FOOD
Service
18
•
σχεδιασμός εστιατορίου
•
προωθητικές δραστηριότητες
Στάδια εφαρμογής
1ο στάδιο
•
Το εστιατόριο ενημερώνεται για τις «Κα-
τευθυντήριες Οδηγίες MedDiet για τα
εστιατόρια».
•
Το εστιατόριο υποβάλλει ειδική αίτηση χο-
ρήγησης του Σήματος Ποιότητας MedDiet.
Επισήμανση:
Αν το εστιατόριο έχει περισ-
σότερα παραρτήματα, θα πρέπει να υπο-
βληθεί ξεχωριστή αίτηση για αξιολόγηση
καθενός από αυτά.
•
Το εστιατόριο υποβάλλει πλήρη φάκελο
δικαιολογητικών.
2ο στάδιο
•
Αξιολόγηση των δικαιολογητικών που
υποβλήθηκαν.
•
Έλεγχος με βάση τον κατάλογο σημείων
ελέγχου και το σύστημα βαθμολόγησης.
•
Εφόσον κριθεί σκόπιμο, επικοινωνία με
το εστιατόριο –τηλεφωνική ή μέσω ηλε-
κτρονικού ταχυδρομείου– για συλλογή πε-
ρισσότερων πληροφοριών ή την παροχή δι-
ευκρινίσεων.
•
Προγραμματισμός της επιτόπιας εκπαί-
δευσης και επιθεώρησης.
3ο στάδιο
•
Πραγματοποίηση των εκπαιδευτικών και
συμβουλευτικών δράσεων στο χώρο του
κάθε εστιατορίου και επιτόπια επιθεώρηση.
•
Σύνταξη της έκθεσης αξιολόγησης με
προτάσεις για τη συνεχή βελτίωση ή με κα-
τάλογο αλλαγών που πρέπει να γίνουν για
να επιτευχθεί η ελάχιστη απαιτούμενη βαθ-
μολογία με βάση τα κριτήρια.
•
Αποστολή της έκθεσης αξιολόγησης
στην Εθνική Επιτροπή Σήματος MedDiet.
4ο στάδιο
•
Η Εθνική Επιτροπή Σήματος MedDiet
εξετάζει την έκθεση, τα αποτελέσματα του
ελέγχου με βάση τον κατάλογο των σημεί-
ων ελέγχου και τα σχετικά αποδεικτικά
στοιχεία.
•
Χορήγηση της πιστοποίησης στο εστια-
τόριο, υπογραφή της συμφωνίας και απο-
στολή του Σήματος Ποιότητας MedDiet στο
εστιατόριο.
5ο στάδιο
•
Πρόταση συστήματος εσωτερικής αξιο-
λόγησης (αυτοαξιολόγηση) σε κάθε πιστο-
ποιημένο εστιατόριο, για την παρακολού-
θηση της συμμόρφωσης προς το Σήμα Ποι-
ότητας MedDiet και τη διατήρηση της βαθ-
μολογίας τα επόμενα χρόνια.
•
Διενέργεια νέας αξιολόγησης 12 ή 24 μή-
νες μετά την πρώτη χορήγηση του σήμα-
τος, ανάλογα με τη βαθμολογία που συγκέ-
ντρωσε συνολικά το κάθε εστιατόριο.
•
Οι επιθεωρητές δύνανται να διενεργή-
σουν επιτόπου επιθεώρηση στα εστιατόρια
που θα ελεγχθούν και θα αξιολογηθούν μό-
νο μέσω του φακέλου δικαιολογητικών που
θα υποβάλλουν.
Η ανάλυση των εγγράφων θα λαμβάνει
υπόψη τα εξής: την αναλυτική παρουσίαση
του εστιατορίου, των προϊόντων και των
υπηρεσιών του, η οποία δύναται να περι-
λαμβάνει έγγραφα και στοιχεία τεκμηρίω-
σης όπως:
•
πληροφοριακά στοιχεία και σύντομη πε-
ριγραφή της επιχείρησης
•
τυπωμένους καταλόγους (μενού γευμά-
των και ποτών)
•
κατάλογο πρώτων υλών (προϊόντων)
•
οργανόγραμμα
•
πιστοποίηση τροφίμων (αν υπάρχει)
•
κατάλογο εξοπλισμού
•
βιβλίο συνταγών (αν υπάρχει)
•
λογότυπο της επιχείρησης σε ηλεκτρονι-
κή μορφή (jpg, eps κ.λπ.)
•
φυλλάδια (διαφημιστικά, προωθητικών
ενεργειών κ.λπ.)
•
ιστοσελίδα και σελίδες μέσων κοινωνικής
δικτύωσης
•
φωτογραφίες του εστιατορίου (εσωτερι-
κοί και εξωτερικοί χώροι) με γεωγραφική
σήμανση υψηλής ανάλυσης σε ψηφιακή
μορφή
•
βίντεο που να προβάλλει τους χώρους
και τις υπηρεσίες του εστιατορίου (αν
υπάρχει)
•
τιμολόγια προμηθευτών (δεν υποβάλλο-
νται, αλλά πρέπει να είναι διαθέσιμα κατά
την επιθεώρηση)
•
τυχόν άλλο υποστηρικτικό υλικό
Η επιτόπια επιθεώρηση μπορεί να προβλέ-
πει:
•
επιθεώρηση κουζίνας και τραπεζαρίας
•
επιθεώρηση χώρων αποθήκευσης και
ψύξης
•
συναντήσεις με το προσωπικό και τον chef
•
μυστικούς πελάτες
Κανόνες επιτόπιας
επιθεώρησης
Η επιτόπια επιθεώρηση –πριν ή μετά την
απόδοση του σήματος– ενδέχεται να γίνει
σε κάθε εστιατόριο που έχει ενταχθεί στη
διαδικασία ή του έχει απονεμηθεί το Σήμα
Ποιότητας MedDiet. Η επιτόπια επιθεώρη-
ση μπορεί να είναι μυστική, δηλαδή να μην
ενημερώσει ο επιθεωρητής το εστιατόριο
ότι βρίσκεται εκεί για αυτόν το σκοπό πριν
ή κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, παρά
μονό πριν την αποχώρησή του, το οποίο εί-
ναι υποχρεωμένος να κάνει.
Επιτόπια επιθεώρηση ενδέχεται να γίνει
ειδικά στα εστιατόρια «υψηλότερου κινδύ-
νου», σε αυτά δηλαδή που έχουν λάβει χα-
μηλότερη βαθμολογία και αξιολόγηση,
στοιχεία τα οποία συνεπάγονται μεγαλύτε-
ρο κίνδυνο για τη διατήρηση του σήματος.
Επιπλέον, επιθεώρηση ενδέχεται να γίνει
και στα εστιατόρια για τα οποία έχουν δια-
πιστωθεί ή έχουν επισημανθεί παρατηρή-
σεις από το κοινό.
Ο επιθεωρητής θα φέρει μαζί του έγ-
γραφο με το οποίο θα βεβαιώνεται η ιδιό-
τητά του από το φορέα.
Από την πλευρά τους, τα εστιατόρια θα
πρέπει να έχουν άμεσα διαθέσιμα στον
επιθεωρητή μία σειρά εγγράφων και στοι-
χείων τεκμηρίωσης μεταξύ των οποίων: τυ-
πωμένους καταλόγους (μενού γευμάτων
και ποτών), κατάλογο πρώτων υλών (προϊ-
όντων), οργανόγραμμα, πιστοποιήσεις
τροφίμων, κατάλογο εξοπλισμού, βιβλίο
συνταγών, φυλλάδια (διαφημιστικά, προω-
θητικών ενεργειών κ.λπ.), διεύθυνση ιστο-
σελίδας και συνδέσμους σελίδων μέσων
κοινωνικής δικτύωσης, φωτογραφίες του
εστιατορίου (εσωτερικοί και εξωτερικοί χώ-
ροι) με γεωγραφική σήμανση υψηλής ανά-
λυσης σε ψηφιακή μορφή, βίντεο του
εστιατορίου, τιμολόγια προμηθευτών (δεν
υποβάλλονται, αλλά πρέπει να είναι διαθέ-
σιμα κατά την επιθεώρηση), καθώς και τυ-
χόν άλλο υποστηρικτικό υλικό.
ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ
•
ανάλυση των εγγράφων που αποστέλλει
το εστιατόριο
•
σύνταξη καταλόγου των σημείων
ελέγχου
θέμα