Food Service τ. 127 - page 17

με τις προδιαγραφές που πρέπει να τηρούν
τα εστιατόρια προκειμένου να αποκτήσουν
την Ετικέτα
Το λογότυπο και την εταιρική εικόνα της
Ετικέτας Ποιότητας
Το σύστημα πιστοποίησης που ορίζει
όλους τους κανόνες ελέγχου και πιστοποίη-
σης και όλα τα απαραίτητα μέσα εφαρμογής
Το Σήμα Ποιότητας της Ε.Ε. εγγυάται
τους παρακάτω όρους:
1.
Επιλογή τοπικών προϊόντων
2.
Συνταγές παραδοσιακών εδεσμάτων
σύμφωνα με την πυραμίδα της Μεσογεια-
κής Διατροφής
3.
Υπηρεσίες επικεντρωμένες στον πελάτη
4.
Ενημέρωση και προβολή της Μεσογεια-
κής Διατροφής ως υγιεινό τρόπο ζωής
Καθημερινή κατανάλωση:
φρούτα
δημητριακά
λαχανικά
1,5-2,0 λίτρα νερό
γαλακτοκομικά, κατά προτίμηση
με χαμηλά λιπαρά
ελαιόλαδο
αρωματικά φυτά
Εβδομαδιαία κατανάλωση:
ψάρια
κρέας
συνδυασμός κρέατος με λαχανικά,
όσπρια κ.λπ.
Κατανάλωση κατά περίπτωση:
γλυκά
αναψυκτικά
αλκοολούχα
Τεχνικές μαγειρέματος:
1.
βράσιμο
2.
φούρνος
3.
ψήσιμο
4.
τηγάνισμα
5.
στον ατμό
6.
φούρνος μικροκυμάτων
7.
ωμό
Παραδοσιακά εδέσματα:
1.
couscous
2.
paelia
3.
kushari
4.
kebab
5.
pizza
6.
moyssaka
Εφαρμογή
Οι παρούσες κατευθυντήριες οδηγίες
διαδικασιών περιγράφουν το Σήμα Ποιότη-
τας MedDiet και την εφαρμογή του στα
εστιατόρια, καθώς και το στόχο της υιοθέ-
τησής του σε διεθνές επίπεδο. Αναφέρεται
σε πέντε κανόνες, που ορίζονται ως Αρχές,
και έναν επιπλέον κανόνα προεπιλογής που
περιλαμβάνει ουσιώδεις απαιτήσεις:
Προαπαιτούμενα:
Εθνική Νομοθεσία, Κοινωνική Νομοθεσία
κ.λπ.
Όπως Άδεια λειτουργίας, Αρμόδιο Επιμε-
λητήριο
Επιπρόσθετα, Κανόνες Υγιεινής και Ασφά-
λειας Τροφίμων:
ΟΠΠ – Ορθή Παρασκευαστική Πρακτική
HACCP – Ανάλυση Κινδύνων και Κρίσιμα
Σημεία Ελέγχου
1. Εδέσματα σύμφωνα με την πυραμίδα
της Μεσογειακής Διατροφής
Βαθμολογία:
47 μονάδες
εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
φρούτα, λαχανικά, όσπρια
ξηροί καρποί, ανάλατοι, άψητοι
ψάρια
δημητριακά (ζυμαρικά κ.λπ.)
εδέσματα με κρέας
μέτρια προσφορά γαλακτοκομικών
μέτρια προσφορά αυγών
προσφορά φρέσκων φρούτων
γευσιγνωσία κρασιού
παραδοσιακά ηδύποτα (λικέρ) με μικρή
ποσότητα ζάχαρης και αλκοόλ
μέγεθος μερίδων
2. Διαφάνεια διατροφικών πληροφοριών
Βαθμολογία:
12 μονάδες
συστατικά που περιέχει το πιάτο
ιστορία και παράδοση των κυρίων
πιάτων
παράρτημα με διατροφικές
πληροφορίες
χρήση ελαφρών μεθόδων μαγειρέματος
περιορισμένη χρήση λιπών
3. Χρήση εποχιακών προϊόντων
Βαθμολογία:
10 μονάδες
φρεσκάδα πρώτων υλών
μηδενικά χιλιόμετρα
4. Χρήση και προσφορά παραδοσιακών
προϊόντων
Μέγιστη δυνατή βαθμολογία:
14 μονάδες
χρήση τροφίμων από την περιοχή της
Μεσογείου
χρήση παραδοσιακών τροφίμων της
περιοχής
χρήση πιστοποιημένων τροφίμων
ευαισθητοποίηση των πελατών για παρα-
δοσιακά ή πιστοποιημένα τρόφιμα ή και
συστατικά
5. Προώθηση του τρόπου ζωής που συν-
δέεται με το μεσογειακό μοντέλο διατρο-
φής
Βαθμολογία:
17 μονάδες
εμφάνιση τραπεζιών
FOOD
Service
17
θέμα
info
Nίκος Κατσαρός
Π. Πρόεδρος ΕΦΕΤ, διευθυντής
Tμήματος Διατροφολογίας Νew York
College, επιστ. συνεργάτης ΕΚΕΦΕ
ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ
1...,7,8,9,10,11,12,13,14,15,16 18,19,20,21,22,23,24,25,26,27,...52
Powered by FlippingBook