Food Service τ. 128 - page 6

Αυτή η περίοδος θεωρείται παραδοσιακά ως µία πολλά υποσχόµενη για την πορεία της χώρας (από
πλευράς εσόδων). Οι πρώτοι τουρίστες πατούν τα πόδια τους στα ελληνικά νησιά, επισκέπτονται µου-
σεία και αρχαιολογικούς χώρους, διαµένουν στα ξενοδοχειακά καταλύµατα και γευµατίζουν στα
εστιατόρια. Αποτέλεσµα αυτού είναι να αναθαρρούν οι τοπικές κοινωνίες, να κινείται η αγορά, να ενι-
σχύεται η ρευστότητα και όλα να καταλήγουν στο ότι ο «τουρισµός είναι ένας από τους βασικούς πυ-
λώνες της εθνικής µας οικονοµίας». Και µέχρι εδώ όλα καλά, όλα γνωστά και όλα λιγότερο ή περισσό-
τερο αληθή. Από το σηµείο αυτό ξεκινάει το παράδοξο ή το ενδιαφέρον. Γιατί πώς αλλιώς µπορεί να
χαρακτηριστεί η επιβολή φόρου διαµονής σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόµενα δωµάτια; Πώς αλλιώς
µπορεί να χαρακτηριστεί η υπαγωγή (για άλλη µια φορά) του κλάδου της εστίασης στο 24%; Βέβαια,
µπορεί η διαφορά του ενός τοις εκατό να φαίνεται αµελητέα, στην περίπτωση όµως των καταστηµά-
των εστίασης είναι αθροιστική µε την επιβάρυνση να µοιράζεται σε πρώτες ύλες και κάθε τύπου άλ-
λες εργασίες.
Τη λίστα συμπληρώνουν τα capital controls και η έλλειψη ρευστότητας, που δυσχεραίνουν τη λει-
τουργία των επιχειρήσεων ακόµη περισσότερο. Επιστρέφοντας στην καθηµερινότητα του κλάδου,
βλέπουµε τις επιχειρήσεις να αγωνίζονται καθηµερινά για την επιβίωση και τους επαγγελµατίες να
προσπαθούν να παρέχουν τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες. Και όλα αυτά ενώ την ίδια στιγµή αναµέ-
νουν µία θετική ενέργεια-είδηση-πρωτοβουλία που θα αλλάξει το κλίµα. Στο πλαίσιο αυτό, µία άκρως
ενδιαφέρουσα είδηση (αν και όχι τόσο πρόσφατη) είναι η διεξαγωγή του διεθνούς συνεδρίου αρχιµα-
γείρων τον Σεπτέµβριο στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για µία µεγάλης σηµασίας διοργάνωση που εφό-
σον αξιοποιηθεί σωστά µπορεί να αποφέρει σηµαντικά οφέλη για τη χώρα, την οικονοµία και τον του-
ρισµό.
Μέχρι στιγµής τα πρώτα µηνύµατα δείχνουν θετικά µε τις εγγραφές των συµµετεχόντων να βρίσκο-
νται σε εξέλιξη. Συνεπώς, τα όποια συµπεράσµατα θα ήταν αβάσιµα. Ίσως θα ήταν όµως µια καλή
αφορµή για να ενώσουν όλοι οι σχετικοί µε την εστίαση φορείς τις δυνάµεις τους και να προσπαθή-
σουν για το καλύτερο αποτέλεσµα. Η ελληνική γαστρονοµία έχει τη δυναµική, τις δυνατότητες, τους
ανθρώπους και τα εργαλεία για να προχωρήσει. Το ζήτηµα είναι να δοθεί προτεραιότητα στη γαστρο-
νοµία και στο κοινό καλό. Μέσα από αυτό, όλοι µόνο κερδισµένοι µπορούν να είναι. Με αφορµή αυτό
το γεγονός και σε συνδυασµό µε την τουριστική περίοδο που βρίσκεται σε εξέλιξη, το θέµα εξωφύλ-
λου είναι αφιερωµένο στο γαστρονοµικό τουρισµό και στις προοπτικές που παρουσιάζει για την εγχώ-
ρια οικονοµία. Για το θέµα αρθρογραφούν επαγγελµατίες και ακαδηµαϊκοί του κλάδου, δίνοντας το
στίγµα της εποχής.
Καλή ανάγνωση
ed
orial
Εν αναµονή...
eat
Μάγδα Πειστικού
1,2,3,4,5 7,8,9,10,11,12,13,14,15,16,...52
Powered by FlippingBook