Food Service τ. 128 - page 18

Ο pastry chef Χρήστος Βέργαδος δεν
χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Με δεκα-
ετή παρουσία στο χώρο και πολυετείς
σπουδές, ο Χρήστος Βέργαδος έχει να επι-
δείξει ενδιαφέρον έργο και µεγάλες συνερ-
γασίες. Στο παρόν τεύχος ο pastry chef µι-
λάει στο Food Service για την πορεία του,
τη ζαχαροπλαστική και το µέλλον του...
Ποιος ήταν ο λόγος που αποφασί-
σατε να ασχοληθείτε µε τη ζαχα-
ροπλαστική;
Για εµένα η ζαχαροπλαστική είναι οικο-
γενειακή παράδοση. Γεννήθηκα κυριολε-
κτικά µέσα στη ζάχαρη, καθώς ο πατέ-
ρας µου είναι ζαχαροπλάστης στη Σπάρ-
τη. Από µικρός λοιπόν είχα όλα τα γλυκά
ερεθίσµατα που χρειάζεται κάποιος για
να ακολουθήσει αυτό το επάγγελµα.
Η ζαχαροπλαστική πώς ορίζεται
για εσάς; Τέχνη ή επιστήµη;
Νοµίζω πως είναι ένας συνδυασµός. Η
ζαχαροπλαστική απαιτεί τεχνογνωσία, αλ-
λά και χηµεία και µαθηµατικά. Θέλει
ωραία παρουσίαση, αλλά και ακρίβεια.
∆εν σώζεται το γλυκό εάν κάνεις λάθος...
Το πετάς και πας από την αρχή!
Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η ζαχα-
ροπλαστική στην Ελλάδα;
Θεωρώ ότι πλέον δεν έχουµε να ζηλέ-
ψουµε και πολλά από τη ζαχαροπλαστική
άλλων χωρών. Υπάρχουν εξαιρετικοί συ-
νάδελφοι και ο καθένας µε τον τρόπο του
βάζει το δικό του λιθαράκι στην εξέλιξη
της ζαχαροπλαστικής στην Ελλάδα, οπό-
τε το επίπεδο πλέον είναι αρκετά υψηλό.
Πώς θα κρίνατε την τηλεοπτική
εκπροσώπηση της ζαχαροπλαστι-
κής;
Αυτήν τη στιγµή που µιλάµε τηλεοπτι-
κοί ζαχαροπλάστες είναι ο Στέλιος Παρ-
λιάρος, που είναι και ο πρώτος διδάξας,
εγώ και ο ∆ιονύσης Αλέρτας. Έχουµε µε-
γάλη ευθύνη να σώσουµε τα λάθη του
παρελθόντος όσον αφορά την τηλεοπτι-
κή ζαχαροπλαστική. ∆υστυχώς, µέχρι
πριν από µερικά χρόνια η εκπροσώπηση
γινόταν από κυρίες που έδιναν συνταγές
για γλυκό µε µονάδα µέτρησης τις κού-
πες, κάτι που είναι καταστροφικό για την
ακρίβεια που χρειάζεται η επιτυχία ενός
γλυκού. Έδιναν λανθασµένες πληροφο-
ρίες όσον αφορά την τεχνική και τη θεω-
ρία του, µε αποτέλεσµα πολλές νέες νοι-
κοκυρές τότε να φτάνουν σε σηµείο να
λένε ότι το γλυκό είναι δύσκολο και δεν
το φτιάχνω. ∆εν µπορώ να πω ότι συµφω-
νώ µε όλα όσα βλέπω. Αλλά σίγουρα σε
βάθος χρόνου θα ξεκαθαρίσει το τοπίο.
Ο κόσµος είναι σωστός κριτής. ∆εν κάνει
εκπτώσεις εν έτει 2016.
Τι είναι η εικαστική ζαχαροπλα-
στική;
Είναι ίσως ο πιο εύστοχος τίτλος για να
περιγράψω ένα άλλο, δικό µου κοµµάτι
σε ό,τι αφορά αυτό το επάγγελµα. Η ζα-
χαροπλαστική αναµφισβήτητα είναι τέ-
χνη. ∆υστυχώς εφήµερη. Είναι το καθετί
που δηµιουργώ πέρα από ένα απλό γλυ-
κό. Είτε αυτό είναι ένας πίνακας είτε ένα
κόσµηµα είτε ένα ρούχο από υλικά ζαχα-
ροπλαστικής. Είναι η ανάγκη µου να εξε-
λίξω πρώτα αυτό που είµαι, αλλά και να
πάω ένα βήµα παραπέρα αυτή την τέχνη.
FOOD
Service
18
συνέντευξη
``
``
Έχουµε µεγάλη ευθύνη να σώσουµε
τα λάθη του παρελθόντος.
Χρήστος
Βέργαδος
1...,8,9,10,11,12,13,14,15,16,17 19,20,21,22,23,24,25,26,27,28,...52
Powered by FlippingBook