cover
story
οµάδα τουριστών. Αν όµως η περιοχή που
έχετε καθορίσει στο εσωτερικό της χώρας
δεν έχει ιδιαίτερο γαστρονοµικό προφίλ,
θα πρέπει να κάνετε µία µικρή επένδυση
στην έρευνα για να ανακαλύψετε το είδος
του foodie που θα ανταποκρίνεται περισσό-
τερο στον προορισµό σας. Ο παγκόσµιος
οργανισµός γαστρονοµικού τουρισµού έχει
ήδη εντοπίσει δεκατρία διαφορετικά είδη
ψυχογαστρονοµικού προφίλ.
Οι νέοι γαστροτουρίστες
Το ψυχογαστρονοµικό προφίλ είναι ο
νεότερος και πλέον σύγχρονος τρόπος για
να τµηµατοποιήσετε την αγορά των γα-
στροτουριστών. Εµείς απλά µιλήσαµε για
το πώς να πραγµατοποιήσετε το πρώτο ξε-
καθάρισµα. Αυτό µπορεί να δηµιουργήσει
και µη αναµενόµενα-ανεπιθύµητα αποτελέ-
σµατα. Με την προώθηση του προϊόντος
σας σε ένα άτοµο µε «γκουρµέ» ψυχογα-
στρονοµικό προφίλ, θα προσελκύσετε
γκουρµέ επισκέπτες. Αν το φαγητό και το
ποτό σας πραγµατικά δεν είναι γκουρµέ,
τότε διατρέχουµε τον πολύ ρεαλιστικό κίν-
δυνο να µετατραπεί σε δυσφήµιση από
στόµα σε στόµα, το οποίο σίγουρα δεν θέ-
λετε. Ωστόσο, αν έχετε προωθήσει το προϊ-
όν σε άτοµα µε «αυθεντικό» ψυχογαστρο-
νοµικό προφίλ και η προσφορά σας είναι
αυθεντική, τότε θα πρέπει το σκορ σας να
φτάσει πολύ κοντά στο 100% της ικανοποί-
ησης των πελατών. Γιατί; Επειδή αυτοί οι
ταξιδιώτες αναζητούν τα αυθεντικά είδη
των εµπειριών των τροφίµων και ποτών.
Άλλοι τύποι ψυχογαστρονοµικού ταξιδιώτη
περιλαµβάνουν: τον καινοτόµο, τον κοινω-
νικό, τον µοντέρνο, τον χορτοφάγο, τον τυ-
χοδιώκτη, τον αρχάριο, τον τοπικιστή, τον
εκλεκτικό και τον οικονόµο.
Οι καταναλωτές συνήθως εµφανίζουν
υψηλή βαθµολογία σε έως και τρεις πρω-
τογενείς ψυχογαστρονοµικές κατηγορίες,
έτσι ώστε ακόµη και αν η πρώτη επιλογή
κάποιου είναι κοινωνική, να µπορούν, επί-
σης, να είναι γκουρµέ ή καινοτόµοι.
Οι εκπλήξεις της χρονιάς
Το Food Travel Monitor για το 2016, που
δηµοσιεύτηκε από τον παγκόσµιο οργανι-
σµό γαστρονοµικού τουρισµού, κυκλοφό-
ρησε πρόσφατα και περιλαµβάνει ορισµέ-
νες σηµαντικές εκπλήξεις για τη φετινή
χρονιά. Πρώτον, ο αριθµός των ταξιδιωτών
που συµµετείχαν σε µία εµπειρία τροφίµων
ή ποτών (κάτι περισσότερο από απλώς το
φαγητό έξω) βρέθηκε να είναι 95% . Με άλ-
λα λόγια, για πρώτη φορά, σχεδόν όλοι
συµµετείχαν σε κάποιο είδος εµπειρίας
τροφίµων (εκτός από το φαγητό έξω)! ∆υ-
στυχώς, δεν υπάρχουν διαθέσιµα στοιχεία
για την ελληνική επικράτεια, αλλά ευελπι-
στούµε να συµπεριληφθεί η Ελλάδα σε
επόµενη έρευνα.
Επίσης, οι ταξιδιώτες φαίνεται να αναζη-
τούν άλλες εµπειρίες που περιλαµβάνουν
γαστρονοµικές ξεναγήσεις και εκδηλώσεις.
Αυτήν τη χρονιά, είδαµε επίσης µία τερά-
στια µετατόπιση στην κατάταξη των ψυχο-
γαστρονοµικών προφίλ. Οι πέντε κορυφαί-
ες επιλογές πρωταρχικών ταξιδιωτών φέ-
τος ήταν κατά σειρά: καινοτοµία, αυθεντι-
κότητα, τοπικισµός, τουρισµός περιπέτειας
και εκλεκτική. Το 2010, το προφίλ εκλεκτική
κατετάγη στην τρίτη θέση. Το 2016, µετακι-
νήθηκε στην πρώτη θέση. Το γκουρµέ προ-
φίλ αναφέρθηκε ως πολύ σηµαντικό. Το
2010, µόνο το 8,1% των ερωτηθέντων επέ-
λεξε γκουρµέ ως το πρωταρχικό ψυχο-
γαστρονοµικό προφίλ του. Αυτό το έτος,
αυξήθηκε στο 19%, αν και δεν πρέπει να
παραπλανηθούµε. Το γκουρµέ προφίλ είναι
ακόµα στην ένατη θέση µεταξύ των 13
προφίλ. Εµείς αποδίδουµε ουσιαστικά την
άνοδο του γκουρµέ και της καινοτοµίας
στην ταξινόµηση σε µεγάλο βαθµό στα Μέ-
σα Μαζικής Ενηµέρωσης και συγκεκριµένα
χάρη σε όλες τις τηλεοπτικές εκποµπές µα-
32
FOOD
Service