επικαιρότητα
Στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και
Τροφίμων, σε συνάντηση συνεργασίας με
τον αναπληρωτή υπουργό, κ. Μάρκο Μπό-
λαρη, βρέθηκε το Διοικητικό Συμβούλιο
του Αγροτικού Συνεταιρισμού Στέβιας
Καρδίτσας, με επικεφαλής τον πρόεδρο
του Α.Σ., κ. Γιώργο Κολοσούσα. Στη συνά-
ντηση παραβρέθηκε ο βουλευτής του
ΣΥΡΙΖΑ Καρδίτσας, κ. Σπύρος Λάππας.
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρι-
σμού Στέβιας αναφέρθηκε στην επιτυχή
προσπάθεια για την ίδρυσή του το 2012
και στο γεγονός της αποδοχής από νέους
αγρότες, ώστε να απαρτίζεται σήμερα από
64 μέλη. Τόνισε την καινοτόμα στην Ελλά-
δα καλλιέργεια του φυτού της στέβιας, τις
συνεχείς ενημερωτικές διαδικασίες για την
πλήρη κατάρτιση των μελών, τις επιστημο-
νικές συνεργασίες με το Πανεπιστήμιο
Θεσσαλίας και το ΤΕΙ Θεσσαλίας και τις
διεθνείς επαφές με παραγωγούς από τρί-
τες χώρες που παράγουν στέβια. Αναλυτι-
κά, αναφέρθηκε στην ευόδωση της συνερ-
γασίας μεταξύ του Αγροτικού Συνεταιρι-
σμού Στέβιας, των Ανωτάτων Εκπαιδευτι-
κών Ιδρυμάτων της Θεσσαλίας και μιας ελ-
ληνικής κατασκευαστικής επιχείρησης,
ώστε να κατασκευαστεί ο μηχανολογικός
εξοπλισμός του εργοστασίου με καινοτο-
μία. Αποτέλεσμα των συνεργειών αυτών εί-
ναι το εργοστάσιο στέβιας στην Καρδίτσα
να λειτουργήσει με πατέντα παραγωγής
γλυκοζιτών της στέβιας μόνο με τη χρήση
νερού, πατέντα η οποία ανήκει στην ερευ-
νητική εργασία και στις εφαρμογές του ΤΕΙ
Θεσσαλίας. Η μονάδα, που είχε ενταχθεί
σε πρόγραμμα Leader, θα παράγει γλυκα-
ντικά και προϊόντα στέβιας με πλήρως κα-
θετοποιημένη παραγωγή (χωράφι – μετα-
ποίηση – διανομή). Πρόκειται για το πρώ-
το, στην Ευρώπη, εργοστάσιο στέβιας στο
Φανάρι Μουζακίου στην Καρδίτσα, το
οποίο τέθηκε σε πλήρη λειτουργία στα τέ-
λη Φεβρουαρίου 2016.
Στη συνάντηση συζητήθηκε η στήριξη του
Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τρο-
φίμων στην πρωτοποριακή αυτή και καινο-
τόμα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο καθετοποι-
ημένη προσπάθεια των συνεταιρισμένων
παραγωγών στέβιας και η ένταξη της και-
νοτόμας αυτής καλλιέργειας και της μετα-
ποιητικής μονάδας του συνεταιρισμού στο
νέο ΠΑΑ 2014-2020. Στο τραπέζι τέθηκε
και το θέμα της προμήθειας πιστοποιημέ-
νων σπόρων από χώρες παραγωγής της
στέβιας.
Η πρωτοβουλία των νέων παραγωγών του
Αγροτικού Συνεταιρισμού Στέβιας Καρδί-
τσας συγκεντρώνει κρίσιμα χαρακτηριστι-
κά όπως η συμμετοχή νέων αγροτών, η
υπό συγκρότηση ομάδα παραγωγών, η
καινοτομία στην καλλιέργεια και η χρήση
νέας τεχνολογίας, η ανταγωνιστικότητα,
και η καθετοποιημένη διαχείριση του προϊ-
όντος.
Το πρώτο εργοστάσιο στέβιας στην Καρδίτσα
Σύμφωνο συνεργασίας υπέγραψαν η Ένω-
ση Ξενοδόχων Αττικής & Αργοσαρωνικού
και η Τοπική Παραγωγή & Φιλοξενία ΑΕ –
διαχειρίστρια εταιρεία του προτύπου We
do local. Το We do local και η ΕΞΑΑΑ συμ-
φώνησαν για την αμοιβαία συνεργασία
τους, με στόχο την αποδοτικότερη διαχεί-
ριση των ξενοδοχειακών μονάδων, δημι-
ουργώντας με αυτό τον τρόπο τις κατάλ-
ληλες συνθήκες προώθησης των ξενοδο-
χείων στους επισκέπτες, αλλά και τουριστι-
κά οφέλη τόσο για τις μονάδες όσο και για
τον προορισμό Αθήνα-Αττική & Αργοσαρω-
νικός. Σε μία εποχή οικονομικής και γενικό-
τερης κρίσης, η σύνδεση και η στενή συ-
νεργασία φορέων, οργανισμών και παρα-
γόντων του τουρισμού για έναν κοινό σκο-
πό, όπως είναι η αναβάθμιση των υπηρε-
σιών που λαμβάνει ο επισκέπτης και κατ’
επέκταση η αύξηση του αριθμού τουρι-
στών στην Ελλάδα, κρίνεται ως επιχειρη-
ματική και κοινωνική αναγκαιότητα.
Το We do local αποτελεί σημείο αναφοράς
για τη συντονισμένη στρατηγική ανάδειξη
της αξίας της τουριστικής εμπειρίας και
της αριστείας του τουριστικού επιχειρείν
στην Ελλάδα. Αποτελεί έναν ουσιαστικό
μοχλό τοπικής, οικονομικής, πολιτιστικής,
οικολογικής και κοινωνικής ανάπτυξης για
την κοινωνία, στην οποία δρα, υπό συγκε-
κριμένους όρους και αυστηρές προδια-
γραφές, παρουσιάζοντας μετρήσιμα απο-
τελέσματα. Η Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών
Αττικής και Αργοσαρωνικού (ΕΞΑΑΑ) από
την πλευρά της, μέσα από πρωτότυπες
ενέργειες, συνέργειες και συνεργασίες
που πραγματοποιεί τα τελευταία χρόνια,
διαδραματίζει πλέον καθοριστικό ρόλο στη
γενικότερη ανάπτυξη του τουρισμού της
περιοχής και συμβάλλει στην ενίσχυση της
ανταγωνιστικότητας του προορισμού της
Αττικής και των νησιών του Αγροσαρωνι-
κού. Κοινή επιδίωξη τόσο του προτύπου
We do local όσο και της ΕΞΑΑΑ είναι η ποι-
οτική αναβάθμιση του τουριστικού προιό-
ντος και η ανάδειξη της ιδιαίτερης ελληνι-
κής φιλοξενίας μέσα από τις τουριστικές
επιχειρήσεις. Το σύμφωνο συνεργασίας
υπέγραψαν την Πέμπτη 31-3-2016 στα γρα-
φεία της ΕΞΑΑΑ στην Αθήνα, ο κ. Ανδρέας
Μεταξάς, διευθύνων σύμβουλος της εται-
ρείας Τοπική Παραγωγή & Φιλοξενία
ΑΕ, We do local, και ο κ. Αλέξανδρος Βασι-
λικός, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων
Αθηνών, Αττικής & Αργοσαρωνικού.
,
/
Συνεργασία We do local – ΕΞΑΑΑ
FOOD
Service
13