Food Service τ. 128 - page 8

επικαιρότητα
8
FOOD
Service
Η Tetra Pak ανέπτυξε ακόµα
µία καινοτοµία, η οποία αναµέ-
νεται να φέρει την επανάσταση
στον τοµέα επεξεργασίας
υγρών τροφίµων, που περιέ-
χουν µικρά κοµµάτια σε υψη-
λές θερµοκρασίες, όπως σού-
πες, σάλτσες, παιδικές τρο-
φές, χυµούς και άλλα ποτά.
Η εταιρεία βρίσκεται ήδη σε
άµεση συνεργασία µε τους πα-
ρασκευαστές τροφίµων για τη
µέγιστη βελτιστοποίηση των
γραµµών επεξεργασίας τους,
οι οποίοι θα µπορούν να µειώ-
σουν το λειτουργικό κόστος
και το κόστος συντήρησης, σε-
βόµενοι πάντα τα υψηλότερα
πρότυπα ασφάλειας των τρο-
φίµων.
Συγκεκριµένα, ερευνητές της
εταιρείας ανέπτυξαν ένα µονα-
δικό µαθηµατικό µοντέλο, το
οποίο καθορίζει συγκεκριµέ-
νους συντελεστές µεταφοράς
θερµότητας των τροφίµων µε
βάση το µέγεθος, το σχήµα και
την πυκνότητά τους.
Πλέον, θα µπορεί να υπολογι-
στεί µε ακρίβεια η επιφάνεια
θέρµανσης, η θερµοκρασία και
ο χρόνος θερµικής επεξεργα-
σίας που απαιτούνται στις διά-
φορες συνταγές.
Η ακριβής µεταφορά θερµότη-
τας και ο σχεδιασµός του συ-
στήµατος θα έχουν ως αποτέ-
λεσµα τη βελτίωση της ποιότη-
τας των προϊόντων, διατηρώ-
ντας τη γεύση, το χρώµα και
την υφή τους αναλλοίωτα και
το προϊόν ασφαλές. Ταυτόχρο-
να, θα µειωθεί το λειτουργικό
κόστος, το κόστος συντήρη-
σης, αλλά και το ανθρακικό
αποτύπωµα των εταιρειών,
ελαχιστοποιώντας τις ζηµιές
σε πρώτες ύλες.
Ο Damir Jurisa, Processing
Director στην Tetra Pak Νοτιοα-
νατολικής Ευρώπης, δήλωσε
σχετικά µε την έρευνα: «Για
πάνω από 20 χρόνια η Tetra
Pak επενδύει πολύ στην έρευ-
να για τη θερµοµεταφορά. Αυ-
τή η τελευταία καινοτοµία έρ-
χεται να προστεθεί στη σειρά
των δεξιοτήτων µας, στην επε-
ξεργασία υγρών τροφίµων που
περιέχουν µικρά κοµµάτια
όπως: χυµός µε κοµµάτια
φρούτων και κονσερβοποιηµέ-
να προϊόντα τροφίµων µε µέ-
τρια ως µεγάλα κοµµάτια.
/
Ο Σύνδεσµος Ελληνικών Βιο-
µηχανιών Τροφίµων-Ποτών
(ΣΕΒΤ) µε υψηλό αίσθηµα ευ-
θύνης και κοινωνικής ευαισθη-
σίας, ιδιαίτερα µέσα στο εξαι-
ρετικά δυσµενές περιβάλλον
που βιώνει η χώρα µας τα τε-
λευταία χρόνια, συνεχίζει τη
στενή συνεργασία µε την ελλη-
νική Τράπεζα Τροφίµων, συνει-
σφέροντας µε τον τρόπο αυτό
στον αγώνα επιβίωσης χιλιά-
δων συνανθρώπων µας.
Η ελληνική Τράπεζα Τροφίµων,
η οποία ιδρύθηκε το 1995 µε
πρωτοβουλία του Γεράσιµου
Βασιλόπουλου, αποτελεί ένα
κοινωφελές, µη κερδοσκοπικό
ίδρυµα, µε αποκλειστικό σκοπό
την καταπολέµηση της πείνας,
µέσω της συγκέντρωσης δω-
ρεών σε τρόφιµα, αναψυκτικά,
είδη καθαριότητας και πρώτης
ανάγκης προς γηροκοµεία, ορ-
φανοτροφεία, την εκκλησία και
άλλους φιλανθρωπικούς οργα-
νισµούς. Τα προϊόντα που συ-
γκεντρώνονται διανέµονται σε
περίπου 215 ιδρύµατα της Ατ -
τικής, τα οποία σιτίζουν 23.000
άπορους συνανθρώπους µας,
ενώ το ίδρυµα διακινεί κάθε
µήνα πάνω από 100 τόνους
τροφίµων.
Στο έργο αυτό στέκεται αρω-
γός ο ΣΕΒΤ, ο οποίος, από την
πρώτη στιγµή ιδρύσεως της
Τράπεζας Τροφίµων, συνεργά-
ζεται µαζί της και τη στηρίζει,
έχοντας ως πεποίθηση ότι ο
σκοπός της είναι άµεσα συνδε-
δεµένος µε την Ελληνική Βιο-
µηχανία Τροφίµων & Ποτών.
Άλλωστε, αξίζει να σηµειωθεί
ότι η ΕΒΤ αποτελεί έναν από
τους πλέον ευαισθητοποιηµέ-
νους κλάδους, µε σηµαντικές
πρωτοβουλίες κοινωνικής στή-
ριξης και βοήθειας, οι οποίες
σε αξία ξεπερνάνε τα 100 εκα-
τοµµύρια ευρώ την τελευταία
πενταετία. Κατά την περίοδο
του Πάσχα, τα µέλη του ΣΕΒΤ
συγκέντρωσαν συνολικά 80 τό-
νους τροφίµων.
Ο ΣΕΒΤ συνεχίζει να στηρίζει δυναµικά
την ελληνική Τράπεζα Τροφίµων
Η Tetra Pak® καινοτοµεί!
Η Mondelez
κοντά σε όσους
έχουν ανάγκη
Η Mondelez Ελλάδας, πιστή
στις αξίες της για ενίσχυση
των οµάδων της κοινωνίας
που έχουν ανάγκη, καθώς και
στη δέσµευση που έχει λάβει
µε τις δράσεις εθελοντισµού
Από Καρδιάς, προχώρησε σε
ενέργειες εταιρικής υπευθυ-
νότητας.
Την περίοδο του Πάσχα χο-
ρηγήθηκαν 3,6 τόνοι προϊό-
ντων σε οργανισµούς όπως η
Τράπεζα Τροφίµων, Κοινωνι-
κά Παντοπωλεία & Κοινωνικές
Υπηρεσίες ∆ήµων, Σύλλογος
η Αγκαλιά, ΚΕΘΕΑ ∆ιάβαση,
Ανακουφιστική Μονάδα Τζένη
Καρέζη, οι Φίλοι του Παιδιού,
Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών
κ.ά.
Στα γραφεία της εταιρείας,
καθώς και στο χώρο του ερ-
γοστασίου Παυλίδη στην Πει-
ραιώς, οργανώθηκαν πασχα-
λινά bazaar µε το Χαµόγελο
του Παιδιού, έτσι ώστε οι ερ-
γαζόµενοι να συµβάλουν
στην ενίσχυση των σκοπών
του οργανισµού µε την αγορά
δώρων.
Παράλληλα, οι εργαζόµενοι
της εταιρείας αφιέρωσαν πά-
νω από 60 ώρες εθελοντι-
σµού, υποστηρίζοντας προ-
γράµµατα του ∆ήµου Αθηναί-
ων, στη διανοµή τροφίµων σε
δηµότες που έχουν ανάγκη.
.
mondelezinternational.com/
1,2,3,4,5,6,7 9,10,11,12,13,14,15,16,17,18,...52
Powered by FlippingBook