FOOD
Service
38
Ο
Αρχέστρατος,
αρχαίος Έλλη-
νας ποιητής στις
Συρακούσες της
Σικελίας, που
έζησε κατά τα µέσα του 4ου αι-
ώνα π.Χ., θεωρείται ο πατέ-
ρας της γαστρονοµίας. Το πιο
γνωστό του έργο είναι η Ηδυ-
πάθεια ή Γαστρονοµία, η οποία
γράφτηκε σε ποιητικό εξάµε-
τρο και διασώζεται εξολοκλή-
ρου σε 62 τµήµατα στο κείµενο
των Δειπνοσοφιστών του Αθή-
ναιου (2ος αιώνας µ.Χ.), µία
υπενθύµιση για το από πού ξε-
κίνησε η γαστρονοµία.
Αυτήν τη φορά το ρεπορτάζ
επικεντρώνεται σε ένα από τα
αρχαιότερα σκεύη µαγειρικής,
το οποίο έως και σήµερα κρα-
τά τα πρωτεία στα µαγειρικά
αποτελέσµατα και δεν είναι άλ-
λο από την κατσαρόλα.
Το 400 και το 380 π.Χ. στην
Αθήνα, µέσα σε ένα πηγάδι
βρέθηκαν κάποια πήλινα αντι-
κείµενα, τα οποία παρέπεµπαν
στην πρώτη αρχαία ταβέρνα.
Εκεί βρέθηκε και ένα σκεύος
στο οποίο µαγείρευαν, η λεγό-
µενη κατσαρόλα. Το µαγειρικό
αυτό σκεύος µε την πλούσια
παράδοση και ιστορία φτάνει
στο σήµερα δεχόµενο µία –κα-
τά κάποιον τρόπο– µεγάλη
απόρριψη από τους νέους
επαγγελµατίες.
Από την εξέλιξη της κοινω-
νίας σε όλους τους τοµείς, δεν
έµεινε εκτός και η γαστρονο-
µία. Με τον εκσυγχρονισµό της
γαστρονοµίας και της παραδο-
σιακής µαγειρικής, έχουµε
αφήσει µία πολύτιµη µαγειρική
τεχνοτροπία µαγειρέµατος, µε
την οποία έχουν γραφτεί και
παρουσιαστεί πιάτα, πολλά εξ
αυτών έχουν περάσει τα ελλη-
νικά σύνορα. Οι νεότερες γε-
νιές κυρίως δεν ασχολούνται
πλέον µε τα µυστικά της «περι-
φρονηµένης» κατσαρόλας και
κάνουν λόγο για το sous vide
και τη µοριακή κουζίνα.
Ο περιορισµός της
κατσαρόλας
Το σκεύος κατσαρόλα σί-
γουρα έχει έναν περιορισµό.
Φυσικά και δεν µπορεί κάποιος
να φτιάξει τα πάντα µε µία κα-
τσαρόλα, αλλά µπορεί να κα-
λύψει, αν όχι όλα, τα περισσό-
τερα παρασκευάσµατα της
κουζίνας.
Πολλοί ξέρουν την κατσαρό-
λα ως ένα σκεύος όπου µαγει-
ρεύεται ένα τρόφιµο. Έτσι, το-
ποθετείται επάνω στη φωτιά το
σκεύος και περιµένουµε να µα-
λακώσει το τρόφιµο. Η τέχνη
της κατσαρόλας δεν είναι αυ-
τή, η περιγραφή αυτή δεν προ-
κύπτει από µία τεχνική, αλλά
από έναν απλό τρόπο µαγειρέ-
µατος, µία φυσιολογική αντί-
δραση της θερµικής κατάστα-
σης στην οποία έχουµε φέρει
το τρόφιµο.
'
Πίσω από κάθε µαγείρεµα στην
κατσαρόλα κρύβονται πολύ περισσότερες
επιθυµητές αισθήσεις, από το να βράσει το
τρόφιµο ή να δέσει η σάλτσα.
θέµα
Από τον 4ο αιώνα π.Χ. µέχρι και σήµερα η κατσαρόλα κάνει την εµφάνισή της
στη µαγειρική, µε πολλούς συγγραφείς να υµνούν τη χρησιµότητά της. Το παρόν
άρθρο ταξιδεύει πίσω στο χρόνο και µελετά τη θέση της στη γαστρονοµία…
Η ιστορία
της κατσαρόλας
Ταξίδι στο χρόνο
Γράφει ο
Απόστολος Κωνσταντινίδης,
Executive chef & gastronomy trainer
'