Food Service τ. 128 - page 25

FOOD
Service
25
τουρίστες κάθε χρόνο, µακρινά νού-
µερα πριν από µία δεκαετία.
Ένας βασικός λόγος για να τους
κάνουµε να ξανάρθουν είναι η ελλη-
νική κουζίνα. Πού υπάρχει όµως και
µε ποιον τρόπο ο µέσος τουρίστας
µπορεί να την απολαύσει; Στα all
inclusive ξενοδοχεία; Στα ενοικιαζό-
µενα δωµάτια; Στα διάφορα «εστια-
τόρια»; Ας µη γελιόµαστε, η «ελληνι-
κή γαστρονοµία» είναι προνόµιο µό-
νο των πελατών των πολυτελών ξενοδοχεί-
ων, οι οποίοι επειδή πληρώνουν, απαιτούν
και δικαιούνται. Σε όλες τις άλλες µονάδες
βασικός διαχειριστής της γαστρονοµίας εί-
ναι το… κόστος. Τι σηµαίνει αυτό; Απλώς
επειδή η µεσογειακή διατροφή περιέχει
ελάχιστη κατανάλωση κρέατος, βρίσκουµε
ευκαιρία να την αναδείξουµε µε φακές από
την Τουρκία, φασόλια Κίνας, λευκό τυρί
Βουλγαρίας, κατεψυγµένη πέρκα πλακί Ου-
γκάντας κ.λπ. Η παραδοσιακή ελληνική γα-
στρονοµία αποδεικνύεται εξαιρετικά ακριβή
για τα µεγάλα, µεσαίας ποιότητας, ξενοδο-
χεία στην Ελλάδα.
Ας αφήσουµε τα ξενοδοχεία και ας περά-
σουµε στα εστιατόρια. Το µεγαλύτερο µέ-
ρος αυτών που λειτουργούν εποχιακά και
ανήκουν στη µέση κατηγορία που χαρακτη-
ρίζουν τα περισσότερα εστιατόρια στις του-
ριστικές περιοχές λειτουργούν µε ένα συ-
γκεκριµένο µοτίβο: το ύψιστο κέρ-
δος το οποίο θα καλύψει τις ζηµιές
για τα πάγια χρήσης όλου του χρό-
νου, το κόστος προσωπικού, που
συνέχεια µειώνεται λόγω χρήσης
ανειδίκευτου προσωπικού και α’
υλών και τώρα µάλιστα µε τις νέες
φορολογικές επιβαρύνσεις και την
αύξηση του ΦΠΑ. Ως αποτέλεσµα, η
ποιότητα και η εξυπηρέτηση θα
υποχωρήσουν. Αυτό όµως δεν ση-
µαίνει ότι δεν γίνονται προσπάθειες. Λίγες,
από πολύ καλά εστιατόρια και ξενοδοχεία,
σε πολύ καλές περιοχές, µε υψηλές τιµές,
απαγορευτικές για τους περισσότερους που
θα προτιµήσουν την πιο βολική λύση του ελ-
ληνικού φαστφούντ: σουβλάκι µε πίτα.
Προτάσεις
Πολλές ενώσεις, τοπικοί φορείς, σύλλο-
γοι κ.λπ. δίνουν πραγµατικά αγώνα για να
'
'
Ο γαστρονοµικός τουρισµός
κανονικά θα έπρεπε να ήταν ένα
από τα βασικά εργαλεία marketing που
θα µπορούσαν να χρησιµοποιήσουν οι
αρµόδιοι δηµόσιοι φορείς για να
επαναπροσδιορίσουν τη φύση και
τη δυναµική του ελληνικού τουρισµού.
1...,15,16,17,18,19,20,21,22,23,24 26,27,28,29,30,31,32,33,34,35,...52
Powered by FlippingBook