηση του σήμα-
τος, ανάλογα με τη βαθμολογία που συγκέ-
ντρωσε συνολικά το κάθε εστιατόριο.
Οι επιθεωρητές δύνανται να διενεργή-
σουν επιτόπου επιθεώρηση στα εστιατόρια
που θα ελεγχθούν και θα αξιολογηθούν μό-
νο μέσω του φακέλου δικαιολογητικών που
θα υποβάλλουν.
Η ανάλυση των εγγράφων θα λαμβάνει
υπόψη τα εξής: την αναλυτική παρουσίαση
του εστιατορίου, των προϊόντων και των
υπηρεσιών του, η οποία δύναται να περι-
λαμβάνει έγγραφα και στοιχεία τεκμηρίω-
σης όπως:
πληροφοριακά στοιχεία και σύντομη πε-
ριγραφή της επιχείρησης
τυπωμένους καταλόγους (μενού γευμά-
των και ποτών)
κατάλογο πρώτων υλών (προϊόντων)
οργανόγραμμα
πιστοποίηση τροφίμων (αν υπάρχει)
κατάλογο εξοπλισμού
βιβλίο συνταγών (αν υπάρχει)
λογότυπο της επιχείρησης σε ηλεκτρονι-
κή μορφή (jpg, eps κ.λπ.)
φυλλάδια (διαφημιστικά, προωθητικών
ενεργειών κ.λπ.)
ιστοσελίδα και σελίδες μέσων κοινωνικής
δικτύωσης
φωτογραφίες του εστιατορίου (εσωτερι-
κοί και εξωτερικοί χώροι) με γεωγραφική
σήμανση υψηλής ανάλυσης σε ψηφιακή
μορφή
βίντεο που να προβάλλει τους χώρους
και τις υπηρεσίες του εστιατορίου (αν
υπάρχει)
τιμολόγια προμηθευτών (δεν υποβάλλο-
νται, αλλά πρέπει να είναι διαθέσιμα κατά
την επιθεώρηση)
τυχόν άλλο υποστηρικτικό υλικό
Η επιτόπια επιθεώρηση μπορεί να προβλέ-
πει:
επιθεώρηση κουζίνας και τραπεζαρίας
επιθεώρηση χώρων αποθήκευσης και
ψύξης
συναντήσεις με το προσωπικό και τον chef
μυστικούς πελάτες
Κανόνες επιτόπιας
επιθεώρησης
Η επιτόπια επιθεώρηση –πριν ή μετά την
απόδοση του σήματος– ενδέχεται να γίνει
σε κάθε εστιατόριο που έχει ενταχθεί στη
διαδικασία ή του έχει απονεμηθεί το Σήμα
Ποιότητας MedDiet. Η επιτόπια επιθεώρη-
ση μπορεί να είναι μυστική, δηλαδή να μην
ενημερώσει ο επιθεωρητής το εστιατόριο
ότι βρίσκεται εκεί για αυτόν το σκοπό πριν
ή κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, παρά
μονό πριν την αποχώρησή του, το οποίο εί-
ναι υποχρεωμένος να κάνει.
Επιτόπια επιθεώρηση ενδέχεται να γίνει
ειδικά στα εστιατόρια «υψηλότερου κινδύ-
νου», σε αυτά δηλαδή που έχουν λάβει χα-
μηλότερη βαθμολογία και αξιολόγηση,
στοιχεία τα οποία συνεπάγονται μεγαλύτε-
ρο κίνδυνο για τη διατήρηση του σήματος.
Επιπλέον, επιθεώρηση ενδέχεται να γίνει
και στα εστιατόρια για τα οποία έχουν δια-
πιστωθεί ή έχουν επισημανθεί παρατηρή-
σεις από το κοινό.
Ο επιθεωρητής θα φέρει μαζί του έγ-
γραφο με το οποίο θα βεβαιώνεται η ιδιό-
τητά του από το φορέα.
Από την πλευρά τους, τα εστιατόρια θα
πρέπει να έχουν άμεσα διαθέσιμα στον
επιθεωρητή μία σειρά εγγράφων και στοι-
χείων τεκμηρίωσης μεταξύ των οποίων: τυ-
πωμένους καταλόγους (μενού γευμάτων
και ποτών), κατάλογο πρώτων υλών (προϊ-
όντων), οργανόγραμμα, πιστοποιήσεις
τροφίμων, κατάλογο εξοπλισμού, βιβλίο
συνταγών, φυλλάδια (διαφημιστικά, προω-
θητικών ενεργειών κ.λπ.), διεύθυνση ιστο-
σελίδας και συνδέσμους σελίδων μέσων
κοινωνικής δικτύωσης, φωτογραφίες του
εστιατορίου (εσωτερικοί και εξωτερικοί χώ-
ροι) με γεωγραφική σήμανση υψηλής ανά-
λυσης σε ψηφιακή μορφή, βίντεο του
εστιατορίου, τιμολόγια προμηθευτών (δεν
υποβάλλονται, αλλά πρέπει να είναι διαθέ-
σιμα κατά την επιθεώρηση), καθώς και τυ-
χόν άλλο υποστηρικτικό υλικό.
ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ
ανάλυση των εγγράφων που αποστέλλει
το εστιατόριο
σύνταξη καταλόγου των σημείων
ελέγχου
θέμα
1...,8,9,10,11,12,13,14,15,16,17 19,20,21,22,23,24,25,26,27,28,...52
Powered by FlippingBook