FOOD
Service
34
cover
story
Του
Βασίλη Πολύζου
,
Head of Digital Mar-
keting at Nelios, Former Ambassador at
World Food Travel Association, Founder of
tastygreece.gr
Μία από τις αποκαλύψεις της ανθρώπι-
νης ωρίµανσης είναι η διαπίστωση πως η
απλότητα είναι συχνά δυσκολότερη στην
εφαρµογή από την πολυπλοκότητα. Ιδιο-
φυές το αυτονόητο, συνήθιζε να επισηµαί-
νει ο Πλάτωνας σε όλο το συγγραφικό έρ-
γο του, και η διαπίστωση αυτή συνοδεύει
δυστυχώς εδώ και τουλάχιστον 4 δεκαετίες
τις περισσότερες ενέργειες για την ανά-
πτυξη των εναλλακτικών µορφών τουρι-
σµού στη χώρα µας. Συνεχίζοντας ασταµά-
τητα να παράγουµε θεωρίες και εγχειρίδια,
marketing plans και διοργανώσεις συνε-
δρίων για την αφύπνιση των τοπικών κοινο-
τήτων, επιχειρηµατιών και θεσµικών παρα-
γόντων, έχουµε πλέον αποτύχει ξεκάθαρα
στο να διαµορφώσουµε την κουλτούρα
που επιβάλλει η σωστή προβολή και η αει-
φόρος ανάπτυξη ενός προορισµού. Στην
Ελλάδα, ανέκαθεν επιδεικνύαµε αδυναµία
στην καλλιέργεια εκείνων των πνευµατικών
και λογικών διεργασιών, που θα µας οδη-
γούσαν στη δηµιουργία της λεγόµενης
κουλτούρας συνεργασιών.
Η κουλτούρα της
συνεργασίας
Η κουλτούρα αποτελεί το πλαίσιο µέσα
στο οποίο εντάσσουµε τις ενέργειές µας
σε κάθε έκφανση της κοινωνικής και επιχει-
ρηµατικής καθηµερινότητας. Οι απαιτή-
σεις, ποιοτικά και ποσοτικά, έχουν αυξηθεί
γεωµετρικά τα τελευταία χρόνια, τόσο από
τη µεριά των ταξιδιωτών όσο και από τη µε-
ριά των παρόχων υπηρεσιών τουρισµού,
καθώς γνωρίζουν πως ο ανταγωνισµός εί-
ναι υψηλός. Σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν, η
συνεργασία θα έπρεπε να είναι το κύριο
συστατικό σε κάθε ενέργεια που στοχεύει
στη βελτίωση του τουριστικού κλάδου.
∆ιακρίνοντας τα στοιχεία εκείνα που συν-
θέτουν την ταυτότητα ενός προορισµού,
οφείλουµε επιτέλους να τοποθετήσουµε
στο επίκεντρο των ενεργειών µας το κοινό
συµφέρον. Πρέπει να γίνει αντιληπτό πως
όσο µεγαλώνει η πίτα του τουρισµού τόσο
αυξάνονται, αντίστοιχα, τα επιµέρους κοµ-
µάτια και οι ωφελούµενοι. Θέτοντας βάσεις
για συνέργειες παραγωγής τοπικής… υπε-
ραξίας µέσω της ανάδειξης των φυσικών
πόρων του κάθε προορισµού, το κέρδος σε
όλα τα επίπεδα επιµερίζεται και µεγαλώνει
συνολικά. «Quality is remembered long after
the price is forgotten» αναφέρει χαρακτηρι-
στικά γνωστός οίκος µόδας και η σκέψη
µας θα πρέπει επιτέλους να κινηθεί προς
αυτή την κατεύθυνση.
Μοναδικοί προορισµοί
Έτσι, έχοντας ως βάση τη θέληση και τη
διάθεση για συνεργασία, η τοπική γαστρο-
νοµία µπορεί να διαδραµατίσει έναν πολύ
σηµαντικό και διττό ρόλο. Ο ρόλος αυτός
σχετίζεται αφενός µε την ανάδειξη της µο-
ναδικότητας του προορισµού και αφετέρου
µε τη σύνδεση µεταξύ παραγωγής και ση-
µείων κατανάλωσης τροφίµων και ποτών. Η
τοπική γαστρονοµία έχει όλα εκείνα τα
στοιχεία που αντικατοπτρίζουν την ταυτό-
τητα µιας περιοχής, όπως η τοποθεσία και
το κλίµα της. Επίσης, οι συνταγές αλλά και
η διαδικασία παραγωγής τροφίµων και πο-
τών αποτελούν δεδοµένα και πειστήρια του
τρόπου ζωής µιας τοπικής κοινότητας.
Αναµφίβολα, υπάρχει ενεργή συµµετοχή
στη διαµόρφωση της συνολικής ταξιδιωτι-
κής εµπειρίας και στη δηµιουργία αναµνή-
σεων, οι οποίες είναι ικανές να λειτουργή-
σουν αποτελεσµατικά στο µάρκετινγκ ενός
προορισµού. Για να συµβεί αυτό όµως,
χρειάζεται η συµβολή και ο συντονισµός
της τοπικής επιχειρηµατικής και θεσµικής
κοινότητας. Συντονισµός για την οργάνω-
ση, την καταγραφή και την ανάδειξη των
συγκριτικών πλεονεκτηµάτων του προορι-
σµού, µέσα από ειλικρινείς και δηµιουργι-
κές συνεργασίες και µε µοναδικό στόχο
την ουσιαστική προαγωγή της τοπικής γα-
στριµαργικής ιδιαιτερότητας.
Η ουσιαστική συνεργασία
είναι το αυτονόητο
Επιπροσθέτως, η δηµιουργία εµπορικής
αλυσίδας µεταξύ τοπικών παραγωγών και
επιχειρηµατιών µε άµεση ή έµµεση σχέση
µε τον τουρισµό µοιάζει επιβεβληµένη, κα-
θώς τα προϊόντα και οι υπηρεσίες που σχε-
τίζονται µε τη γαστρονοµία αποτελούν την
πηγή για τη δηµιουργία εµπειριών που θα
µείνουν χαραγµένες στη µνήµη του επισκέ-
πτη. Επαγγελµατίες του χώρου, τοπική κοι-
νωνία και παραγωγοί θα πρέπει να αναπτύ-
ξουν σχέσεις συνεργασίας, στηρίζοντας ο
ένας τον άλλο, ενισχύοντας εντέλει τον τό-
πο τους και την ανάδειξη των αρωµάτων
και των γεύσεών του.
Έχει έρθει πια ο καιρός να αντιληφθούµε
όλοι πως η δηµιουργία µιας ανθεκτικής και
ουσιαστικής εµπορικής αλυσίδας αποτελεί
το δρόµο για τη συνολική αναβάθµιση του
προϊόντος, αλλά και την ατοµική εξέλιξη
του κάθε επαγγελµατία.
Να κάνουµε το αυτονόητο λοιπόν και να
συνεργαστούµε. Η χώρα µας έχει έναν ιδι-
αίτερο γαστρονοµικό πλούτο που πρέπει
να αναδειχτεί και να αναπτυχθεί σωστά
προς όφελος όλων.
<
Τοπική γαστρονοµία
Ο διττός ρόλος για την ανάπτυξη