με τις προδιαγραφές που πρέπει να τηρούν
τα εστιατόρια προκειμένου να αποκτήσουν
την Ετικέτα
•
Το λογότυπο και την εταιρική εικόνα της
Ετικέτας Ποιότητας
•
Το σύστημα πιστοποίησης που ορίζει
όλους τους κανόνες ελέγχου και πιστοποίη-
σης και όλα τα απαραίτητα μέσα εφαρμογής
Το Σήμα Ποιότητας της Ε.Ε. εγγυάται
τους παρακάτω όρους:
1.
Επιλογή τοπικών προϊόντων
2.
Συνταγές παραδοσιακών εδεσμάτων
σύμφωνα με την πυραμίδα της Μεσογεια-
κής Διατροφής
3.
Υπηρεσίες επικεντρωμένες στον πελάτη
4.
Ενημέρωση και προβολή της Μεσογεια-
κής Διατροφής ως υγιεινό τρόπο ζωής
Καθημερινή κατανάλωση:
•
φρούτα
•
δημητριακά
•
λαχανικά
•
1,5-2,0 λίτρα νερό
•
γαλακτοκομικά, κατά προτίμηση
με χαμηλά λιπαρά
•
ελαιόλαδο
•
αρωματικά φυτά
Εβδομαδιαία κατανάλωση:
•
ψάρια
•
κρέας
•
συνδυασμός κρέατος με λαχανικά,
όσπρια κ.λπ.
Κατανάλωση κατά περίπτωση:
•
γλυκά
•
αναψυκτικά
•
αλκοολούχα
Τεχνικές μαγειρέματος:
1.
βράσιμο
2.
φούρνος
3.
ψήσιμο
4.
τηγάνισμα
5.
στον ατμό
6.
φούρνος μικροκυμάτων
7.
ωμό
Παραδοσιακά εδέσματα:
1.
couscous
2.
paelia
3.
kushari
4.
kebab
5.
pizza
6.
moyssaka
Εφαρμογή
Οι παρούσες κατευθυντήριες οδηγίες
διαδικασιών περιγράφουν το Σήμα Ποιότη-
τας MedDiet και την εφαρμογή του στα
εστιατόρια, καθώς και το στόχο της υιοθέ-
τησής του σε διεθνές επίπεδο. Αναφέρεται
σε πέντε κανόνες, που ορίζονται ως Αρχές,
και έναν επιπλέον κανόνα προεπιλογής που
περιλαμβάνει ουσιώδεις απαιτήσεις:
Προαπαιτούμενα:
•
Εθνική Νομοθεσία, Κοινωνική Νομοθεσία
κ.λπ.
Όπως Άδεια λειτουργίας, Αρμόδιο Επιμε-
λητήριο
Επιπρόσθετα, Κανόνες Υγιεινής και Ασφά-
λειας Τροφίμων:
•
ΟΠΠ – Ορθή Παρασκευαστική Πρακτική
•
HACCP – Ανάλυση Κινδύνων και Κρίσιμα
Σημεία Ελέγχου
1. Εδέσματα σύμφωνα με την πυραμίδα
της Μεσογειακής Διατροφής
Βαθμολογία:
47 μονάδες
•
εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
•
φρούτα, λαχανικά, όσπρια
•
ξηροί καρποί, ανάλατοι, άψητοι
•
ψάρια
•
δημητριακά (ζυμαρικά κ.λπ.)
•
εδέσματα με κρέας
•
μέτρια προσφορά γαλακτοκομικών
•
μέτρια προσφορά αυγών
•
προσφορά φρέσκων φρούτων
•
γευσιγνωσία κρασιού
•
παραδοσιακά ηδύποτα (λικέρ) με μικρή
ποσότητα ζάχαρης και αλκοόλ
•
μέγεθος μερίδων
2. Διαφάνεια διατροφικών πληροφοριών
Βαθμολογία:
12 μονάδες
•
συστατικά που περιέχει το πιάτο
•
ιστορία και παράδοση των κυρίων
πιάτων
•
παράρτημα με διατροφικές
πληροφορίες
•
χρήση ελαφρών μεθόδων μαγειρέματος
•
περιορισμένη χρήση λιπών
3. Χρήση εποχιακών προϊόντων
Βαθμολογία:
10 μονάδες
•
φρεσκάδα πρώτων υλών
•
μηδενικά χιλιόμετρα
4. Χρήση και προσφορά παραδοσιακών
προϊόντων
Μέγιστη δυνατή βαθμολογία:
14 μονάδες
•
χρήση τροφίμων από την περιοχή της
Μεσογείου
•
χρήση παραδοσιακών τροφίμων της
περιοχής
•
χρήση πιστοποιημένων τροφίμων
•
ευαισθητοποίηση των πελατών για παρα-
δοσιακά ή πιστοποιημένα τρόφιμα ή και
συστατικά
5. Προώθηση του τρόπου ζωής που συν-
δέεται με το μεσογειακό μοντέλο διατρο-
φής
Βαθμολογία:
17 μονάδες
•
εμφάνιση τραπεζιών
FOOD
Service
17
θέμα
info
Nίκος Κατσαρός
Π. Πρόεδρος ΕΦΕΤ, διευθυντής
Tμήματος Διατροφολογίας Νew York
College, επιστ. συνεργάτης ΕΚΕΦΕ
ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ