Food Service τ. 127 - page 25

ρέθεσε τις προτάσεις του ώστε
να βελτιωθούν οι παρεχόμενες
υπηρεσίες. Όπως είπε χαρα-
κτηριστικά: «Σε αυτό το επίπε-
δο, πρέπει επίσης να δοθεί έμ-
φαση στο αναγνωρισμένο αυ-
ξανόμενο ενδιαφέρον αρκετών
καταναλωτών για τρόφιμα ειδι-
κής ποιότητας, βιολογικά προϊ-
όντα, προϊόντα Προστατευόμε-
νης Ονομασίας Προέλευσης
(ΠΟΠ) ή Προστατευόμενης Γε-
ωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ),
τρόφιμα με ευεργετικές επιδρά-
σεις και “λειτουργικά τρόφιμα”
(functional foods) κ.ο.κ. Το στοι-
χείο αυτό πρέπει να ληφθεί
υπόψη από τις επιχειρήσεις, ως
προς το προσφερόμενο προϊόν
τους.
»Προς την ίδια κατεύθυνση,
είναι καθοριστική πλέον η ανά-
πτυξη συνεργειών. Ένα χαρα-
κτηριστικό παράδειγμα συνέρ-
γειας που οφείλει να μας απα-
σχολήσει σε σχέση με την ικα-
νοποίηση των πελατών και τις
προσφερόμενες υπηρεσίες
αφορά τις διαδικασίες πιστο-
ποίησης προϊόντων και υπηρε-
σιών, όπως η ανάγκη δημιουρ-
γίας ενός ενιαίου και αναγνωρι-
σμένου “σήματος”, ενός κοινού
δηλαδή “brand name” για την
ελληνική κουζίνα, που θα λαμ-
βάνει υπόψη του την τοπικότη-
τα, αλλά θα αποτυπώνει και μια
ενιαία, αξιόπιστη εικόνα στο
εξωτερικό, συνδεδεμένη πάντα
με το τουριστικό προϊόν».
Εκσυγχρονισμός
μικρομεσαίων
τουριστικών
επιχειρήσεων
Ένας άλλος άξονας στον
οποίο κινήθηκε η ομιλία του κ.
Κουράση ήταν ο εκσυγχρονι-
σμός των μικρομεσαίων τουρι-
στικών επιχειρήσεων που σύμ-
φωνα με τον ίδιο: «Προφανώς
είναι απολύτως απαραίτητος σε
μια “νέα οικονομία” που ανα-
δύεται και στην οποία προσδιο-
ριστικοί παράγοντες είναι η “πα-
γκοσμιοποίηση” και οι νέες τε-
χνολογίες». Και προσθέτει:
«Δύο λοιπόν από τα πεδία εκ-
συγχρονισμού των μικρομεσαί-
ων τουριστικών επιχειρήσεων,
πέραν των υλικών υποδομών,
είναι: α) η τεχνολογική και ψη-
φιακή αναβάθμιση και αξιοποίη-
ση των νέων ψηφιακών εργαλεί-
ων, καθώς και β) η σύνδεση με
τον αγροτοδιατροφικό τομέα
και τα τοπικά ποιοτικά προϊόντα
τη στιγμή που, ενδεικτικά ανα-
φέρω, επτά αγροδιατροφικά
προϊόντα κατατάσσονται στα
πρώτα δεκαπέντε των κορυφαί-
ων εξαγώγιμων προϊόντων
(παρθένο ελαιόλαδο, οπωροκη-
πευτικά, φέτα, προϊόντα, ιχθυο-
καλλιέργειας και νωπά ψάρια,
καπνός και βαμβάκι), ενώ ο
αγροτοδιατροφικός κλάδος δί-
νει πλέον έμφαση στην ποιότη-
τα και τη βελτίωση των διαδικα-
σιών παραγωγής και παράλλη-
λα με την παραγωγή και διακί-
νηση ενισχύεται σημαντικά ο
τομέας μεταποίησης και τυπο-
ποίησης των προϊόντων γης».
Άμεση αξιοποίηση
κοινοτικών πόρων
Μία ενδιαφέρουσα και ρεαλι-
στική πρόταση του κ. Κουράση
ήταν η αξιοποίηση κοινοτικών
πόρων. Συγκεκριμένα, ο γενι-
κός γραμματέας της ΓΣΕΒΕΕ
είπε για το θέμα: «Κρίνεται εξό-
χως σημαντική η αξιοποίηση
κοινοτικών πόρων, οι οποίοι
αποτελούν ένα από τα βασικά
αναπτυξιακά εργαλεία στη χώ-
ρα για τα επόμενα χρόνια. Είναι
λοιπόν εξαιρετικά σημαντικό να
συμπεριληφθούν και τομείς
όπως η εστίαση, οι οποίοι απου-
σιάζουν ακόμα και από τα πρό-
σφατα προγράμματα στήριξης
μικρών και πολύ μικρών επιχει-
ρήσεων του ΕΣΠΑ, παρ’ όλες
τις στρατηγικές κατευθύνσεις
και διακηρύξεις περί στήριξης
συνολικά του τομέα των τροφί-
μων, της αγροτοδιατροφής,
των υπηρεσιών εστίασης κ.ο.κ.
Σε κάθε περίπτωση, ο νέος
στρατηγικός σχεδιασμός του
ΕΣΠΑ για την περίοδο 2014-
2020 αναγνωρίζει και προτάσ-
σει τη σημασία τόσο της αγρο-
τοδιατροφής όσο και του τουρι-
σμού και ευελπιστούμε ότι με
τις κατάλληλες διορθωτικές κι-
νήσεις, οι τομείς αυτοί θα απο-
τελέσουν, μεταξύ άλλων, κινη-
τήριες δυνάμεις για την παρα-
γωγική ανάπτυξη της χώρας σε
ποιοτικές και στέρεες βάσεις».
Ολοκληρώνοντας, ο κ. Κου-
ράσης έδωσε το στίγμα της
εποχής για τον κλάδο αναφέ-
ροντας ότι πρέπει ιδιαίτερα τώ-
ρα να δοθεί μάχη για να κατα-
στούν βιώσιμες και ανταγωνι-
στικές οι επιχειρήσεις. Και συ-
νέχισε λέγοντας: «Για να το πε-
τύχουμε αυτό, χρειάζεται να
ξαναανακαλύψουμε την ποιότη-
τα στην παροχή των υπηρεσιών
και των προϊόντων μας. Χρειά-
ζεται όμως και να αντιληφθού-
με αλλά και να βοηθήσουμε και
άλλους συναδέλφους επαγγελ-
ματίες να κατανοήσουν την
αξία της συλλογικότητας και
της μετάβασης στη νέα εποχή
στη δύσκολη συγκυρία που
βιώνουμε. Με αυτό το τελευ-
ταίο μήνυμα ενότητας και αλλη-
λεγγύης, σας τονίζω ότι η ΓΣΕ-
ΒΕΕ θα στηρίζει πρόθυμα κάθε
προσπάθεια δημιουργικής ανα-
συγκρότησης της παραγωγικής
βάσης της χώρας και θεμελίω-
σης μιας πιο συνεκτικής σχέ-
σης πρωτογενούς-δευτερογε-
νούς τομέα με την εστίαση και
τον τουρισμό».
Σημείωση:
Στο 1ο F&B Mana-
gement Conference 2016, χορη-
γός επικοινωνίας ήταν το «Food
Service».
<
FOOD
Service
25
θέμα
1...,15,16,17,18,19,20,21,22,23,24 26,27,28,29,30,31,32,33,34,35,...52
Powered by FlippingBook